Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Тимок - хроничар времена добио само 350.000
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

05. 11. 2016.

Аутор: Д. Живковић Извор: Тимок - Зајечар

Тимок - хроничар времена добио само 350.000

Дневни лист "Тимок" добио је за реализацију пројекта невероватно ниских 350.000 динара, што је вишедеценијског хроничара Тимочке крајине ставило на само дно листе медија чији су пројекти "одобрени".

Градско веће Зајечара донепо је јуче одлуку о расподели средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Зајечара у 2016. години.

У градском буџету је за то издвојено 14.250.000 динара, а новац је добило 12 медијских кућа.

За пројектно суфинансирање највише је добила телевизија Фира из Зајечара 4.350.000 и њихов радио 450.000 динара, потом телевизија Исток из Салаша 3.300.000 и њихов радио, ХИР радио 450.000. Милионску цифре добили су и ЗА медиа из Зајечара 1.300.000, али и локална телевизија Сезам из Бора.

Онлајн портал из Зајечара је добио 850.000, Радио Темпо из Зајечара 550.000, Радио Магнум 500.000 и портал радија 500.000, АС медиа портал из Зајечара 450.000 динара.

Лист Тимок је у овој расподели добио најмање, што показује и поштовање локалних власти према овом медију, хроничару једног времена. Срамота је да један регионални лист који постоји 71 годину овако буде третиран и да од свих медија добије најмање из буџета града, а да локална телевизија Сезам из Бора добије чак 1.200.000.

Лист Тимок годинама прати сва дешавања од интереса за грађане, али изгледа не и у интересу локалних власти јер прати баш сва дешавања, као и рад опозиционих партија, што је можда и трн у оку. 

На конкурс је пристигло укупно 28 пријава и пројеката. Градско веће је 21. октобра именовало и конкурсну комисију у саставу Марио Радојковић из Ниша, Невена Симендић из Панчева и Мирјана Васић из Шида.

Конкурсн акомисија је заседала у Зајечару 2. новембра и након разматрања свих пристиглих пројеката утврдила Предлог за расподелу средстава по конкурсу у области јавног информисања, како се каже НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА у 2016. години.

Комисија је предложила са буду распоређена сва предвиђена средства. 

Телевизија Сезам из Бора реализоваће пројекат Зајечар по мери грађана путем ЛОКАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ, а односи се на информисање о организацијама и установама и јавном мњењу Зајечара.

Треба рећи да су телевизија Белами и њен портал, који би на регионалном нивоу бар промовисали Зајечар, одбијени са образложењем да њихов пројекат неће у довољној мери задовољити интересе грађана Зајечара за јавним информисањем. 

У образложењу се каже да су специфични критеријуми комисије, поред правилника, били и да Град Зајечар има интерес да новац који је намењен за јавно информисање својих грађана употреби на најцелисходнији начин, пре свега за потребе становника своје локалне заједнице, да се најекономичније употреби новац од пореских обвезника грађана Зајечара у складу са потребом за њиховим јавним информисањем.

Грађани Зајечара ће у том смислу морати да погледају и локалну телевизију Сезам из Бора, која ће хи промовисати. 

Лист Тимок, чије текстове архивирају многе установе у Зајечару, је овом расподелом понижен. Треба истаћи да ни једна изложба о старом Зајечару и дешавања о њему нису протекла без текстова из овог листа са дугогодишњом традицијом. Тимок се налази и даље у многим фирмама и установама и наставиће да извештава као и до сада објективно. А онима који су одлучили да га и на овај начин пониже нека служи на част. 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.11.

2016.

anonymous lokalpatriota [нерегистровани] у 17:55

Odavno je to bruka!

O kojem "Timoku" vi govorite, odnosno pišete!? O onom koji odavno ne postoji!
Dobio je najmanje novca? Pa, naravno kad je onaj pravi, zaječarski Timok odavno nestao.
Ugašen. Uništen. Zatrt. Kao da nikad nije ni postojao. Ko je izdavač Timoka? Neki Vitko iz Niša ili
njemu slični. Šta, on se u sve razume, pa i u zaječarske prilike.
Ljudi, ne pišite nebuloze, nego se, ponekad, setite da je u Zaječaru nekad postojao nedeljnik po imenu "Timok". Moćna novina, za tadašnje doba.
Iznedrio je plejadu novinara koji su se rasuli po raznim redakcijama, najčešće beogradskim: Od Politikine kuće, Novosti, Televizije Beograd.
Oni su ponos lista Timok.
Zašto se neko iz te novine bar jednom ne seti pa one koji su medju živima zamoli da ispričaju kako se nekad radilo u Timoku, kako se pisalo, putovalo po celoj Timočkoj krajini.
Danas je drugo vreme, druge okolnosti, drugi ljudi, Sasvim razumljivo.
Sad televiziju imaju Salaš, možda i Šipikovo, Vratarnica, ko zna koja još sela.
I vi to nazivate novinarstvom.
Sramota!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси