Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  УНС: Суфинансирање мора бити обавеза локалних самоуправа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 02. 2016.

Аутор: Зоран Ћулафић Извор: НУНС

УНС: Суфинансирање мора бити обавеза локалних самоуправа

Удружење новинара Србије (УНС) послало је Министарству културе и информисања, као и друге чланице Медијске коалиције, коментаре и предлоге за измене појединих одредби Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

У оквиру залагања да све локалне самоуправе издвоје најмање 2 процента свог буџета за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, УНС је указао и на одређене непрецизности и недоречености у постојећем Правилнику. Примера ради, у досадашњој пракси показало се да органи власти у неким случајевима не определјују средства за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, јер не постоји јасна законска обавеза да то учине. Та нејасноћа могла би да се превазиђе навођењем јасне обавезе локалних самоуправа да определе средства за пројектно суфинансирање медијских садржаја у јавном информисању.

Уважавајући специфичности и разлике локалних средина, УНС наводи даље да не види сврху обавезе да свака локална самоуправа мора да расписује посебне конкурсе за информисање особа са инвалидитетом и информисање припадника националних мањина, јер у многим, нарочито малим локалним срединама, сматра УНС, не постоји потреба за тим.

За пројекте који трају дуже од годину дана, УНС предлаже измену одредби Правилника и увођење обавезе да се одобрена средства исплаћују сукцесивно, у складу са уговором, а не – као што је сада случај - једнократно у години за коју је конкурс расписан 

„У пракси се показало да локалне самоуправе немају довољно новца у буџету за суфинансирање производње медијског садржаја за трогодишњи период, већ за сваку наредну годину опредељују одређени износ за пројекте чија је реализација дужа од годину дана. Средства у буџету се могу предвиђати исто као и за кредитне обавезе“, наводи УНС у допису Министарству културе и информисања.

УНС наводи да је током мониторинга уочено да многе мале локалне самоуправе немају локалне штампане медије, па су принуђене да оглас објаве у дневним новинама које се дистрибуирају на националном нивоу, што за њих представља велики трошак. Могуће решење, како се наводи, могло би да укључи и обавезу да се сви конкурси шаљу Министарству културе и информисања, које их потом објављује на својој страници која је доступна свима.

„Не видимо сметњу да оглас, у случају непостојања локалног штампаног медија, буде објављен на локалном електронском медију или веб порталу, а сматрамо и да би била добра пракса да локалне самоуправе буду у обавези да обавесте Министарство културе и информисања о расписивању конкурса, као и да он буде објављен или линкован на сајту Министарства“, предлаже УНС.

Удружење новинара даље предлаже да би требало омогућити члановима стручних комисија да добију на увид и оне предлоге пројеката за које је стручна служба органа проценила да не испуњавају услове конкурса.

„Ради се о томе да је у појединим случајевима током 2015. године стручна служба органа одстранила поједине предлоге пројекта због неиспуњавања услова, иако су они услове испуњавали, и обрнуто. Ради се о томе да неко има могућност провере рада стручне службе органа“, наводи УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси