Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 02. 2016.

Извор: www.danas.rs, ФоНет

За суфинсирање 880 милиона

У протеклој години у Србији је на сва три нивоа власти, републичком, покрајинскоми локалном, за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса потрошено најмање 880 милиона динара, изјавио је данас генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС) Светозар Раковић.

 

Раковић је рекао да је Министарство културе и информисања уте сврхе издвојило 250 милиона, Покрајински секретаријат заинформисање 70 милиона, а локалне самоуправе најмање 560милиона динара.

На представљању извештаја Коалиције медијских иновинарских удружења о пројектном суфинансирању одсептембра до јануара, Раковић је оценио да је укупна потрошена сума за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса у 2015. далеко мања од новца који је сама држава потрошила у маркетиншке сврхе.

Према подацима Коалиције медијских и новинарских удружења, прошле године су 104 локалне самоуправе расписале конкурсе за пројектно суфинансирање медијских садржаја, а објављенo је укупно 119 конкурса, међу којима 46 у тренутку расписивања није било у складу са законом.

Највише новца у те сврхе издвојио је град Ниш, 57 милиона динара, а најмање општина Ћићевац 145.000 динара, напоменуоје Раковић.

Он је указао да је Коалиција реаговала у 38 случајева кршења прописа, напомињући да су општине у 25 случајева уважиле примедбе Коалиције и исправиле пропусте или поништиле конкурсе.

Раковић је констатовао да 62 општине и града нису расписали конкурсе за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Он је објаснио да се један део њих погрешно позивао на тумачење да градске општине немају статус јединица локалне самоуправе и да њих закон не обавезује на расписивање таквих конкурса.

Генерална секретарка Локал преса Снежана Милошевић је указала да на тренд расписивања конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса са дугорочнијим финансирањем, на пример на три године.

Она је оценила да искуства чланова комисија за доделу средстава из редова Коалиције показују да се боље сарађује са техничким особљем у општинама и градовима, али је констатовала да руководства локалне власти често нису расположена да спроведу договорено.

Често нема политичке воље у локалним самоуправама да се закон примени, рекла је Милошевић, која сматра да додатни проблем ствара и то што нема санкције.

Многи велики градови су проналазили начин како да закон непримене, указала је Милошевић, која је предочила да тренд у коме велики градови не поштују законе може да утиче на понашање мањих локалних самоуправа.

Милошевић је упозорила и на проблем политизације медија, поменувши при томе телевизије које је купио Радоица Милосављевић.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Петар Јеремић је рекао да је то удружење од Управе за спречавање прања новца тражило да се испита порекло новца којим је Милосављевић куповао медије и да о томе достави одговор.

Јеремић је објаснио да је Милосављевић сам изјавио да је закуповину телевизија потрошио укупно 300.000 евра и да сепоставља питање одакле му новац, с обзиром на то да је укупна добит његове фирме у 2013. и 2014. години била 40.000 евра.

Говорећи о проблемима у додели средстава за пројектно суфинансирање у локалној самоурапави, Јеремић је рекао да је Коалиција приметила да се појављују многа фантомска удружења која дају представнике за чланове конкурсних комисија.

Углавном где се појављују представници тих фантомских удружења ту је било неправилности, указао је Јеремић.

Председник Извршног одбора Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић је рекао да то удружење тражи да се новим правилником о пројектном суфинансирањумедијских садржаја од јавног интереса пропише да локалне самоуправе о конкурсима морају да обавештавају Министарство.

Он је навео да би се тако спречило да конкурси расписују, па тек касније и објављују, јер би Министарство све конкурсе објављивало на итнернету.

Председник АНЕМ Милорад Тадић је оценио да је Министарство на транспарентан начин расписало своје конкурсе за пројектно суфинансирање, али је указао да тај добар пример нису следиле и локалне самоуправе.

Тадић је навео пример општине Нова Варош у којој је локална власт преиначила одлуку комисије о томе који медији су добили средства за пројектно суфинансирање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси