Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Медији блиски власти напустили скуп
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

21. 05. 2016.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Антикорупцијски дијалог о пројектном финансирању медија у Нишу

Медији блиски власти напустили скуп

Неколико десетина новинара Телевизије Belle amie, Нишке Телевизије, Телевизије Зона плус и Народних новина истовремено је напустило Антикорупцијски дијалог "Пројектно финансирање медија: корист за јавни интерес ии власт", у организацији Локалног антикорупцијског форума Ниш.

Они су изашли из сале Скупштине града, не наводећи образложење за такав поступак.

У извештају на Телевизији Belle amie наведено је да су напустили скуп јер су представници ЛАФ-а саопштили само податке о могућим неправилностима у трошењу буџетског новца који су на прошлогодишњем Конкурсу за суфинансирање медијских пројеката добили та телевизија и Народне новине, а не и такве податке о другим медијима. То су назвали "једностраним" извештавањем ЛАФ-а, који је на тај начин, како су навели, "показао да је против најгледанијих медија у граду".

Чланица ЛАФ-а Валентина Крстић је на скупу саопштила да ЛАФ управо ради на Извештају о неправилностима у трошењу прошлогодишњих буџетских средстава за медијске пројекте, те да анализира све медије, а да је до сада прелиминарно анализирао оне које су добили убедљиво највише средстава на прошлогодишњем конкурсу, Телевизију Belle amie и Народне новине. Она је најавила да ће комплетан извештај ускоро бити објављен. Власник та два медија, Видосав Радомировић, позван је као говорник на дијалог, али није дошао.

На прошлогодишњем конкурсу подељено је, иначе, више од 51 милион, што га је тада чинило највећим медијским конкурсом у Србији. Медији у власништву породице Радомировић - Belle amie телевизија, радио и интернет, Нишка телевизија и Народне новине, тада су добили већину средстава (61,5 одсто), док је Телевизији Зона плус, у власништву члана породице бившег министра одбране Братислава Гашића, додељено скоро 16 одсто средстава. У извештајима антикорупцијских тела- Савета за борбу против корупције и ЛАФ-а, медији чији су власници чланови породице Радомировић и Гашић означени су као медији који су блиски власти, односно медији који кроз начин извештавања у оквиру буџетски подржаних пројеката нису промовисали јавни интерес већ власт.

На дијалогу су говорили и генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић, програмски директор Бироа за друштено истраживање Зоран Гавриловић и глодур интернет портала Јужне вести Предраг Благојевић. Раковић је оценио да је пројектно финансирање медија у тој мери злоупотребљено за "куповину утицаја" политичких странака и моћника да НУНС "размишља да каже држави: хвала, измислите друге медијске законе јер ови не ваљају".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси