Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Новинарска коалиција општини Кула упутила критике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 08. 2016.

Аутор: З. Рајић Извор: Вечерње Новости

Највише пара за ИПЦ

Новинарска коалиција општини Кула упутила критике

На конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања недавно је у кулској општини додељено 3,6 милиона динара.

Од тога је 3,3 милиона припало Информативно-пропагандном центру (ИПЦ) "Кула", а 300.000 динара Клик радију. Критике на овај конкурс упутили су Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и "Локал прес") и ТВ Кула, која је најавила жалбу Управном суду.

И новинарска коалиција и Драган Јовановић, главни и одговорни уредник ТВ Кула, сматрају да је конкурс подешен тако да се већи део новца усмери ка једном медију. Реч је о другом конкурсу, пошто је претходни, пре неколико месеци, поништен јер је Коалиција упозорила да је у општинску комисију за оцену медијских пројеката именован радник општинске управе, што је супротно закону.

Нови конкурс је намењен искључиво за садржаје на језицима националних мањина, што је противзаконит и дискриминишући поступак.

Иако смо више пута покушали да дођемо до сазнања да ли општина Кула намерава да распише још један конкурс за информисање на већинском језику, то нам досад није потврђено - наведено је у саопштењу новинарске коалиције.

Пројекат ТВ Кула није прихваћен са образложењем да не садржи потпуну документацију, јер на обрасцу за спецификацију трошкова недостају потпис и печат овлашћеног лица.

На документу који, наводно, није комплетан, нигде није назначено место за печат и потпис. Да смо негде на њега ударили печат, могло је да се деси да буде одбачен зато што је оскрнављен. То се свуда у свету назива преваром - истиче Јовановић.

Он наглашава да су у конкурсу побројани језици националних мањина, који су пресликани из програмске шеме радија ИПЦ "Кула".

То су русински, мађарски и украјински, као и немачки, који није службени језик. Тако је готово сав новац отишао информативној кући познатој по томе што има више медија него новинара (три према два). Конкурс је очито направљен да би локална власт имала своја гласила.

Радио Клик је ту само да се Власи не досете - каже Јовановић.

Жалба могла да се избегне 

Новинар Предраг Ћурчија, председник Комисије за оцену медијских пројеката у Кули, наводи да је општинска стручна служба сматрала да само један учесник конкурса испуњава све услове, али да је његов став био да се одобри новац и Клик радију за покретање емисије на русинском језику.

Стручна служба је могла да упозори ТВ Кула на недостатак потписа и печата и да се то у документацији отклони. То би био прави пут да се жалба избегне - напомиње Ћурчија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси