Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Раковиц: Одлука о расподели новца још није усвојена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 05. 2016.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Раковиц: Одлука о расподели новца још није усвојена

Чланица Стручне комисије за оцену медијских пројеката у Нишу Маја Раковиц, негирала је јуче тврдње да је та комисија на сумњив начин одлучила да убедљиво највише буџетских средстава, око 75 одсто, добију медији блиски власти (СНС-у), наводећи да одлука о расподели средстава „уопште није донета“.

Информације о оваквој расподели претходно су изнели City радио и интернет портал Јужне вести у допису начелнику Управе за културу, захтевајући од њега да је не потврди својим решењем, а да комисију распусти. 

- Званична и коначна одлука о расподели средстава уопште није донета. Није сачињен записник о расподели новца са образложењима за то, који, по правилу, треба да потпишу сви чланови комисије. Нисмо усвојили ни коначне „цифре“, односно износе које би појединачни медији требало да добију, те их нисам на тај начин саопштавала било коме. Истина је једино да смо радили, оцењивали пројекте по систему бодовања који смо усвојили, у одлучивању нисмо стигли ни до пола и записник је тек почео да се пише. Овакве тврдње, које не стоје, доживљавам као утицај на мој рад и незаслужену непријатност, због чега сам поднела оставку - рекла је за Данас Раковиц, која је ушла у комисију као кандидаткиња Удружења радио станица РАБ Србије, чија је председница. 

Члан Савета РАБ-а Марио Радојковић је у реаговању за наш лист навео да City радио „пема право да прозива било кога за неправилности“ пошто поводом неправилности на прошлогодишњем конкурсу „није желео да се придружи другим медијима у покретању управног поступка, јер је добио новац“.

Он је „сигуран" да је Раковицева при одлучивању поступала „поштено“, те „значајно допринела да одлучивање комисије буде што је могуће правичније". 

- Представници нашег удружења у Стручним комисијама се по правилу боре за правичну расподелу средстава - рекао је он, наводећи да Радио Банкер, на чијем је челу, од свог оснивања „није добио ни динар из градског буџета Ниша, на шта је поносан".  

Према информација из Управе за културу, оставке су поднели сви чланови Стручне комисије, односно и Владета Радовић, управник Департмана за комуникологију и новинарство нишког Филозофског факултета и Драгољуб Гајевић, „новинар и публициста“. Оне су уследиле су након информација о наводној „сумњивој" додели убедљиве већине средстава провладиним медијима, као и најаве City радија и Јужних вести да ће организовати протест „за слободу медија“.

Протест новинара 

- Затражићемо од Министарства културе и информисања да поново размотри све прописе везане за медијско суфинансирање како би оно служило грађанима и јавном интересу у области информисања, а невладајућим партијама, рекао је јуче председник НУНС-а Вукашин Обрадовић на протесту новинара „За слободу медија", који су организовали нишки City радио и интернет портал Јужне вести. Пред стотинак новинара и грађана Обрадовићје оценио да је пројектно суфинансирање медија злоупотребљено „ да уместо државних сада добијемо партијска гласила". 

- Од ћетири телевизије у Нишу ни једна не представља медиј већ су све средство пропаганде власти. Један од доказа је ћињеница да од септембра 2015. године Локални антикорупцијски форум није добило ни секунд ТВ времена, након што је указивало на бројне нерегуларности - упозорио је Зоран Гавриловић, програмски директор БИРОДИ-ја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси