Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Градско веће Краљева ускратило медијима 5 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

31. 12. 2015.

Извор: УНС

Градско веће Краљева ускратило медијима 5 милиона динара

“Градско веће Краљева неће медијима расподелити 5 милиона динара опредељених за суфинансирање медијских пројеката у овој години”, потврдио је данас УНС-у градоначелник Краљева Томислав Илић. Како истиче за УНС, “покушао је све да се тај новац расподели, али није било времена“. „Нисмо могли да организујемо седницу Градског већа у среду, било је касно, буџетска година је на крају, трезори не раде, медији не би имали времена да потпишу уговоре и зато смо решили да ова средства остану нерасподељена, а да одмах у јануару распишемо конкурс за 2016. годину”, рекао је УНС-у Илић.

 

Илић додаје и да му је жао што председница стручне комисије Амела Бајровић није била на седници Градског већа која је одржана у суботу како би образложила одлуку комисије.

“Иако по Закону о јавном информисању и медијима у предлогу комисије за расподелу средстава стоји и образложење предлога, код нас је пракса да представник комисије ту одлуку образложи члановима Градског већа. Тако је било и за претходни конкурс, а нарочито је то било важно овај пут јер је остало нерасподељено 2.100.000 динара. Желео сам да комисија погледа и пројекте медија који нису ни разматрани јер нису доставили Граду финансијске извештаје на време, међутим комисија ме је накнадно обавестила да због кратког рока нису у могућности да погледају и те пројекте и да остају при свом ставу”, каже Илић.

Подсетимо, власт у Краљеву ребалансом буџета издвојила је још пет милиона динара за суфинансирање медијских пројеката.

Комисија састављена од представника новинарских и медијских удружења- Амела Бајровић (предлог НУНС-а и НДНВ-а), председница, Петар Јеремић (предлог УНС-а) и Горан Шљивић, медијски стручњак, није предложила расподелу свих 5 милиона јер већина медија није благовремено оправдала раније додељена средства, а један број њих на конкурс се јавио са непотпуном или неодговарајућом документацијом. Тако од 16 приложених пројеката девет није разматрано.

Директор и главни и одговорни уредник Краљевачке телевизије – КаТв Славко Јаношевић за УНС истиче да је од већих медија у Краљеву, само ова телевизија по предлогу комисије требало да добије средства.

“Средства није требало да добију ни 'Ибарске новости', ни ТВ Мелос. Од три веће телевизије, само смо је наш пројекат био одобрен, али сада је тај новац пропао. Ово је креативни начин изигравања Закона о јавном информисању и медијима, а све због политичких интереса да се ‘намире’ и друге телевизије. Видећемо шта ћемо даље и да ли можемо да правним средствима остваримо наша права. Нама је 1.400.000 динара практично украдено. Нашли су још један начин како од медија и новинара узети новац”, рекао је Јанушевић.

Председница комисије Амела Бајровић каже за УНС да јој је жао што је одлучено да се новац не расподели.

„Чланове комисије још увек нико није званично обавестио о томе да ли ће или не новац бити расподељен и како. Ако је тачно да од тога неће бити ништа, мени је стварно жао. Краљево је могло да буде пример како је конкурс спроведен по свим законским правилима. Био им је добар конкурс, пројекти које смо оцењивали су били кавлитетни и стварно је штета што се овако завршило. Разочарана сам, пре свега због медија који су на тај новац рачунали, али и грађана Краљева и околине који неће добити информације које су могли добити спровођењем тих пројеката“, рекла је Бајровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси