Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Трибина у Нишу: Медијски закони смањили степен медијских слобода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

23. 06. 2016.

Извор: Бета

Трибина у Нишу: Медијски закони смањили степен медијских слобода

Сет медијских закона усвојен у августу 2014. године није повећао степен медијских слобода већ их је смањио, а разлог томе су недоречене законске одредбе и карикирање спровођења медијских решења, изјавио је данас председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић.

Он је на трибини у нишком Медиа и реформ центру посвећеној медијским слободама, суфинансирању медија и безбедности новинара у Србији, оценио да медијска заједница мора да дочека јесен са јасним иницијативама како медијска слика Србије да буде побољшана.

"Морамо да покушамо да доношењем подзаконских аката или иницијатива за измену закона направимо другачији медијски амбијент", казао је Обадовић и додао да је једно од питања о коме треба да се разговара питање регионалних јавних сервиса.

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић рекао је да, када је у питању суфинансирање медијских пројеката, највећи градови у земљи крше медијске законе, али за то не постоје никакве санкције.

Сејдиновић је подсетио да је од априла прошле године до априла ове године на нивоу локалних самоуправа, Покрајине и Републике расписано укупно 212 конкурса вредних више од две милијарде динара, а како је додао, од 191 локалног конкурса на 70 одсто уочене су неправилности.

Уредник "Јужних вести" Предраг Благојевић рекао је да су усвајањем сета медијских закона у земљи легализовани криминал и корупција.

"Новац из буџета који се раније давао без икаквих конкурса и правног основа, сада се даје кроз легалне токове, али се све своди на позоришну представу у којој се унапред знају глумци и њихова улога", истакао је Благојевић.

Након уводних речи, на трибини је уследила бурна расправа бившег уредника Нишке телевизије Милана Петковића и неколико представника Удружења председника скупштине станара, са Вукашином Обрадовићем.

Петковић је истакао да је за катастрофално стање на медијској сцени Србије крив лоби који је "прогурао" сет медијских закона.

"Захваљујући сету медијских закона списак угашених медија је дугачак, а велики број локалних самоуправа остао је без права на локално информисање. Србија јужно од Београда остала је без иједног регионалног јавног сервиса", изјавио је Петковић.

Он је рекао да су медијски закони омогућили да мала група људи одлучује о расподели више од две милијарде буџетских средстава.

"Нишка телевизија својевремено се финансирала са 40 до 50 одсто буџетских средстава, а сада се поједини медији више од 80 одсто финансирају буџетским средствима", казао је Петковић и додао да је све то урађено са предумишљајем како би била омогућена "монополизација и концентрација медијског тржишта".

Петковић је подсетио да је више од 70 медијских кућа јужно од Београда затражило још пре две године оцену уставности медијских закона, али се Уставни суд још није огласио.

Обрадовић је бурно реаговао на Петковићево излагање истакавши да је његова прича обична демагогија.

"Хоћете да будете на државним јаслама, желели сте само да из једне столице пређете у другу", рекао је Обрадовић.

Он је казао да је концепт регионалних јавних сервиса политички концепт који је промовисао Млађан Динкић, а у расправу су се укључили и представници Удружења станара захтевајући формирање регионалних јавних сервиса и њихово финансирање из претплате коју грађани већ плаћају.

Милосав Јукић, представник овог удружења, рекао је да су гашењем регионалних јавних сервиса, грађани Србије јужно од Београда дискриминисани и угрожено је њихово уставно право на равноправност.

"Медијски закони прекршили су низ уставних чланова и омогућили пребацивање пара грђана законским путем у приватну својину", рекао је Јукић.

Представници удружења демонстративно су напустили трибину након што је Сејдиновић упоредио Петковића са уредником Информера Драганом Вучићевићем.

Трибина у Нишу окончана је уз констатацију да су новинари у Србији све чешће изложени притисцима и претњама.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

23.06.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:08

teško, ali priznaju grške

Sve više isplivava činjenica da su medijski zakoni čist promašaj. Sve više njihovi najveći zagovornici i kreatori uvidjdju da su upali u sopstvenu klopku. Dobro je! Dobro je i da budu kritikovani gde god dodju da prosipaju svoju pamet i mudrost. Gospodo, naročito vi iz NUNS-a i NDNV-a, prizovite se zdravoj pameti. Čitava medijska Srbija vas pljuje.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси