Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  ДЈБ: Тасовац спречава медијске реформе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 07. 2016.

Извор: www.rtv.rs

ДЈБ: Тасовац спречава медијске реформе

Одлука министра културе у техничкој Влади Србије Ивана Тасовца да преиначи одлуку стручне комисије о додели средстава за пројекте које су предложили НУНС, НДНВ и Медија центар део је политике којом се наставља контрола медија и гушење сваке критике путем финансијског исцрпљивања независних медија, оценио је данас покрет Доста је било.

"Одлука о укидању средстава независним новинарским удружењима најдиректније је супротстављена медијским реформама у Србији чији је циљ излазак државе из медија и већа независност медија", саопштио је данас тај покрет и додао да осуђује такву политику.

У саопштењу се наводи да Тасовац "својим саопштењем у коме новинаре назива лармаџијама укључио и у оркестрирану кампању против критичких новина, медија и новинарских удружења који су месецима сатанизовани у Вучићевим таблоидима као страни плаћеници".

Покрет Доста је било позвао је Тасовца да јавно образложи своју одлуку да се НУНС-у, НДНВ-у и Медија центру укину пројектна средства, али не, како се наводи "писањем памфлета којима вређа чланове ових удружења".

"Наши посланици су на Одбору за културу и информисање у Скупштини Србије подржали предлог да се од Министарства културе и информисања, Комисије за суфинансирање пројеката електронских медија и новинарских удружења затраже тачне информације о овом случају. Министар је дужан да јавности објасни којим се критеријумима руководио када је одлучио да својевољно поништи одлуку стручне комисије", саопштила је та странка.

Подсећа се да су у стручној комисији, на предлог министарства били представник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић, представница Асоцијација медија Далила Љубичић, представник Независног удружења новинара Србије Михајло Ковач, представница Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић и независни стручњак Сибина Голубовић.

"Циљ медијске реформе је да се онемогући директно одлучивање политичара о новцу који се из државне касе додељује медијима и да одлуку доносе стручњаци. Током прошле године овај циљ је пропао на свим конкурсима за финансирање пројеката локалних медија. Покрет се снажно залаже за јачање независних медија, а један од најважнијих механизама је њихово независно пројектно финансирање", наведено је у саопштењу. 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

29.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:16

zavisno-nezavisni

DJB se zalaže za pravu stvar. Da nezavisni mediji ostanu nezavisni i da uzimaju državni novac.Ako su nezavisni, šta će im državne pare. Hajde malo da se igramo rečima i parolama.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси