Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Председник општине Обреновац поклонио новорегистрованом локалном порталу 14.000 евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 02. 2016.

Извор: Земунске новине

Председник општине Обреновац поклонио новорегистрованом локалном порталу 14.000 евра

Председник општине Обреновац, Мирослав Чучковић, поклонио је из буџета новорегистрованом локалном порталу чак 14.000 евра

 

Он је, према писању дневних новина Курир, 3. фебруара 2016. године донео решење за суфинансирање пројеката из буџета градске општине Обреновац ради „остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2016. години“, на основу ког је Агенција за израду и одржавање веб-портала Локалне новине Обреновац добила 1,7 милиона динара! Иначе, Локалне новине имају релативно слабу посећеност, а најактивније су на Фејсбуку. Прилично је интересантно то што је тај портал регистрован тек 15. јануара 2016. године.

Поводом овог питања огласио се и председник ГО Обреновац:

– Локалне новине су портал, објављују вести као и остали медији који добијају средства да извештавају о Обреновцу потпуно исто као ТВ Маг, Обреновачка хроника, радио… Никакве везе нема с општинским сајтом и управом општине. То како су они регистровани у АПР нема везе са општином – каже Чучковић.

На питање зашто је уопште из буџета одвојено толико новца за неки локални сајт, Чучковић није имао коментар.

Економиста Александар Стевановић истиче да је сумануто и то што није реч о општинском порталу.

– Зашто смо приватизовали медије ако их опет финансирамо из буџета? Докле више да грађани и порески обвезници плаћају њима да се они тиме баве? Потпуно бесмислено – истиче Стевановић.

Власник агенције за одржавање веб-сајтова клијената МWЕB Милош Петровић наводи да тај посао највише може да кошта 3.000 евра.

– Додатно техничко одржавање сајта на годишњем нивоу плаћа се од 500 до 1.000 евра – каже Петровић.

Са њиме се делимично слаже и вебмастер портала Земунске новине, Милош Јовановић.

Јовановић додаје да су техничка решења и дизајн Земунских далеко испред Локалних новина, али и да су трошкови годишњег техничког одржавања сајта готово двоструко скупљи од цифре коју наводи Петровић.

– Ипак, будући да имамо цео редакцијски тим који ради волонтерски, наши трошкови се практично своде само на техничко одржавање сајта. Сума од 14 000 евра је довољна за вишегодишње пословање сајта, чак И онда када сарађује са професионалним, плаћеним сарадницима, и да је буџетско финансирање локалних портала прилично екстравагантан потез локалне власти.

Бранислав Тутуш, главни уредник портала Земунске новине додаје:

– За нас је информација да нека локална самоуправа финансира интернет портал равна научној фантастици. Наш портал је ентузијастички пројекат групе Земунаца који је својим ангажманом допринео расветљавању бројних неправилности у раду локалне самоуправе, а показао је и праву снагу јавности, довевши до оставке председника општине.Чињеницу да неко користи буџетска средства да би фалсификовао мишљење јавности и усмеравао је у сопствену политичку корист сматрамо личном увредом и покушајем обесмишљавања овог вида грађанског активизма.

Надамо се да ће надлежни органи, или нека нова власт, правилно реаговати на овакве инциденте који се чине на штету грађана и државног буџета.

У нади да ова пракса неће постати уобичајени манир локалних напредњачких главешина, још једном апелујемо на надлежне да адекватно реагују на овакве немиле ствари.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

18.02.

2016.

užičanka [нерегистровани] у 19:36

ništa mi nije jasno

Ne znam šta je sporno ovde? Internet mediji su potpuno zakonski izjednačeni kao i štampa kao i radio i televizija, društvo ima nove kanale komunikacije.... Bilo koja redakcija, bez obzira na vrstu medija mora da ima zaposlene a u zavisnosti od visine prihoda zavisiće i veličina redakcije.
Sve više građana se informiše putem interneta a toliki novinari su ostali bez posla, nakon ovih "uspešnih" privatizacija medija. Oduzećete pravo novinarima da osnivaju nove medije i da se profesionalno bave svojim poslom?
Ne valjaju stari mediji ali ne želimo ni nove, strašno.
Ja kao dugogodišnja novinarka nemam pravo da pokrenem novi medij? opet ćete da delite profesiju na podobne i nepodobne, šta hoćete?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси