Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Општина Бор покушава да лажима и претњама дисциплинује За Медију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 04. 2016.

Извор: zamedia.rs

Општина Бор покушава да лажима и претњама дисциплинује За Медију

Већини медија и продукција којима су одобрена средства за суфинансирање медијских садржаја на територији општине Бор у 2015. години, та средства нису у потпуности исплаћена.

Међу њима је и независна продукција За медиа д.о.о. из Зајечара. Иако смо прве две транше средстава уредно оправдали (о чему имамо доказе), а пројекат у потпуности реализовали, последња трећа транша нам никада није уплаћена. Више пута смо се обраћали општини дописима и усмено, али једино што смо успели да сазнамо је било да ни другима није исплаћено и да је боље да се не распитујемо толико упорно...

Када је постало јасно да не желе да исплате новац за реализован пројекат ми смо поднели тужбу надлежном суду. Од тада почиње веома занимљиво дописивање са две начелнице: Љубинком Јелић, нач. Општинске управе и Данијелом Јовановић, нач. Одељења за финансије, које су нам демонстрирале веома широк дијапазон тако карактеристичних особина за локалне функционере у Бору и Зајечару.

Ипак њих две су успеле да споје готово цео репертоар, од бахатости, преко очигледних лажи и нестручности, па до претњи и притисака…

Све је почело када смо се дрзнули и поднели тужбу суду. Тада је било потребно да се са нама обрачунају, за пример другима. То се види из дописа који нам је стигао 15.3.2016. године, (неколико дана пошто смо предали тужбу) у коме се тражи да вратимо средства која су нам била уплаћена јер их наводно нисмо оправдали. Иако је допис упућен неколико месеци по истеку законског рока, ми смо им добронамерно одговорили И још једном поновили да смо све урадили по закону и у прописаним роковима.

Такође смо им добронамерно указали да је, када некоме траже повраћај средстава, потребно и да тачно назначе шта је у финансијским извештајима било спорно.

Убрзо је стигао и други допис са назначеним спорним стварима из нашег извештаја. Иако је сваки навод у допису био неистинит, морамо да признамо да је читав текст у свом бесмислу и бахатости, био готово забаван, па поједине делове овом приликом преносимо:

  • Орган општинске управе нам тражи новац назад јер смо оправдали више средстава него што је било уплаћено?! (Прим аут. То се догодило јер смо правдали 20% нашег учешћа што нам је обавеза по закону).
  • Орган општинске управе нам не признаје трошкове ангажованог особља на пројекту јер немамо одлуку органа о ангажовању радника За медије на пројекту. (Прим аут. Никада нисмо успели да сазнамо који то орган својом одлуком треба да ангажује запослене у За медији на пројектима које реализује За медија?).
  • Нису нам признати трошкови сл путовања јер орган процењује да је посао могао да се заврши за 8 сати, а не за 12 сати како стоји у путним налозима. (Прим аут. Путни трошкови су наведени у одобреном ревидираном буџету који је саставни део уговора и општински орган не може да процењује оправданост трошкова јер то ради стручна комисија која одобрава средстава).
  • Нису нам признати трошкови постпродукције у целости јер општински орган процењује да се тај посао може обавити са мање средстава од одобрених.(Прим. аут. Осим што нису стручни за такву процену, нити је она смислена пошто је буџет одобрен, потпуно смо сигурни да начелнице не знају шта значи термин постпродукција).

И на овај допис смо им одговорили, указујући на бесмисленост њихових захтева И поручили смо им да убудуће нећемо одговарати, јер за то више не постоји ни један разлог.  

Међутим убрзо смо добили још један допис у коме нам поново траже да вратимо средства уз претњу криминалистичком полицијом и најавом поновне анализе наших извештаја који су уредно предати и усвојени од стране баш њиховог органа.  Како би смо показали да нас не могу уплашити, решили да им одговоримо јавно овим писмом у коме скрећемо пажњу на следеће чињенице:

  • Криминалистичка полиција не поступа по налогу општинске управе, већ тужилаштва.
  • Криминалистичке полиције се ни мало не плаше они који закон нису прекршили. Напротив, веома се радујемо њиховој контролии и надамо се да ће она обухватити све облике сарадње општине Бор са медијским кућама. Сигурни смо да ће ту бити актуелног садржаја за извештавање медија.
  • Свакако ћемо и ми спровести новинарско истраживање о начинима сарадње општине Бор са медијским кућама (нарочито са подобним) и о томе обавестити јавност.

На крају морамо да се осврнемо и на очигледан покушај застрашивања и дисциплиновања наше медијске куће. Мишљења смо да би две начелнице требало да у свом раду уважавају и ове чињенице:

  • Општина Бор се налази у Источној Србији, а не у Северној Кореји
  • Њихов посао је да спроводе законе, а да ли су то добро радиле показаће судски спор који против њих водимо.
  • Недостатак аргумената се не може компензовати бахатошћу, лажима И претњама.

Због свега наведеног За медија скреће пажњу да је конкурс општине Бор за 2015. годину спроведен на незаконит начин и да је тиме нанета велика штета медијским кућама које су на том конкурсу учествовале. Такође овом приликом поручујемо да ћемо у свом раду посебну пажњу усмерити на кршење Закона о јавном информисању и медијима у општини Бор, ГУ Зајечар, као и многим другим општинама Источне Србије (Неготин, Жагубица, Бољевац, Кладово…) Ствари су сада веома једноставне, или ће медији имати снаге да се изборе за примену закона, или ће локални властодршци успети да од Источне Србије у медијском смислу направе Северну Кореју. За сада им одлично иде!

Сва документа која су тема овог текста можете видети на За медиа порталу.

Линк: http://zamedia.rs/stranice/vesti-drustvo-ekonomija/3229/opstina-bor-pokusava-da-lazima-i-pretnjama-disciplinuje-za

Уреднички колегијум За медиа д.о.о.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

20.04.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 13:37

nedoslednost

Verovatno će ovi veliki novinari pratiti sprovodjenje medijskih zakona samo u onim opštinama gde nisu dobili dovoljno para. Knjaževac ne pominju, jer su dobro prošli na konkursu. To znamo svi u Timočkoj Krajini. O bahatosti nećemo, a o nedoslednosti neka sami razmisle.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси