Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Зашто Крагујевац не распусује конкурс за медијске пројекте?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 05. 2016.

Извор: ФоНет

Зашто Крагујевац не распусује конкурс за медијске пројекте?

Уредници Телевизије Канал 9 и недељника Крагујевачке новине Јованка Маровић и Мирослав Јовановић данас су затражили од градоначелника Крагујевца Радомира Николића и чланова Градског већа да се изјасне "да ли ће Град расписати конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса".

Ако Град то неће учинити, онда треба да образложи такву одлуку, навели су Јовановић и Јованка Маровић. 

Град Крагујевац 2015. није спровео конкурс о суфинансирању медијских пројеката, иако је у првој години примене новог Закона о јавном информисању на то био обавезан, а у буџету града су била билансирана средства за те намене. 

Конкурс није расписан ни у прва четири и по месеца ове године, мада су наменски опредељена средства у буџету. 

Николић и градски функционери су изјављивали да ће конкурс бити расписан, али га нема, наводи се у обраћању уредника крагујевачких локалних медија руководству града. 

Константовано је да је Крагујевац изузетак међу градовима што се тиче поштовање законских одредби у области медија, с тим што не извршава ни обавезе из свог буџета који је усвојила Скупштина града. 

Уредници локалних медија сматрају да све то иде на штету грађана. 

За такво стање одговорност не могу да сносе медији у чије име вам се обраћамо, јер без суфинансирања пројеката ради остваривања јавног интереса у области информисања они то нису у стању да чине на адекватан начин.

Медијске куће нису ни имале прилику да понуде пројекте, пошто локална самоуправа конкурс није расписивала, констатују крагујевачки медијски радници у обраћању челницима градске управе. 

Они су најавили да ће чекати најкасније до 24. маја, након чега ће, уколико одговор у постављеном року не буде објављен на сајту града, о односу крагујевачке градске управе према медијима бити обавештена све надлежне и релевантне домаће и међународне институције и организације "које се баве заштитом медијских и грађанских права".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси