Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс општине Оџаци за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 02. 2016.

Конкурс општине Оџаци за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 17. и члана 18. Закона о јавном информисању и медијима (“ Службени гласник РС ”, бр. 83/14 и 58/2015), члана 4, став 1. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (“Службени гласник РС” број 126/14) члана 60. Став 1. Тачка 11. Статута општине Оџаци (“Службени лист општине Оџаци” бр. 17/08 и 27/10) , и члана 34. Став 2. Одлуке о буџету општине Оџаци за 2016. годину (“Службени лист општине Оџаци” бр. 20/15 и 2/16), Општинско веће општине Оџаци расписује :

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПРОИЗВОДЊЕ МЕДИЈСКИХ САДРЖАЈА ИЗ ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА ДО 30.06.2016.

I
Намена средстава за остваривање јавног интереса



Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројекта за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Оџаци до 30.06.2016. године (у даљем тексту: Конкурс) се расписује за суфинансирање пројекта:

И Производње медијских садржаја на територији општине Оџаци, у три категорије и то:

1.    Подизања квалитета информисања свих грађана на територији општине Оџаци;
2.    Подизања квалитета информисања особа са инвалидитетом;
3.    Подизања квалитета информисања припадника националних мањина.

      Висина средстава предвиђених за суфинансирање пројеката из буџета општине Оџаци у области информисања, ради остваривања јавног интереса до 30.06.2016. године, износи 4.100.000,00 динара, опредељених Одлуком о буџету општине Оџаци за 2016. годину (“Службени лист општине Оџаци” бр. 20/15) у разделу 4 – Општинска управа, глава 11, програмска активност 0602-0006 – информисање, позиције 354 и 354/1, економска класификација 423 – услуге по уговору.


Циљ конкурса:


Циљ конкурса је истинито, правовремено, непристрасно и потпуно информисање свих грађана, информисање особа са инвалидитетом и информисање припадника националних мањина на територији општине Оџаци о свему што се односи на вршење власти на локалном нивоу, о делатностима од јавног интереса, о раду установа и других субјеката који се финансирају из буџета општине Оџаци, о збивањима и догађајима у јавном сектору, затим подстицање разноврсности медијских садржаја, слободе изражавања идеја и мишљења, слободног развоја независних и професионалних медија, односно о свему о чему јавност има оправдан интерес да зна.


II
Износ средстава која су опредељена


Висина средстава предвиђених за пројекте производње медијских садржаја до 30.06.2016. године износи 4.100.000,00 динара, од чега по категоријама :
1.    За подизање квалитета информисања свих грађана на територији општине Оџаци, у видсини од 70%  средстава односно 2.870.000,00 динара ;
2.    За подизање квалитета информисања припадника националних мањина у висини од  20% средстава односно  820.000,00 динара;
3.    За подизање квалитета информисања особа са инвалидитетом у висини од 10% средстава односно 410.000,00 динара.
Учесник Конкурса коме су додељена средства за један од пројеката може у току исте календарске године да учествује и на другом конкурсу за суфинансирање,са истим пројектом, с тим да укупнао додељена средства не прелазе 80 % вредности пројекта.



                                                                                                                 III
                                                                                        Право учешћа на Конкурсу

На конкурсу може учествовати:

•    Издавач медија чији је медиј уписан у Регистар медија, који се води у Агенцији за привредне регистре;
•    Правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија;
•    Правно лице, односно предузетник који поседује важећу дозволу Регулаторног тела за електронске медије.

       Учесници могу да се пријаве са по једним пројектом за сваку категорију наведену у тачки И Конкурса , с тим што то треба да нагласе у тексту конкурса - навести тачну категорију за коју се конкурише.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.
    Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај.
    Учесник Конкурса може конкурисати за сваку категорију са по једним пројектом. За сваку категорију потребна је комплетна документација. Под  пројектом се подразумева заокружена програмска целина или део целине (жанровска и временска), којом се доприноси остваривању јавног интереса, у складу са Законом.
    Ако је учесник Конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.
    Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката чија реализација не може бити дужа од три године. Учесник конкурса који је добио средства за суфинансирање пројекта чија је реализација дужа од годину дана, доставља наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта за сваку календарску годину,  до краја те године,  органу који му је та средства одобрио.

IV

Критеријуми за оцену пројеката на основу којих ће се додељивати средства


      Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс (за сваку категорију посебно) су:
1.    Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања;
2.    Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима;
На основу критеријума из става 1. тачка 1) овог члана, посебно се оцењује:
(1)    У којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;
(2)    У којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс);
(3)    У којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.
На основу критеријума из става 1. тачка 2) овог члана посебно се оцењује:
(1) Да ли су учеснику конкурса изречене мере од стане државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације  у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;
(2) Доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.
     3.   Кадровски потенцијал и техничка опремљеност за реализацију пројекта.


 
                                                                                                         V
                                                                        Рокови у којима се спроводи Конкурс

 

Пријава се подноси путем јединствених образаца који су објављени на сајту www.одзаци.рс:
•    Образац 1. (Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања);
•    Образац 2. (Табеле за пројектно суфинансирање из објасти јавног информисања);
Уз горе наведене образце неопходно је приложити и :
•    фотокопију решења о регистрацији правног лица или предузетника у Агенцији за привредне регистре;
•    фотокопију решења о регистрацији јавног гласила у Агенцији за привредне регистре;
•    дозволу за емитовање радио и/или ТВ програма издата од стране Регулаторног тела за електронске медије;
•    кратке биографије кључних учесника пројекта (највише 3 учесника);
•    оверену изјаву о техничкој опремљености за реализацију пројекта;
•    оверену изјаву да учесник конкурса нема изречене мере од стране државних органа или да се против њих не води поступак, од стране регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;
•    оверену изјаву јавног гласила или јавних гласила у којима ће програмски садржаји бити емитовани (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукцију телевизијског и радијског програма).

    Пријава на Конкурс са пратећом документацијом се подноси у затвореној коверти на адресу: Општина Оџаци, Кнез Михајлова 24. 25250 Оџаци, са назнаком: за Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, или предати лично на писарници општине Оџаци , Кнез Михајлова 24.
Конкурсни материјал се не враћа.



                                                                                                                    VII
                   Позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у Комисији


                На основу закона о јавном информисању и медијима (“Сл. Гласник РС”, број 83/14, 58/2015), члан 24, став 3.-5. и Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (“Сл. Гласник РС”,број 126/2014) Председник Општинског већа општине Оџаци упућује јавни позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у Комисији, да доставе своје предлоге за чланове Комисије за оцену пројеката и доделу средстава по Јавном позиву за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања на територији општине Оџаци до 30.06.2016. године.
               За члана комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или је медијски радник и не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.
             Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса.
            Рок за подношење предлога кандидата је 19.02.2015. године до 15 часова.
Предлоге доставити у писменој форми на адресу: Општина Оџаци, Кнез Михајлова 24. 25250 Оџаци, са назнаком: за Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања - предлог за Комисију, или предати лично на писарници општине Оџаци , Кнез Михајлова 24.

 

 

Број: 06-8-2/2016- III                                                              Председник Општинског већа

Дана: 09.02.2016. године                                                             с.р.     Душан Маријан

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси