Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 11. 2016.

Аутор: З. Радовановић Извор: Данас

Прети потпуни медијски мрак

Суочени са драматичном ситуацијом и питањем опстанка медија у Крагујевцу, а све због чињенице да град Крагујевац већ две године не поштује законске обавезе и од увођења пројектног суфинансирања јавног интереса у медијима не расписује медијски конкурс, представници најзначајнијих крагујевачких електронских и штампаних медија констатовали су, недавно на састанку у просторијама ТВ Канал 9, да ће о свему што се дешава на крагујевачкој медијској сцени морати да обавесте Министарство културе и информисања, Одбор за културу и информисање Скупштине Србије, Мисију ОЕБС-а у Србији, те НУНС, УНС и друге надлежне институције и организације.

Учесници састанка подсетили су да су од градоначелника Крагујевца Радомира Николића у више наврата тражили одговор на питање: да ли ће Крагујевац расписати конкурс за суфинансирање пројеката у области информисања ради остваривања јавног интереса и ако хоће - када ће то учинити?

Одговора на ово питање није било све док почетком јуна ове године, испред Скупштине града није организован протест крагујевачких новинара, након чега су из градске управе поручили да је „градоначелник свестан да крши Закон, али новца у буџету нема“. 

- Да апсурд буде већи, у буџету града билансирана су значајна средства за ове намене за 2015. годину шездесет милиона динара, а за 2016. осамдесет милиона! Међутим, досад медији од тога нису добили ниједан динар, јер нису били у прилици да своје пројекте јавно кандидују, закључено је на састанку представника водећих крагујевачких медија. 

Истакнуто је, притом, да су поједини функционери објашњавали да је новац намењен грађанима за информисање, а медијима за креирање те услуге, потрошен за неке друге, по њима прече ствари. 

- Непоштовање Закона о јавном информисању и медијима није проблем формалне природе, већ нарушавање јавног интереса у сфери јавног информисања, а грађанима се ускраћује право на потпуно и истинито информисање, с тиме што би ускоро, с обзиром на финансијску агонију у готово свим крагујевачким гласилима, могли да остану у потпуном медијском мраку, упозорено је са овог скупа. 

Месецима без плата 

На састанку је констатовано и да новинари у три највеће медијске куће у Крагујевцу (Радио-телевизији Крагујевац, Крагујеваћким новинама и телевизији Канал 9) месецима волонтирају, а да се у другим мањим редакцијама перманентно смањује број запослених. Држава од крагујевачких медија очекује да своје обавезе: доприносе, порезе, таксе према РЕМ-у, Емисионој техници и друге, измирују на време, док се у Закону о јавном информисању и медијима не прописује санкције за кршење закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси