Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Један одсто локалних буџета недовољно за суфинансирање медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

25. 02. 2016.

Извор: УНС

Један одсто локалних буџета недовољно за суфинансирање медија

Коалиција медијских и новинарских удружења представља данас свој други периодични извештај о суфинансирању медијских садржаја од јавног значаја у локалним самоуправама за период од 15. септембар 2015. до 15. јануар 2016. године.

По подацима којима располаже Коалиција, у току 2015. године конкурси су расписани у 103 града, општине и градске општине. Од овог броја, пет локалних самоуправа поништиле су своје конкурсе на захтев Коалиције зато што нису били законити. Један пут конкурс расписан је у 88 општина и градова, два пута је конкурс расписан у 14 локалних самоуправа, а три пута је то учинила Сремска Митровица.

Конкурси у прошлој години нису расписани у 63 града, општине и градске општине. Овим локалним самоуправама Коалиција је средином прошле године упутила дописе са позивом да распишу конкурсе, али без резултата.

Од укупно 119 расписаних конкурса, не рачунајући републичке и покрајинске конкурсе, у тренутку њиховог објављивања 46 није било у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Коалиција новинарских и медијских удружења заговара издвајање од најмање 2 одсто буџета локалних самоуправа за суфинансирање медијских садржаја у области јавног информисања, а према подацима, просечан износ који су општине и градови издвојили за те намене у току 2015. није прешао један проценат.

Према подацима УНС-а  до данас расписано је 67 конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја у току ове године. 

Коалиција медијских и новинарских удружења је неформално партнерство пет организација коју чине: Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије  УНС, Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијација локалних независних медија Локал Прес (ЛП).

Ово је трећа дискусија на којој ће бити представљени резултати пројекта Бити или не бити за медијску реформу у Србији, који је подржала Британска амбасада у Београду, а чији је циљ да се унапреде прописи и процес суфинансирања медијских садржаја.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

25.02.

2016.

anonymousVesna [нерегистровани] у 15:34

Sta se cudite?

Sta se cudite? Naravno da nije dovoljno sredstava iz lokalnih budzeta za finasiranje medija. Kada ste podrzali nove zakone o javnom informisanju i privatizaciji medija jeste li stavrno mislili da ce da ih bude ? Ako jeste , onda ste politicki i novinarski nepismeni,bar oni koji su u tome direktno ucestvovali. Ima gradova koji uopste nisu ni raspisali konkurse ni prosle ni ove godine.Zakon ih na to ne obavezuje, a mediji u tim gradovima se zatvaraju. Jeste li uopste nesto mislili?

Одговори
чет

25.02.

2016.

Fotoreporter [нерегистровани] у 15:21

Tja

Ha, ha ha... Nema love drugari "neformalni partneri". A sada nešto što nije smesno. Ni malo. Zbog vaše gramzivosti i patološke pohlepe je ogroman broj novinara i medijskih radnika ostao bez posla širom Srbije, a i onima koji ga kao imaju (ugovori na tri meseca), zarade se ne isplaćuju. Tja...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси