Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 06. 2016.

Извор: slobodnaevropa.org

Спречимо медијски мрак

Испред Скупштине града Крагујевца у петак је одржан протест под назвом „Спречимо медијски мрак“, са ког је упућен позив градоначелнику Радомиру Николићу да испоштује медијске законе и распише конкурс за пројектно суфинансирање медија.

Градска власт већ две године није расписала конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Протестни скуп одржан је у време одржавања Конститутивне седнице градског парламента на којој је за градоначелника поново изабран Радомир Николић, син председника Србије.

„До сада је направљено јако пуно проблема када је у питању медијски плурализам у Крагујевцу, самом чињеницом да средства нису расподељивана, већ да су упућивана, на нетранспарентан, а можда и незаконт начин, једној јединој телевизији, а то је Радио телевизија Крагујевац“, рекао је генерални секретар Независног удружења новинара Србије Светозар Раковић .

Након завршетка протестног скупа и Конститутатаивне седнице Скупштине Града Крагујевца, градоначелник Николић, који је поново изабран на ту функцију разговарао је са представницима медија и новинарских удружења и поручио да ће конкурс за пројектно суфинансирање медија бити расписан када буде било новца.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

12.06.

2016.

SA DISTANCE [нерегистровани] у 11:31

ISTINA O PROTESTU

Javnost treba da zna sledeće: protestovala je grupa novinara iz privatne televizije Kanal 9(vlasništvo D.Jovanovića, nekadašnjeg vlasnika Takovo osiguranja) i Kragujevačkih novina, takodje, privatnog lista. Protest su organizovali Jovanka Marović, sadašnja direktorka i glavna urednica Kanala 9,a do pre godinu dana direktorka i glavna urednica Radio ztelevizije Kragujevac iz koje je sa grupom svojih novinara otišla uz otpremninu i to kada je sa vlasti sišao gradonačelnik Veroljub Stevanović. Dotična "gospodja" je bila u Radio televiziji Kragujevac sve, samo ne - novinar.Bila je pi-ar ,servis tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i njegovog URS-a,odnosno Zajedno za Kragujevac. Pare koje su kao pleva uplaćivane od strane tadađnjeg gradonačelnika V-Stevanovića na žiro račn RTK ne zna se gde su završavale, pa radnicima nije dve godine uplaćivan radni staž."Gospodja" Marović se surovo obraćunavala sa svima onima koji nisu hteli da rade onako kako je ona svirala,pa su novinari završavali na portirnici. I sada onia govori o medijskom mraku.Pa u njeno vreme na RTK nije mogao da dodje ni jedan opozicionar, Verko Stevanović i Saša Milenić,tadašnji predsednik Skupštine su uredjivali program i on se prilagodjavao njihovim potrebama. Zaista je cinino da oni govore o medijskom mraku.Istovremeno, kada je silna lova uplaćčivanja Jovanki Maroivić nije bilo para za isplate porodiljama,za narodnu kuhinju,za prosvetne radnike...Sada je sve to nadoknadjeno ,ali nema para,iako je po takonu neophodno da Nikolić to uradi, u buxetu. Isto je i sa Kragujevačkim novinama kojima je direktno ili indiretno V.Stevanović,tadađšnji gradonačelnik, uplaćivao novac .Taj list se inače u Kragujevcu proda u 420 primeraka!I Jovanka Marović i Miroslav Jovanović su naučili da žive na tudjim finansijskim jaslama, svce se predstavljajući kao "nezavisni novinari". Najpre su se hranili u Budimpešti,na Sorosovim jaslama, primali ogromnu količinu maraka, dok smo mi novinari primali devedestih po pet maraka.Posle toga, našli su Verka Stevanovića o kome su i na RTK i u Kragujevačkim novinama pisali i objavljivali rubrike - kako izgleda dan Verka Stevanovića u njegovom rodnom seklu - Malim Pčelicama.
I još nešto je interesantno: portal prenosi informaciju Slobodne Evrope,a dopisnik iz Kragujevca je bio zamenik direktora i zamenik glavnog urednika RTK - Jovanke Marović u to vreme kada su bili "na usluzi" i "servis" Verolubu Stevanoviću.
To su činjenice . "Protest" je okupio uz tu grupu novinara iz orivatnih Kanala 9 i Kragujevačkih novina i opozicionare - Sašu Milenića, Verkovu desnu ruku ,i nekoiliko članova Zajdno za Kragujevac ,stranke koja je u opoziciji.
Toliko radi istine, o čemu svedoče i snimci.
Zanimljivo je da je govorio predstavnik NUNS-, a autor teksta za Slobodnu Evbropu je predsednik organizacije NUNS-a za Kragujevac(već desetak godina) i podsećam - zamenik direktora i glavnog urednika RTK u vreme kada je lova iz opštine odlazila neznano gde.
U Kragujevcu ima stotinak novinara. A na protestu novinara je bilo devet...

Одговори
суб

11.06.

2016.

KVAZI CENZURISANI ĆUTE I DALJE O CENZURISANIMA I CENZURIŠU [нерегистровани] у 00:14

pjevac glasnokukurekalović

FANTOMSKO-MEDIJSKA OPERETA
Autor:Nataša B.Odalović

Juče, 10/6/2016 | Izvor: Danas, 10.06.2016; Strana: 9

Clanak koji nije doživeo svoje elektronsko izdanje, osim što ga je od reči do reči preneo PORTAL mEDIJA CENTRA. Na sajtu Danasa kao ni twitter Danas teksta nema, razlog je tehničke prirode (sic!). Zamislite da se nekoj od vedeta borbe protiv cenzure ovo desilo kada se tekst u kojem piše o pravoj cenzuri (a ne ovoj iz srpske medijske basne gde se ima gorak UTISAK CENZURE) elektronski ne pojavi čak ni u matičnom izdanju. ZAISTA nismo svo jednaki.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси