Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Ниш: Прва јавна комисија, али “фудбалери не знају правила”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 06. 2016.

Извор: Б92

Ниш: Прва јавна комисија, али “фудбалери не знају правила”

Одлука о медијским пројектима од јавног значаја који ће бити финансирани из буџета града Ниша могла је да се прати у директном преносу у Медија центру.

После бурних реакција јавности и медија, прошли конкурс је поништен, јер су сви чланови првобитно изабране комисије поднели оставке.

Нова комисија, нове одлуке. Међу њима и она да седница више није иза затворених врата. Начелник Управе за културу објашњава да је то у интересу грађана. Шта је утицало на промену става да јавност нарушава независност комисије.

“Па зато што је претходни конкурс пао и зато што овим првенствено губе грађани и медији и решили смо, у договору са комисијом и са градом , да је ово најбољи начин да јавност има увид”, наводи Небојша Стевановић, начелник Управе за културу.

“Јако је важно да грађани знају како се одлучује о њиховом новцу. Када је тај поступак јаван и доступан свима нама, комисија прво има потпору и подршку у тој јавности , а онда ће другачије и сами доносити одлуку”, додаје Младен Велојић из Медиа и реформ центра Ниш.

Спрат изнад сале у којој се одржава седница директан пренос прате они којих се одлуке највише тичу — новинари. Неки кажу, транспарентност у раду комисије је важна, али не и довољна.

“Али и даље имамо један озбиљан проблем што и сами чланови комисије не знају критеријуме на основу којих би требало да оцењују пројекте. Ту имамо ситуацију да је практично отпочела нека фудбалска утакмица, а да фудбалери не знају по којим правилима се игра”, наводи Предраг Благојевић из “Јужних вести”.

У Медиа центру данас није било представника ЛАФ-а. Један од оснивача овог тела, новинар Милорад Додеровић демонстративно је отишао јер је комисија поново одбила захтев да седници присуствује и грађански посматрач позивајући се на Правилник Министарства информисања.

Додеровић подсећа да План за борбу против корупције Града Ниша предвиђа локалног посматрача.

“То су комисије које не заседају о питањима одбране или не знам каквим стварима,већ о трошењу неколико десетина милиона пара за остваривање јавног интереса. Ја сам одбио понуду начелника управе, за кога се питам шта ће он на седници комисије, да се попнем спрат више у МЦ и да као у неком ријалитију са колегама пратим директан пренос седнице”, каже Милорад Додеровић, сарадник ЛАФ-а

На конкурс су пристигла 53 пројекта, а чланови комисије одлучују о расподели близу 70 милиона динара.

Подсећамо, конкурс за суфинансирање медијских пројеката у Нишу изазвао је бурне реакције јавности, између осталог, и због тога што је највише пара припало медијима које је Савет за борбу против корупције означио као блиске властима.

Такође, извештаји БИРОДИ-а и ЛАФ-а показују да су неки медији прошле године озбиљно злоупотребили тај новац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси