Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Јавне паре за партијске медије и партијске другове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 09. 2016.

Извор: За медиа

Јавне паре за партијске медије и партијске другове

Причу о злоупотребама приликом трошења новца за информисање у Зајечару испричаћемо у првом лицу јер смо све време док смо истраживали били и актери догађаја. Све је почело средином 2013. године, након ванредних локалних избора на којима је власт освојила коалиција СНС – СПС, на челу са Сашом Мирковићем у то време функционером СНС-а.

Приликом формирања нове власти десило се нешто необично, а то је да су заправо  најважније функције, уместо политичких партија, заузели кадрови две телевизије Бест и Ф Канал. Списак је био прилично дугачак: Саша Мирковић, неформални власник ТВ Бест је постао председник Скупштине, директор Бест-а Велимир Огњеновић - градоначелник, претходни директор Бест-а Владан Пауновић - начелник Зајечарског округа, а оснивач Ф канала, Душан Фировић је постао градски већник који је задужен за информисање.

Прва одлука нове власти је била додела средстава на конкурсу за информисање (по старом закону). Од укупно 26 милиона динара ТВ Бест и Ф Каналу додељено је 24,5 милиона динара. То је било 95% укупног буџета за медије. ТВ Бест је припало 18 милиона, а Ф канал је добио 6,5 милиона. Ово је вероватно најочигледнији случај сукоба интереса икада забележен, јер осим што су власт чинили људи повезани са овим медијским кућама, у тренутку потписивања одлуке о додели средстава, Велимир Огњеновић је био и градоначелник и директор ТВ Бест. Такође, у време када је ТВ Бест додељено 18 милиона динара та телевизија је ГУ Зајечар по извршној судској пресуди дуговала 11 милиона динара, због вишегодишњег неплаћања закупа простора. Обављајући две функције градоначелник/директор Велимир Огњеновић је потписао и противзаконит уговор о репрограму дуга. 

Наша медијска кућа За медиа је била једина од свих медија у Зајечару која је указала на очигледне сукобе интереса и злоупотребе функција. Тада је кренуо обрачун са нама, били смо свакодневно на мети бруталне медијске кампање на ТВ Бест и Ф каналу. У исто време забрањено нам је да извештавамо са седница  Скупштине, а ГУ Зајечар је прекинула комуникацију са За медијом и издала нам документ у коме пише “…да нам није дозвољено да се бавимо својим послом јер нисмо регистровани по закону”. То је био бахат, незаконит и са медијском хајком синхронизован покушај гашења наше медијске куће. О томе смо обавестили јавност на прес конференцији одржаној у нашем медија центру септембра 2013. године. 

Линк КЗШ 3.9.2013. - За медиа центар: https://youtu.be/ZtLtPS9o7YU  

Одмах затим огласила су се удружења новинара истичући да смо референтна продукцијска и медијска кућа чије пројекте суфинансира Министарство културе и чија су права експлицитно угрожена. 

Линк саопштење УНС 30.8.2013: http://www.uns.org.rs/sr/saopstenja/18738/uns-nelojalna-konkurencija-na-...

Линк саопштење НУНС 27.9.2013: http://www.nuns.rs/info/statements/20189/nuns-u-zajecaru-zloupotrebljena...

Линк саопштење УНС 10.10.2013: http://www.uns.org.rs/sr/saopstenja/19877/uns-vlast-u-zajecaru-da-ne-dis...

На бруталне нападе власти и њихових медија (ТВ Бест и Ф канал) одговорили смо и са 5 тужби (због необјављивања одговора и клевета), али и новинарским истраживањем које смо објавили у Београду у УНС-овом Прес центру.

Линк истраживање За медиа 22.9.2013: https://youtu.be/sXTwrcsBOuQ

Читаво истраживање са доказима који илуструју многобројне вишемилионске злоупотребе, проследили смо и Агенцији за борбу против корупције. Агенција је реаговала неколико година касније, али је непосредно пошто је објављено истраживање, стигао позив Саше Мирковића да прекинемо медијски рат који је неколико месеци трајао између ТВ Бест и Ф канала са једне стране и За медије са друге стране. Састанак Душана Војводића, сувласника За медије са Сашом Мирковићем, тадашњим председником Скупштине Зајечара, је протекао у атмосфери разумевања захтева За медије, који су се сводили на поштовање закона у области јавног информисања. Све се завршило тако што нам је дозвољено да несметано извештавамо из ГУ Зајечар, док је ТВ Бест исплатила За медији одштетне захтеве истакнуте у свих 5 тужби у износу од 1,6 милиона динара.

Почетком 2014. године поново је расписан конкурс за доделу средстава у износу од 23 милиона динара. ТВ Бест је наравно припао лавовски део од 15 милиона док је Ф канал добио 2 милиона. Исти износ је додељен и За медији, као и ТВ Истоку, док су осталим медијима додељени мањи износи. 

Међутим локална власт је имала и друге начине да додатно упумпа милионе јавног новца у сопствене медије, али и у друге њима лојалне медијске куће. Један од примера је Еколошки фонд из кога је 2014. и 2015. године ТВ Бест исплаћено укупно 22,5 милиона динара, Ф каналу 2,75 милиона, колико и ТВ Истоку. Средства су додељена без икаквог јавног конкурса и критеријума. Сличан принцип је важио и за сва јавна предузећа и установе у Зајечару. Сви су без изузетка морали да плаћају медијске “услуге”. 

Наша сазнања о медијским злоупотребама су потврђена и у извештају Савета за борбу против корупције, који је објављен 2015. године, а односио се на 2013. и првих 10 месеци 2014. године. Савет указује на ТВ Бест и Ф Канал као пример како се јавни новац додељује медијима који контролишу политичари (Саша Мирковић и Душан Фировић). Кроз детаљну анализу показују раст прихода из јавних извора те две телевизије од доласка на власт њихових неформалних власника. Сума јавног новца који је завршио на рачуну ТВ Бест у првих десет месеци 2014. године је према извештају Савета већа од 41 милион динара, готово идентична као и у току 2013. године.

(прим. аут. Извештај Савета за борбу против корупције, стр. од 133 до 135, можете преузети на крају ове странице) 

У току 2014. године био је у припреми нови закон о медијима и информисању. Наша медијска кућа За медиа је већ имала довољно искуства са старим законом, који је локалним властодршцима пружао комфор да одлучују по сопственој жељи. Са друге стране, предлог новог Закона гарантовао је прилично ефикасне механизме заштите од политичког утицаја приликом доделе средстава. Међу најважнијим новинама је било то што одлуку о додели средстава предлаже комисија медијских стручњака у којој већину чине чланови постављени на предлог струковних удружења. Подржавајући таква решења укључили смо се у јавну расправу и залагали се за укидање буџетског и увођење пројектног суфинансирања медија.

Линк Јавна расправа о новом Закону о електронским медијима, Крагујевац 18.10.2013: https://youtu.be/tF_veKqo6D4

Нови закон је усвојен крајем 2014. године, а први пут је примењен баш у Зајечару  јануара 2015. године. То је био најсветлији тренутак трошења буџетског новца намењеног информисању у Зајечару. Конкурсна процедура је спроведена по закону, а већину чланова комисије су делегирала удружења новинара. Буџет у износу од 38 милиона динара је распоређен на следећи начин: 

1. Исток компани ТВ и радио Салаш - 3.500.000 динара

2. Агенција “Студио 101” Зајечар - 1.000.000 динара

3. Агенција “Ас медиа” Зајечар - за wеб портал - 700.000 динара

4. АД “Тимок” Ниш - огранак Зајечар - 1.500.000 динара

5. РТВ “Белле Амие” Ниш - 1.500.000 динара

6. “За медиа” Зајечар - 6.000.000 динара

7. “Тимочка телевизија и радио” Зајечар - 18.800.000 динара

8. Ф канал Зајечар - 3.500.000 динара

9. Агенција “Ист медиа” Бор - 200.000 динара

10. Радио Магнум Зајечар - 1.300.000

Комисија је била толерантна према лоше написаним пројектима јер је 2015. година сматрана “нултом годином” или “годином уходавања” у којој је критеријум оцењивања био много нижи него што закон прописује. 

Ипак, чланови комисије из редова струковних удружења Петар Јеремић УНС и Радоман Ирић НУНС, инсистирали су да у записник буде унета њихова заједничка изјава: 

„За пројекте ТВ Истока, Ф канала и Тимочке телевизије и радија сматрамо да нису на нивоу који гарантује остваривање јавног интереса грађана у области јавног информисања. С обзиром на то да је у предвиђеном буџету остало довољно пара за сразмерну расподелу, одлучили смо да предложимо доделу наведених средстава, са препоруком да приликом реализације пројеката и учествовања у будућим конкурсима више пажње посвете остваривању јавних интереса грађана од самог информисања о раду Градске управе.”

Почетком 2015. године се чинило да ће примена медијских закона у Зајечару ипак заживети. Без обзира што је највећи део новца припао телевизијама које су власнички или програмски блиске власти и остали медији су имали разлога за задовољство јер су први пут у Зајечару и Србији уопште, одлуку о трошењу јавног новца донели медијски стручњаци на предлог релевантних удружења. 

Нажалост да је тај конкурс био само преседан, који доказује правило, сазнали смо почетком 2016. године, када смо завршили пројекат и предали финансијски и наративни извештај, што је део обавезне процедуре. Занимало нас је да ли су ту обавезу испунили остали медији пре свих ТВ Бест и Ф канал. Затражили смо по Закону о доступности информација њихове извештаје и када смо их добили било је очигледно да нису ни предали највећи део потребних докумената. Ново изненађење је било то што ГУ Зајечар није у складу са Законом извршила оцену извештаја и затражила повраћај ненаменски потрошених више од 20 милиона динара. 

У то време десила се и персонална промена у градској власти у Зајечару. Из СНС-а је иступио Саша Мирковић и поднео оставку на функцију председника Скупштине. Губљењем политичког утицаја Саше Мирковића за његову ТВ Бест су почела тешка времена. Мирковићев дојучерашњи најближи сарадник Велимир Огњеновић, градоначеник Зајечара (и некадашњи директор Бест-а), одмах је против ТВ Бест-а покренуо поступке наплате због нагомиланих дугова закупа простора и неплаћања репрограма дуговања од 11 милиона динара по извршној судској пресуди. ТВ Бест је без финансијске подршке власти за неколико месеци банкротирао и нестао са медијске сцене Зајечара. Апсурд је био у томе што је управо Огњеновић у претходном периоду, на разне углавном незаконите начине, омогућавао ТВ Бест енормне суме буџетског новца које су се мериле стотинама милиона динара. Ово је био одличан пример погубних последица политизације медија.

Крајем јуна 2016. ГУ Зајечар је расписала нови конкурс за суфинансирање медијских садржаја. Чим је објављен састав комисије било је јасно да неће поштовати законске процедуре. У комисији се нашао само један члан, Ференц Берчек, на предлог струковног удружења (РАБ-а удружења радио станица), док је остала два члана одабрала локална власт. Један од њих, Саша Матијевић није ни био медијски стручњак, већ упосленик ГУ Зајечар док је трећи члан била Невена Симендић, радница локалне ТВ Панчево. Било је очигледно да, иако је Медијска коалиција (5 медијских и новинарских удружења која окупљају 95% медијских радника у Србији)  уредно предложила чланове комисије, да су њихови предлози игнорисани. Одмах смо обавестили удружења новинара која су упозорила ГУ Зајечар на незаконит састав комисије, а из ГУ Зајечар су рекли да ће отклонити недостатке. Убрзо затим Саша Матијевић, члан “стручне” комисије и радник ГУ Зајечар је замењен професором ФПН-а др Мирољубом Радојковићем. Проблем је био у томе што ни професор није био предложен од стране струковних удружења. 

Линк саопштење НУНС 1.9.2016: http://www.nuns.rs/info/statements/28755/koalicija-nepostovanje-medijski...

Покушавајући да обезбедимо законитост процедуре приликом доделе средстава покушали смо да разговарамо са представницима локалне власти. После много перипетија сувласника За медије Душана Војводића је примио градоначелник Зајечара који је том приликом рекао да су одлуку о расподели већ донели њему надређени функционери СНС-а  из Београда, а да ће комисија све то само верификовати потписом. Према речима градоначелника Огњеновића највећи износ од 5 милиона динара ће бити додељен Ф Каналу, следећи на списку је ТВ Исток са 4 милиона, па портал Зајечар онлине са 2 милиона, па са по 1,5 милиона две локалне радио станице (Магнум и Темпо) и на крају За медија са милион динара. Када смо градоначелнику саопштили да не можемо пристати на кршење закона и да ћемо се обратити удружењима новинара он је прекинуо сваку комуникацију са нашом медијском кућом.

Информацију да су новац намењен информисању Зајечараца расподелили функционери СНС-а (састанак одржан у Белој Паланци у току недавне кампање пред поновљене локалне изборе), су нам потврдила још два различита извора, један из саме партије, а други је пријатељ члана комисије, кога је уважени колега позвао и распитивао се каква је телевизија Ф канал јер је “одозго” добио налог да се њима додели највећи износ. Иначе неколико месеци раније оснивач Ф канала, градски већник Душан Фировић је на предлог Агенције за борбу против корупције (која се огласила три године након наше пријаве) требало да буде разрешен дужности јер је као већник више пута гласао за доделу средстава Ф Каналу који је у власништву његовог сина. Нажалост, ова препорука Агенције никада није спроведена у дело и без обзира на сукоб интереса Фировић је остао на функцији. Једини ефекат указивања Агенције за борбу против корупције на случај Фировића је био то што је јавност у Зајечару, али и у целој Србији могла да се забави (или шокирају) псовкама и претњама које је Фировић упутио Дејану Здравковићу одборнику када је га је на конференцији за новинаре после седнице локалне скупштине подсетио на сукоб интереса…

Линк Душан Фировић о сукобу интереса: https://youtu.be/l5fiovbfaRw

Једини начин да спречимо доделу средстава по партијском диктату, био је да упорно инсистирамо на именовању комисије у складу са законом. Због тога смо градоначелнику поставили и јавна питања. 

Линк Јавна питања за градоначелника Зајечара: http://zamedia.rs/stranice/vesti-ekonomija-istrazivanja/4082/javna-pitan...

Дан касније 22. септембра поново се по други пут огласила Медијска коалиција указујући на незаконито формирану комисију, тражећи да локална власт поштује медијске законе. 

Линк саопштење Коалиција новинарских и медијских удружења 22.9.2016: http://www.nuns.rs/info/statements/28936/-koalicija-zajecarska-vlast-i-d...

Занимљиво је да су то саопштење пренели РТС и Курир, а да је у Зајечару осим наше медијске куће од преосталих 7 медија саопштење објавио још само локални лист Тимок. Остали медији су ћутали. Упутили смо им и питање е-маилом да ли подржавају поштовање медијских закона, али нико није одговорио. Тада смо још једанпут јавно упозорили локалну власт, али и чланове комисије да крше закон и да ће њихови поступци бити део два наша истраживачка пројекта о злоупотребама јавног новца (ИНФОКУС које се финансира средствима ЕУ и пројекат студијских емисија “Компас” који се суфинансира средствима Министарства културе).

Линк: http://zamedia.rs/stranice/vesti/4103/vlast-i-vecina-medija-u-zajecaru-i...

Према сазнањима нашег портала састанак незаконите комисије је заказан за уторак 27.9.2016. године. Ово истраживање објављујемо дан раније у намери да спречимо да 15 милиона динара намењеног информисању буде потрошено на партијске медије и партијске другове. Желимо да по ко зна који пут укажемо колико је важно поштовање закона, јер само ће тако јавни новац бити потрошен на плате и хонораре медијских радника и на продукцију квалитетних медијских садржаја, који заиста информишу о важним стварима. Због тога  смо се обратили и члановима незаконите комисије са питањем зашто учествују у кршењу Закона о јавном информисању и медијима. Одговорила су два члана комисије. Ференц Берчек, нам је у мејлу написао да ће учествовати у раду комисије јер је његово постављење било на предлог РАБ-а (Удружења радио станица) и да је било законито, а да он као члан комисије није имао утицај на избор остала два члана. Други одговор је стигао од професора Факултета политичких наука др Мирољуба Радојковића, који каже да су наша питања заправо непримерен притисак на чланове комисије. У свом одговору професор Радојковић предлаже, да ако имамо примедбе на кршење Закона, повучемо наш пројекат са конкурса, а затим образлаже да је закон неуставан (члан 24. Став 2) и предлаже нам да покренемо иницијативу за његову измену, истичући свој одговор као скромни допринос тој иницијативи. 

(прим. аут. писмо у целости можете преузети на крају ове странице)

За медиа портал је као реакцију на ставове професора Радојковића јавно позвао чланове незаконите комисије да не учествују у незаконитом поступку, што су пренела и новинарска удружења.

Линк Апел За медије члановима комисије: http://zamedia.rs/stranice/vesti/4108/za-medija-trazi-od-clanova-komisij...

За медија портал одговор професора Радојковића сматра невештим окретањем теза И лицемерним гестом, а томе у прилог говори неколико неспорних чињеница:

1. Инсистирање на законитости приликом доделе средстава не може да буде непримерен притисак на чланове комисије, која је формирана на незаконит начин.

2. Наша медијска кућа За медиа нема намеру да повуче свој пројекат јер по Закону има право да аплицира на Конкурсу за суфинансирање медијских садржаја у Зајечару.

3. Очекујемо да се проф. Радојковић повуче из комисије јер својим одговором потврђује да нема намеру да поштује Закон о јавном информисању и медијима који сматра неуставним.

4. Легитимно је што жели да покрене иницијативу за измену закона, али постоји мали проблем, јер се све до евентуалне измене, Закон мора поштовати. Као професор Факултета политичких наука г- дин Радојковић би морао да зна да би непоштовање закона који нам се не допадају произвело хаос и безвлашће.

5. Ми иницијативу за измену Закона нећемо покренути, јер управо процедуре које сметају професору Радојковићу, гарантују заштиту независних медија од политичких притисака и медијских стручњака попут њега, који свесно и са намером крше законске процедуре.

Због свега наведеног са нестрпљењем ишчекујемо састанак незаконите комисије и њихов предлог расподеле средстава. Биће веома занимљиво да сазнамо у којој мери ће се критеријуми овакве комисије поклопити са нашим (из три независна извора потврђеним) сазнањима да су расподелу већ обавили функционери СНС-а. Након тога објавићемо и пројекте којима су додељени највећи износи, анализираћемо њихов значај за остваривање јавног интереса, а бавићемо се и критеријумима комисије приликом одлучивања…

Овај текст је произведен у оквиру гранта који финансира Европска унија, додељеног у оквиру Медијског програма 2014. Садржај текста је искључива одговорност портала За Медиа и ни у ком случају не одражава ставове Европске уније.

Пројекат се реализује у оквиру програма подршке: “У вашем фокусу” који изводе Независно удружење новинара Србије, Пословно удружење Локал прес и Топлички центар за демократију и људска права, у оквиру Медијског програма 2014.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

27.09.

2016.

Neša... [нерегистровани] у 23:30

Eh...

Koliko teksta samo zato što novac ne daju naši tj. "nezavisni".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси