Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Публикација: „Бела књига конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 06. 2016.

Публикација: „Бела књига конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања“

Публикација „Бела књига конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања“ садржи анализу и друге резултате једногодишњег мониторинга овог процеса од стране Коалиције новинарских и медијских удружења, коју као неформално партнерство чине најзначајније еснафске организације – Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Локал Прес (ЛП) и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ).

„Бела књига“ садржи и препоруке на који начин се може унапредити овај процес, који је од суштинског значаја за медијску реформу, а израдила ју је екипа НДНВ-а на основу података који су прикупљени током годину дана праћења конкурса на републичком, покрајинском и локалном нивоу. „Бела књига“ је објављена у оквиру пројекта „Бити или не бити за медијску реформу у Србији – надгледање пројектног суфинансирања медија“, којег су подржале Амбасада Велике Британије и Амбасада Аустралије у Србији.

Електронску верзију публикације „Бела књига конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања“ можете преузети ОВДЕ.  


Коалиција је континуирано и од самог почетка активно учествовала у спровођењу пројектног суфинансирања медијског садржаја од јавног интереса у области јавног информисања. Коалиција је заједнички предлагала чланове за конкурсне комисије, али и надгледала спровођење закона у овом процесу.

Захваљујући пројекту „Бити или не бити за медијску реформу у Србији – надгледање пројектног суфинансирања медија“ Коалиција је значајно појачала своје активности: анализирала је и надгледала процес суфинансирања, редовно извештавала јавност и надлежне органе о потешкоћама и незаконитостима и пружала стручну подршку локалним самоуправама у спровођењу закона, обавештавала квартално јавност о резултатима анализе, бавила се јавним заговарањем добрих пракси и законских и подзаконских решења…

„Бела књига“ садржи кључне налазе истраживања и она је покушај одређивања квалитативних и квантитативних показатеља његовог (не)успеха. Методолошки је важно напоменути да период којим се бави ова публикација јесте од 1. априла 2015. до 1. априла 2016. године, а обухваћени су сви конкурси који су подразумевали активности у овом временском оквиру, дакле и они који су расписани у претходном периоду а реализовани у наведеном, као и они који су расписани у посматраном временском интервалу а реализовани после њега.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси