Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Напредњачким медијима опет отишао новац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 05. 2016.

Аутор: Р.Д. Извор: Данас

Напредњачким медијима опет отишао новац

Радио Цитy и интернет портал Јужне вести, који подсећају да по независним евалуацијама и истраживањима спадају у медије који остварују јавни интерес у области информисања и којима грађани верују, позвали су начелника нишке Управе за културу Небојшу Стевановића да одбаци „срамни“ предлог „спорне“ Стручне комисије о расподели буџетских средстава за медијске пројекте и распусти Комисију.

Ови нишки медији траже да Стевановић омогући нову, а закониту и транспарентну, расподелу 68 милиона динара, колико је опредељено на овогодишњем нишком конкурсу за суфмансирање пројеката за остваривање јавног интереса у медијима, што га чини највећим конкурсом те врсте у Србији. Предлог Стручне комисије није званично објављен, али у Цитy радију наводе да им је податке о расподели новца саоп- 

штила чланица Комисије Маја Ра ковић, иначе председница удру жења радио станица РАБ. Цитy радио је био члан РАБ-а, али га је јуче обавестио да излази из чланства због оваквог одлучивања Комисије. 

Незадовољни медији су, такође, за сутра у подне заказали протест у центру Ниша због „извргавања руглу пројектног фмансирања медија, које се у Нишу, другу годину заредом, претвара у механизам за финансирање медија који су „перјаници власти“, а не јавног интереса у области информисања. У Нишу је у 2015. и 2016. години, које су предизборна и изборна, из буџета издвојено осам пута више новца за подршку медијима, од којих је убедљива већина издвојена за оне блиске власти, навели су они. На протест су позвани представници ОЕБС-а, више новинарских организација, медија и невладиног сектора. 

- Према нашим сазнањима, више од 75 одсто новца на овогодишњем конкурсу је и ове године додељено медијима који се осведочено нису квалификовали да буду медијски сервис грађана, већ искључиво перјаници владајуће странке. Како сазнајемо, једини критеријум за доделу средстава РТВ Белле Амие, Телевизији Зона Плус, Нишкој телевизији и Народним новинама, био је - колико им се још може дати до законског максимума „де минимис" државне помоћи (законом дозвољеног максималног износа државне помоћи за последње три фискалне године, п. а.) - наводи се у допису Стевановићу, уз најаву да ће његови потписници покренути поступак пред Управним судом и обавестити надлежне институције, ОЕБС и Делегацију ЕУ. 

У допису се додаје да је, оћигледно, „једини циљ“ Стручне комисије био да се „подмире апетити медија блиских СНС-у“, који су у власништву чланова породице Радомировић - РТВ Белле Амие, Нишке телевизије и Народних новина, породице бившег 

министра одбране Братислава Гашића - ТВ Зона плус, породице Миловановић - ТВ Коперникус и једног од повереника за информисање СНС-а Николе Панића - 

радио Бум 018. За пројекте Цитy радија и Јужних вести Комисија је „определила укупно 1,5 одсто средстава“. Мониторинг медијских садржаја који су емитовани у оквира пројеката подржаних на прошлогодишњем Конкурсу, а који су спровели Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) и београдски Биро за друштвена истраживања, показао је да ове четири телевизије и Народне новине нису остварили јавни интерес, већ су средства грађана користили за промоцију власти. Исти мониторинг је показао да су јавни интерес у извештавању у највећој мери реализовале Јужне вести и Цитy радио. 

Ови медији подсећају да је Комисија недавно одбила и захтев нишког ЛАФ-а да њеном раду присуствује грађански посматрач, који је иначе предвиђен Локалним планом за борбу против корупције града Ниша, уз образложење да би то представљао „покушај цензуре и нарушавања њене независности и самосталности“. Чланови Комисије су осим Раковићеве и Драгољуб Гајевић, који је изабран као „новинар и публициста“ и Владета Радовић, управник Департмана за комуникологију и новинарство нишког Филозофског факултета. 

 

Сутра се у центру Ниша организује медијски протест 

Управа за културу: Нисмо видели 

- Нисам добио предлог Стручне комисије за расподелу средстава, па не могу о њему да се изјасним. Нисам видео ни допис који су ми упутили ови медији - рекао је јуче начелник Управе за културу Небојша Стеванович новинарима. На званичном сајту града Ниша до закључења овог издања није објављен било какав документ о расподели средстава на овогодишњем конкурсу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси