Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За Медија тражи од чланова комисије да не учествују у незаконитом поступку доделе средстава за информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 09. 2016.

Извор: За медиа

За Медија тражи од чланова комисије да не учествују у незаконитом поступку доделе средстава за информисање

Грчевита борба За медије и Медијске коалиције која окупља 5 највећих струковних удружења, да спрече проневеру 15 милиона динара намењених јавном информисању у Зајечару, још увек траје. Без обзира на многобројна јавна упозорења, локална власт на челу са градоначелником Велимиром Огњеновићем и даље истрајава у намери да незаконито постављена комисија предложи расподелу средстава.

Тим поводом За медиа портал је упутио питања члановима комисије, „да ли ће учествовати у незаконито постављеној комисији и да ли су свесни да на тај начин шаљу поруку да се медијски закони не морају поштовати?“.

Одговорио је само професор Факултета политичких наука др Мирољуб Радојковић, који наша питања сматра притиском са призвуком претње. Радојковић у свом одговору даље наводи да мисли да је законито постављен ако се изузме став 2 члана 24 Закона о јавном информисању и медијима, који сматра неуставним и предлаже нам да покренемо процедуру измене закона, а своје ставове намеће као скромни допринос тој иницијативи. (прим. аут. Одговор проф. Радојковића можете преузети на дну ове странице).

После шокантног признања проф. Радојковића да актуелни Закон о јавом информисању и медијима сматра неуставним, За медиа подсећа уваженог професора да се закони морају поштовати у целини, свиђало се то њему или не. То што је јавно признао да закон поштује селективно, даје нам за право да тражимо од њега, али и осталих чланова комисије, да не одлучују о расподели 15 милиона динара јавног новца намењеног информисању. 

Што се тиче предлога проф. Радојковића да покренемо иницијативу за измену члана 24  Закона о јавном информисњу и медијима, поручујемо му да то нећемо урадити, јер нас управо тај члан штити од политичких притисака и медијских стручњака попут њега, који су спремни да заобиђу законске процедуре које им се не допадају.

О начину трошења јавног новца намењеног медијима, већ данас ћемо објавити детаљно истраживање које ће разоткрити континуитет у проневерама новца из градског буџета, али и праве разлоге намештања „подобне“ комисије приликом доделе средстава намењених јавном информисању у Зајечару.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

26.09.

2016.

Ne, nisam anonimus, ali je bolje ovako [нерегистровани] у 16:49

Pitajte koga će zastupati uvaženi profesor

Tuga je koliko prljavštine je u medijima. Projektno sufinansiranje je da umreš od smeha. Tamo gde je dr Radojković, pare dobija televizija iz Salaša, jer su kao braća rođeni vlasnik Istoka i uvaženi svetski poznavalac medija profesor Miroljub. Neka ste mu rekli i treba da batali to učestvovanje u komisijama jer je svima jasno za čiji interes radi.
Od nadri novinara profesionalci ne mogu da stignu do zaposlenja pitam se zašto je to tako. Možda može da objasni lik sa fakulteta a možda i onaj pre njega Veljanovski. Ludilo od zakona mediji u haosu, dovoljno je da se pročita ju neki naslovi u vezi Sporta, Tanjuga ( radi ili ne radi) , ma idi katastrofa. Profesionalna udruženja? Priča za sebe.

P.S. Često ne objavljujete komentare, pitam se zašto, nikog ne vređam iako sam anonimna.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси