Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Панчево: Новац је распоређен, поклони се и почни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 04. 2016.

Аутор: Владимир Ђоковић Извор: Цензоловка

Панчево: Новац је распоређен, поклони се и почни

РТВ Панчево прати активности СНС-а по читавом јужном Банату, а догађајима на свом терену посвећује мало пажње. У недељнику Панчевац посета премијера заузела је само део треће стране, док проблеми у градској апотеци или крвави обрачун под прозором локалног СНС-а нису добили ни толико: тим се причама панчевачки медији тренутно не баве. У међувремену, стигао је новац за пројектно финансирање медија

 

За само седам дана на медијској сцени Панчева догодила се битна промена: објављена је прва пројектна расподела готово 33 милиона динара градских субвенција.

Медији који су доскора били у државном власништву добиће око 28 милиона динара. Приватна Радио-телевизија Панчево у овој расподели добила је више од половине градског новца за медије – преко 17 милиона – за две информативне емисије: „Увећање“ и „Јутарњи програм“. Са још две ауторске емисије износ градске подршке овој телевизији, која је однедавно у власништву Радоице Милосављевића, могао би да буде и већи од 22 милиона динара.

Минутажа и „сатажа“ 

Избори су, па се Радио-телевизија Панчево у протеклих седам дана потрудила да на свој начин испрати јавни интерес. У оквиру потписаног предизборног програма, рецимо, ова телевизија укључила се у директан пренос изборног митинга Српске народне странке у Кикинди, на којој је говорио и њен председник Александар Вучић. У том тренутку и ТВ Пинк инфо 3 имао је исто уредничко решење.
Тако је настављена традиција из периода пре изборне кампање да у РТВ Панчеву сатови не раде када би требало проверити минутажу (односно „сатажу“) у којој се поред председника СНС-а појављује и више функционера те партије.

Панчево су протекле недеље обишли председници три странке и потпредседник једне. Али митинг Српске радикалне странке и Војислава Шешеља на дан када је ослобођен у Хагу, баш као и разговор коалиционих партнера Бориса Тадића и Чедомира Јовановића са грађанима, завредели су знатно мању минутажу од потпредседника СНС-а Братислава Гашића, који је обишао два села. Бивши министар одбране добио је минутажу једнаку оној која би се добила уколико би се Шешељева минутажа помножила са два, па томе још додао прилог о Тадићу и Јовановићу.

Министра Вању Удовичића Радио-телевизија Панчево пронашла је у политичкој кампањи у Вршцу и Белој Цркви, па чак и успут – у маленој Уљми. Нису пропустили да провере како ветерани Црвене звезде играју фудбал у Глогоњу током и после меча, чију је реализацију помогло председништво градског СНС-а.

Аферу са Словацима-четницима, поводом изјаве председника ДС-а Бојана Пајтића у општини Ковачица, гледаоци РТВ Панчево били су у прилици да прате неколико дана. Како би били потпуно и трајно информисани, видели су по неколико пута све: од првог снимка до последње реакције.

Оде вода, одоше и приче 

Недељник Панчевац недељу што прође изгурао је по старом када је реч о бележењу активности странака и рада градске власти. Наравно, ако изузмемо ситуацију да се – уместо фотографије премијера, који је у Панчево свратио на празничну ускршњу мису – на насловној страни појавило тамишко шеталиште у нереду. За премијера је овом приликом била резервисана трећа страна. Доле. Десно. Док је горе лево прича о великом догађају у Панчеву: Првенству Србије у брзом ходању.

Тренд забринутости за ситуацију у локалном СПС-у се из уводника главног уредника повукао у текст, где саговорник-сведок објашњава ко и како влада локалним социјалистима. Може бити да управо због обима и значаја тог текста у недељнику Панчевац није било места за спомињање конференције за штампу СПС-а?

Премијерном расподелом поменута 33 милиона за информисање по новом моделу градска власт уједно одговара и законској обавези да информише житеље на својој територији. Општа законска обавеза биће и да прати какав квалитет информисања јавност добија за уложена јавна, буџетска средства.

Рецимо, зашто је за локалне медије прича о афери у Градској апотеци Панчево са захуктавањем изборне кампање постала незанимљива? Рачун Апотеке блокиран је због дуга од 300 милиона, који је у међувремену достигао милијарду. Јавност се веома заинтересовала за то ко је узео паре и зашто су апотеке без лекова пошто су их обишли извршиоци. На то су подсећали и апотекари у штрајку.

У медијима нема ничега ни о обрачуну са крвавим последицама под прозором Градског одбора СНС-а. Било је осам сати увече и бројни грађани приметили су полицијски увиђај, а неки били и сведоци обрачуна.


Коментари (1)

Остави коментар
чет

07.04.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:09

Svi ste vi isti lopovi

Dobili ste i Vi 465 hiljada na istom konkursu iako ste u sukobu interesa jer ste imali svog člana u komisiji, mnogi lokalni mediji novine i radio stanice kojima je Pančevo matična opština nisu dobili ni dinara iako su konkurisali a Vi ste dobili 465 hiljada i to za šta, za neke manjine kojima se nećete ni baviti već čist lopovluk i pranje para zarad ličnih interesa, pa vam je krivo štoi niste dobili još više pa pljujete one koji su dobili ponajviše jer je vlast iza njih...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси