Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  НДНВ: Министарство културе и информисања све више личи на „Информер“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 07. 2016.

Извор: Независно друштво новинара Војводине

НДНВ: Министарство културе и информисања све више личи на „Информер“

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) са жаљењем констатује да се Министарство културе и информисања у свом последњем саопштењу опасно приближило реторици „Информера“ и других таблоида: у недостатку аргумената дифамирају оне које су прогласили непријатељима, служећи се неистинама, полуистинама и демагогијом.

У саопштењу „Министарство реаговало у року и по закону„, Министарство је само потврдило претпоставке да се иза јавног дискредитовања чланова стручне комисије за електронске медије крије жеља да се припреми терен за поништавање резултата рада комисије и доделе средства по свом нахођењу.

Очигледно је да је Министарство добило критике од центара моћи због тога што су се чланови стручне комисије руководили критеријумима квалитета пројеката, а не политичком подобношћу апликаната и њиховом блискошћу са СНС-ом. Министар и државни секретар евидентно желе да се на овај начин препоруче за нови мандат, спремни на све да би заштитили своје интересе.

Дирљива је изненадна жеља Министарства да се поштују законске процедуре приликом доделе средстава на конкурсном суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања, с обзиром да је у последње две године гласно ћутало док су многи, укључујући и НДНВ, упозоравали на драстична кршења медијских закона у овој области, као и с обзиром да је гласно ћутало док је СНС државним новцем куповао медије у Србији, исмејавши на тај начин медијску реформу.

Необичан је нагли зов Министарства са законитошћу и поштовањем процедура када се зна да је оно одбило скоро све предлоге новинарских и медијских удружења да се процес конкурсног суфинансирања унапреди: да се омогући транспарентност процеса, да се успоставе у потпуности ефикасни механизми разрешења сукоба интереса, да се онемогући политички утицај на чланове комисије и пронађу делотворни начини за санкционисање кршења закона…

Министарство директно прозива челне људе НДНВ-а, сугеришћући да је Динко Грухоњић доделио новац удружењу којем припада, мада се он изузео од одлучивања у овом случају, што је ушло у записник и што Министарство сигурно зна. На исти начин су се од гласања изузели и други чланови ове и других комисија Министарства који су били у потенцијалном сукобу интереса.

Министарство износи неистину да се пројекат са којим је НДНВ аплицирао састоји само од продукције текстова, намерно прећуткујући да у њему постоје и друге активности. Министарство притом демонстрира потпуно непознавање основних математичких операција или је пак у питању само склоност ка манипулацији.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси