Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 11. 2016.

Фарса од конкурса у Зајечару

Од 28 пријава, колико је стигло на конкурс Града Зајечара за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, комисија је одлучила је да подржи 12 пројеката.

Највише пара добила је телевизија Фира из Зајечара 4.350.000 и њихов радио 450.000 динара, потом телевизија Исток из Салаша 3.300.000 и њихов ХИТ радио 450.000.

Пројекат Регионалне Телевизије Бор, најстаријег електронског медија на овом подручју који емитује програм од 1993. године, са дугогодишњим искуством у области јавне информативне делатности, није подржан. Предложени пројекат био је посвећен комуналним темама и свим осталим темама од интереса јавности са намером да Регионална телевизија Бор буде једна врста посредника између грађана и представника градске власти и јавних предузећа и да укаже на проблеме и помогне у њиховом решавању. То је очито некима засметало! 

С обзиром на досадашње искуство са конкурсним финансирањем и правдањем добијених средстава, а посебно када се ради о великој суми, тражили смо да наш пројекат Градска управа Зајечара подржи са само милион и 600 хиљада динара. Међутим, „стручна“ комисија је ипак одлучила да милион и двеста хиљада динара да локалној борској телевизији Сезам, а не Регионалној Телевизији Бор која својим сигналом, на основу дозволе РЕМ-а, покрива целу територију источне Србије и има дописнике у готово свим општинама. Телевизија Сезам реализоваће пројекат „Зајечар по мери грађана“ путем локалне телевизије, а односи се на информисање о организацијама и установама и јавном мњењу Зајечара. Локална телевизија Сезам, приватизована јула ове године, налази се у власништву кабловске Телевизије Коперникус која студио има у Нишу и Београду и од тада Телевизија Сезам нема свој програм, нема запослене новинаре који прате догађаје у Бору већ само реемитује програм Телевизије Коперникус без информација из Бора или градова у окружењу. Ова телевизија окренута је Нишу што је и логично јер је Коперникус нишка телевизија. 

Недовољна стручност комисија за процену, тренутак расписивања председничких и локалних избора или нешто друго? Можда је посреди раширена корупција, непознавање елементарних чињеница о професији или, опет, страначка припадност и подобност. Зашто медијске куће којима је то основна делатност и у којој више од 20 радника прима зараду и одговорно ради свој посао нема подршку за реализацију пројеката већ се подржава аматеризам, локалне телевизијске куће без потребног стручног кадра и основних техничких услова за рад?

Иако су медијска удружења и поједини медији мислили да су својом иницијативом и указивањем на то да комисија у Зајечару није била изабрана у складу са законом о јавном информисању и медијима, утицали да претходни конкурс буде поништен и тврдили да је разоткривен коруптивни механизам доделе средстава намењених јавном информисању у Зајечару, сада се показује да је то била заблуда. Исти учесници и на првом и на другом конкурсу добили су средства за своје пројекте само је промењен износ средстава. Незванична информација која је кружила да је конкурс био поништен зато што Телевизија Сезам-Коперникус није добила милион и двеста хиљада динара, већ је добила половину те суме, сада, након другог конкурса се испоставља као тачна. 

Нови конкурс доказује да је комисија поново формирана у супротности са законом, без иједног представика репрезентативних новинарских удружења. Намерно су избегнути представници УНС-а и НУНС-а као репрезентативних и најзначајнијих новинарских удружења у Србији иако то налаже Закон о информисању и медијима у члану 24. и Правилник у члану 21. У комисији су били Марио Радојковић, уредник програма Банкер радија из Ниша, Невена Симендић, уредник ТВ Панчево и Мирјана Васић, новинар сремског радија Шид, дакле нико испред УНС-а или НУНС-а.

У образложењу се каже да су специфични критеријуми комисије, поред правилника, били и да Град Зајечар има интерес да новац који је намењен за јавно информисање својих грађана употреби на најцелисходнији начин, пре свега за потребе становника своје локалне заједнице, да се најекономичније употреби новац од пореских обвезника грађана Зајечара у складу са потребом за њиховим јавним информисањем. А зашто се средства додељују појединим медијима потврђује и снимак који је објавила За медиа телевизија. На снимку се види како градоначелник Зајечара и његов помоћник дају инструкције екипама ТВ Исток и Ф канал како да објаве конференцију за новинаре градоначелника. Ово је и доказ да држава ни након приватизације није изашла из медија и то није усамљен случај, таквих примера има готово свуда, не само у Зајечару.

Технички и кадровски капацитети никога не интересују и то нико из комисија не проверава, довољно је бити близак партији на власт, имати од 3 до 4 пријављена медијска радника, остали раде на „црно“ и пролазак је загарантован. Очигледан је пример града Зајечара где је незаконито подељено више од 14 милиона динара за период од два месеца! 

ШРИФ ће захтевати проверу и истраживати правдање трошења буџетских средстава поготово у периоду мањем од два месеца за суму која премашује 14 милиона динара. Поред финансијског правдања истраживаћемо и на који начин су произведени и емитовани медијски садржаји финансирани парама грађана. Нејасно је и то како се реализују и правдају пројекти када се нема капацитета и стручног кадра за проверу реализације пројеката за које се даје новац. 

На крају, остаје питање, да ли ће ико осим Регионалне телевизије Бор и појединих колега и струковних удружења, реаговати на овако спроведене конкурсе, који се косе са одредбама Закона о информисању и медијима? Под маском плурализма подржавају се сасвим другачије методе рада, које се све више удаљавају од новинарске професије.

Уреднички колегијум „Штампа, радио и филм“ Д.О.О. Бор

Коментари (3)

Остави коментар
уто

08.11.

2016.

Dragan [нерегистровани] у 10:09

Ne razumem!

Iz ovog saopštenja nigde ne vidim prednosti koje ima projekat TV Bor, nad drugim predloženim projektima za javno informisanje u gradu Zaječaru. Samo vidim prozivanje drugih medija i iznošenje neproverenih informacija. Svako treba gledati u svoje dvorište, a ne da proziva druge i da piše ili priča o drugima.
Vidim, pominju nedovoljnu kadrovsku opremljenost drugih televizija. Pa TV Bor je otpustila neke od najboljih novinara i voditelja koji su joj držali program. Mnogi su koristili socijalni program i tako napustili tu medisjku kuću. Tako da je, po mom mišljenju, već sada upitno da li TV Bor ima kapacitete da realizuje projekte u okolnim opštinama i gradovima.
Isto, navode primer da gradonačelnik Zaječara zove vlasnike i urednike televizija da puste neki priilog. To se jasno vidi iz snimka. Međutim, to rade i predsednik opštine Bor Živorad Petrović i Blagoje Spapskovski, generalni direktor RTB-a Bor, samo što se niko nije setio da to snimi. I oni zovu direktora RTV Bor da mu kažu da pusti neku vest ili da organizuje neku TV emisiju.
Okrenite se sebi i svojim problemima, uvaženi kolegijume RTV Bor, ostavite da drugi vode svoj posao. Istraživačko novinarstvo podržavam i samo napred!
Nadam se da će se jednoga dana napraviti serijal kako su, u vreme dok je RTV Bor bila javno preduzeće, trošene pare poreskih obveznika borske opštine. Papiri i svedoci postoje. Živi bili, pa videli.
Nadam se da ćete mi objaviti komentar.
Srdačan pozdrav!

Одговори
пон

07.11.

2016.

Novinar iz Bora [нерегистровани] у 13:35

Neistine



Komisija u Boru nije bila "izlobirana" već je sastavljena u skladu sa zakonom o informisanju i medijima i činili su je većinom članovi UNS-a i NUNS-a, i to u oba raspisana i realizovana konkursa, kao što i sada traži RTV Bor u Zaječaru ali i u ostalim gradovima i opštinama.
Gospodin Vladan Novović, direktor RTV Bor, nije član URS-a od 2014.godine i od tada je van stranačka ličnost tako da nije funkcioner niti član SNS-a.

Одговори
нед

06.11.

2016.

Tehničar [нерегистровани] у 18:21

Korupcija

Vama u Boru smetaju stranački kadrovi? Pa Vi to isto radite u Boru na konkursu? Na čelu Kopernikusa je povernik SNS za Niš Zvezdan Milovanović, a na čelu RTV Bor bivši predsednik URS-a, a sada funkcioner SNS Novović. Izlobirali ste komisiju u Boru, niste uspeli u Zaječaru ... Čemu ljutnja? Ceo sistem projektnog finansiranja je nakaradan, to je problem, a ne što ste Vi izvisili ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси