Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Саопштење удружења Доловачки дар поводом конкурса за медије у општини Панчево
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

09. 06. 2016.

Аутор: Ненад Митић Извор: Удружење „Доловачки дар“

Саопштење удружења Доловачки дар поводом конкурса за медије у општини Панчево

Удружење „Доловачки дар“ из насеља Долово (у општини Панчево) као оснивач интернет портала у оквиру кога је радио станица „Радио Џубокс“ поднео је у року поштом дана 18.02.2016. пријаву на конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2016. години расписаном 29.01.2016. од Градоначелника општине Панчево.

Дана 01.03.2016. стигао је Захтев за допуну документације где је захтевано додатних 4 примерка попуњених обрзаца за учешће, што је допуњено дана 02.03.2016.

Дана 31.03.2016. на сајту општине Панчево објављен је документ резултати конкурса на коме су наведени само подржани пројекти и износи који се одобравају за подржане пројекте док је на дну листе наведено да право тужбе Управном суду имају само они подносиоци пројеката који су наведени у документи односно само они подносиоци пројеката чији су пројекти подржани.

Свих 33,3 милиона динара подељено је на конкурсу а новац је додељен је Радио телевизији Панчево која је добила чак укупно 17 милиона динара (16 милиона за телевизију и 1 милион за радио), док је велики део новца отишао удружењима из Београда.

Веома забрињава чињеница да се у документу објављеном 31.03.2016. на сајту општине Панчево налази само листа подржаних пројеката, а да у истом или посебном документу није наведена листа одбијених пријава пројеката.

Предложени медијски пројекат „Инфо за све Панчевце“ поднет од стране удружења „Доловачки дар“ није наведен у документу резултати конкурса (где су наведени само подржани пројекти) што значи да је одбачен. Пројекат „Инфо за све Панчевце“ имао је велику предност да буде подржан јер би се реализовао на једином медију цивилног сектора у општини Панчево, законска могућност медија цивилног сектора предвиђа финансирање искључиво од пројеката и донација, те због наведене чињенице предност је свакако требао да има једини медиј цивилног сектора у односу на друге комерцијалне медије за које Закон прописује и друге видове финансирања.

Пројекат „Инфо за све Панчевце“ планиран је да у информисању покрије запостављене циљне групе а то су становници сеоских насеља у општини Панчево који броје скоро половину становништва Панчевачке општине а поред тога пројектом је предвиђена румунска национална мањина, обе циљне групе предвиђене пројектом веома запостављене у информисању, а подржани пројекти не подразумевају нити се баве наведеним циљним групама, те се нису испоштовали основни циљеви наведени у конкурсу да је циљ конкурса информисање свих грађана општине Панчево што сумњамо да ће бити реализовано са оваквом расподелом 33,3 милиона динара од стране града Панчева.

Веома забрињава чињеница да је прошло 96 дана од допуне документације а 67 дана од објаве документа резултати конкурса на сајту општине Панчево а да подносилац пријаве удружење „Доловачки дар“ до дана данашњег није добио решење са образложењем разлога одбијања предложеног пројекта у Законском року од 60 дана, тиме се доводи у сумњу ток конкурса јер постоји могућност да за одбачене пројекте уопште не постоји разлог одбијања и образложење.

Због наведених неправилности долази се до великих сумњи на цео ток конкурса и закључује да се оваквом срамном расподелом 33,3 милиона динара губи смисао и сврсиходност конкурса јер су чак 33,3 милиона динара градских пара општине Панчево на веома сумњив начин расути за пројекте разним продукцијама и удружењнима из Београда односно медијима за које сумњамо да ће остварити циљ наведен у конкурсу „информисање свих грађана Панчевачке општине јер ће информисање специфичних друштвених група: сеоско становништво општине Панчево које броји скоро половину становништва Панчевачке општине и национална мањина-румуни и даље бити запостављени у информисању.

Наведене неправилности постављају велику сумњу на цео ток конкурса и забрињавају Удружење „Доловачки дар“ које је очигледно доживело неправду да се једини медиј цивилног сектора у Панчевачкој општини одбија за пројекат који би имао примарну сврху информисање запостављених грађана: сеоских насеља у општини Панчево који броје скоро половину становништва у општини Панчево и националне мањине-румуне а да се притом подржавају пројекти многих удружења из Београда који никако нису могли имати предност у односу на медиј цивилног сектора из Панчевачке општине.

Многа питања која воде у сумњу ток конкурса и многе неправилности а између осталог: коме су подељена и за шта су расута чак 33,3 милиона динара за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2016. години а да у толико обимној суми од 33,3 милиона динара није било места да се у минималној мери суфинансира пројекат који би био од великог значаја за општину Панчево остаће за сигурно још дуго табу тема и сакривено од јавности и образложења, али је једно сигурно а то је да ће због великих неправилности и сумњи које су пропратиле наведени конкурс удружење „Доловачки дар“ упорношћу и исцрпном истрагом правним путевима посредством надлежних институција и правосуђа тежити ка томе да ова неправда доживи правду и да дође на своје место јер нећемо дозволити да се грађански новац на овакав начин расипа а да се запоставља информисање свих становника општине Панчево: становници Панчевачких села који броје скоро половину становништва и националних мањина који су обележје општине Панчево као мултикултуралне средине у савременом друштву 21. века.

У Панчеву, 06.06.2016.

Удружење „Доловачки дар“, Ненад Митић

Коментари (1)

Остави коментар
сре

03.08.

2016.

Ko je ovo? [нерегистровани] у 10:22

Ovo je tako tendenciozno i netačno!

Ne mogu da verujem šta sve UNS prenosi na svom sajtu!
Ovaj čovek je u Pančevu i selima poznat po malverzacijama, petljanjima za raznim političkim partijama,a najbitnije je to što toliko potencira da je jedini medij civilnog sektora u Pančevu što je čista proizvoljnost i netačna informacija!
Na teritoriji Pančeva i svih devet sela izlazi najmanje 6 medija (internet portala i štampanih izdanja) čiji su izdavači i osnivači Udruženja građana iz Pančeva i koji postoje i više godina.
Na konkursu su sredstva dodeljena isključivo Pančevcima i pančevačkim udruženjima, osim dva koja su dodeljena beogradskim ali su izvršioci iz Pančeva
To se sve lako može proveriti!
Nedopustivo je da neko na svom sajtu pušta kič od narodne muzike umesto neke kvalitetnije muzike, bez ijedne jedine vesti i bilo kakvog drugog programa a sebi daje za pravo da osporava nešto što se lako može proveriti. Sramota je šta sve sebi pojedinci dozvoljavaju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси