Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Ћутање општине Прешево на критике Медијске коалиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

21. 03. 2016.

Аутор: Зоран Ћулафић Извор: НУНС

Ћутање општине Прешево на критике Медијске коалиције

Ни после десет дана од упозорења Медијске коалиције да је општински конкурс за медијске пројекте дискриминаторан и супротан Уставу и Закону, из управе Прешева нема никаквог одговора

Прошло је десет дана од јавног позива Медијске коалиције надлежнима у Општини Прешево да пониште конкурс за суфинансирање медијских пројеката, јер су поједине одредбе тог конкурса супротне Уставу и Закону о јавном информисању и медијима Републике Србије.

Надлежни у Општини Прешево одговорили су – ћутањем.

На сличан начин надлежни у Општини Прешево одговорили су и прошле године када је Медијска коалиција упозорила да и тадашњи конкурс није био у складу са Законом.

Подсетимо, председник Општине Рагми Мустафа најпре је средином августа прошле године потврдио да је Општина расписала конкурс и да ће средства ускоро бити расподељена. Када смо га обавестили да Коалиција не може да пронађе конкурс на општинском сајту и када смо затражили детаљне информације о конкурсу, надлежни у Општини су се ућутали. Од тада нико није одговарао на телефонске позиве и дописе које смо слали на званичне мејл адресе. Ћутање је био једини одговор. А потом, месец дана касније, без икаквог образложења и обавештења о томе шта се десило са тим већ расписаним конкурсом – председник Рагми Мустафа наложио је да се у Врањским новинама објави нови конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

У том конкурсу, баш као и у овогодишњем, отворено су фаворизовани медији који информишу на албанском језику, а дискриминишу се сва друга јавна гласила. То је у директној супротности са духом Медијске стратегије и са одредбама Закона о јавном информисању и медијима. Медијска коалиција затражила је прошле године тумачење Министарства за културу и информисање и Министарства за државну управу и локалну самоуправу. У одговорима оба министарства потврђена је оцена Коалиције да је конкурс Општине Прешево незаконит.

Медијска коалиција је најавила да ће и ове године затражити реакцију оба поменута министарстава, као и реакције Заштитника грађана, Сталне конференције градова и општина и Мисије ОЕБС у Србији.

Потпуно је јасно да је поступање надлежних у Општини Прешево било незаконито прошле године и да је противзаконито и ове године. Као што је јасно да, највероватније, нико из руководства ове локалне самоуправе неће сносити било какве последице због тога. Уосталом, ко је до сада сносио било какве последице због незаконитих радњи у процесу суфинансирања медијских садржаја?!

Чини се да су у Општини Прешево само применили праксу много већих градова, првенствено Града Београда, који је прошле године дрско и незграпно покушао да симулира поштовање Закона и Правилника. Зашто би онда Прешево морало да поштује Закон?! Зашто у Прешеву не би могли да поделе новац медијима који имају подршку локалних политичких структура?!

Највеће локалне самоуправе у Србији прошле године нису поштовале Закон и Правилник и нико због тога није одговарао. Медијска коалиција је неколико пута јавно упозоравала да би незаконито понашање највећих градова могло да пошаље веома лошу поруку свим другим локалним самоуправама – поруку да су појединачни и парцијални локални интереси изнад обавезе поштовања Закона, и да би такво понашање, током ове изборне године, могло да прерасте у уобичајену праксу.

И управо се то и догађа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси