Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 05. 2016.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Покушај цензуре

Локални антикорупцијски форум Ниш јуче је оштро протестовао због одбијања стручне комисије за оцену медијских пројеката на овогодишњем нишком конкурсу да њен рад прати грађански посматрач, који би имао право да присуствује седницама и учествује у дискусији, а без права гласа при одлучивању.

Стручна комисија, у којој су иначе новинари и медијски стручњаци, већ другу годину заредом одбија да њен рад прати грађански посматрач, који иначе представља једну од мера у Локалном плану за борбу против корупције, усвојеном од стране Скупштине града Ниша. 

У одлуци Стручне комисије, у којој су новинар Драгољуб Гајевић, Маја Раковић из Удружења РАБ и Владета Радовић, управник Департмана за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу, достављеној ових дана ЛАФ-у, наводи се да Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања „нигде није предвиђено да комисија може сужавати или проширивати свој састав“, нити је предвиђена „било која категорија посматрача".

На овом конкурсу ће медијима бити додељено 68,2 милиона динара, што га, према доступним информацијама, чини највећим актуелним конкурсом ове врсте у Србији.

- Присуство само једног човека, а без одговарајућег правног основа, антипод је јавности рада комисије и више подсећа на покушај цензуре коју не мора спроводити само власт већ то могу и неки други неформални центри моћи. Дакле, присуство било које друге особе у својству „грађанског посматрача" било би противно позитивним нормама која ово питање регулишу, јер таква позиција ни једном нормом није предвиђена. Исход би према томе било апсолутно кршење законитости рада комисије и покушај нарушавања њене независности и самосталности - наводи Стручна комисија. 

Ђокица Јовановић, члан ЛАФ, каже да је оптужба за наводни покушај цензуре „цинична инсинуација“ и потпуно изврнуто приказивање ствамостф.

Он каже да управо Комисија, која ради мимо увида заинтересованејавности, наначин и по критеријумима који нису транспарентни, себе „ставља у положај неупитног цензора који дела по налогу неформализованог центра моћи“. Због оваквог „педопустивог“ понашања Стручне комисије ЛАФ је захтевао њено распуштање и формирање нове, пре почетка одлучивања о пројектима.

Ово независно градско тело је такође најавило жалбу на овакву одлуку комисије, као и обраћање домаћим и међународним органима и телима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси