Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Власт би да „преслиша” новинарску комисију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 12. 2015.

Аутор: Мирољуб Дугалић Извор: Политика

Власт би да „преслиша” новинарску комисију

Чланови Градског већа у Краљеву, на заседању протекле суботе, нису донели одлуку о расподели новца додатно издвојеног за суфинансирање медија иако су имали предлог стручне комисије коју чине представници новинарских удружења.

 

Томислав Илић, градоначелник Краљева и председавајући поменутог органа то одлагање доношења одлуке правда недоласком на седницу Већа представника комисије, тј. председника Амеле Бајровић (НУНС). Насупрот томе новинарка Бајровић тврди да на седницу није ни позвана. О чему је, уистину, реч?

Власт у Краљеву издвојила је ребалансом буџета још пет милиона динара за суфинансирање медијских пројеката. Међутим, судећи према предлогу стручне комисије, поменути износ није потрошен у потпуности, јер већина власника медија није благовремено оправдала раније додељена средства. То су били у обавези и према потписаним уговорима, али нису благовремено тромесечним извештајима градску власт упознали са делимичном реализацијом тих пројеката. Затим се један број њих на последњи конкурс јавио са непотпуном или неодговарајућом документацијом.

Тако, због тих формалних недостатака стручна комисије (новинар Петар Јеремић, представник УНС-а, новинарка Амела Бајровић, представник НУНС-а и фото-репортер Горан Шљивић) од укупно 16 приложених пројеката девет није ни разматрала.

А, од преосталих седам који су оцењивани Краљевачка телевизија би добила 1,5 милион динара, продукција „Прајм тајм“ 350.000, продукција КЦМК – центар 450.000, медијска агенција „Арт“ 280.000 и београдска „Дон граф“ 50.000 динара. Остало је нераспоређено 1.870.000 динара и још пет стотина хиљада које ће, сходно дискреционом праву, расподелити градоначелник Краљева.

Без буџетске подршке овог пута су, услед поменутих недостатака у процедури пројектног финансирања, примера ради, остале и регионална Телевизија Краљево и ТВ Мелос.

– Жао ми је што ова средства нису у потпуности распоређена, али су правила и обавезе власника у пројектном финансирању сасвим јасна и законски дефинисана. Чак и међу пројектима коју смо разматрали утврдили смо да је један фалсификат, а власник једног медија је са истим пројектом конкурисао у три општине и добио средства, што законом није дозвољено – објаснио нам је предлог одлуке Петар Јеремић, члан комисије.

Коначну одлуку, сходно Закону о информисању, требало је да донесу чланови Градског већа. Заседање је, како смо већ поменули, било заказано за протеклу суботу. Али, према образложењу градоначелника Илића, иако је председници комисије Амели Бајровић упућен позив да присуствује седници Већа, она се није појавила.

– Никакав позив, ни у електронској форми ни телефонским путем нисам добила, а сигурно бих дошла без обзира што су чланови Већа имали и записник са наше седнице и писмено образложење нашег предлога. Уз то, у више наврата сам поводом неких других тема телефоном разговарала са више људи из Градске управе у Краљеву и нико ми није рекао за, наводни, позив и седницу. Раније су ме за седницу комисије три, четири пута звали а сада када је то било логично, поготово што ми је мејл, како градоначелник тврди, упућен протеклог петка у 13 сати и 55 минута за сутрашњу седницу, дакле за нерадну суботу. Зато ми све то делује веома неразумљиво и чудесно – објашњава нам колегиница Бајровић.

Градоначелник Илић на то додаје:

– Било како било, брзо, пре новогодишњих празника биће одржана још једна сеница већа. Позваћемо све чланове стручне комисије како би донели праведну одлуку, јер ми желимо да расподелимо и преостали износ новца – каже Илић.

Баш је за похвалу то што, наизглед, власт жели да расподелом читаве суме новца некако исправи формалне грешке оних који су конкурисали, да „поправи“ одлуку комисије зарад подстицаја свих квалитетних медијских пројеката. Али, има и оних који у немуштом позиву председници комисије виде жељу власти да се наводном позиву она и не одазове, те да је предстојеће детаљније „преслишавање“ чланова комисије можда и заобилазни пут да се њихов предлог „поправи“, да рецимо и друге телевизије буду „намирене“. Јер, није лепо кад су њихови власници љути, поготово што су избори на прагу. А ко је у праву, најбољи „сведок“, дабоме, биће коначна одлука Градског већа.

-------------------------------------------------------------

Амела добила мејл

На електронску адресу Амеле Бајровић, председнице Комисије за оцену пројеката ради доделе новца за суфинансирање медијских пројеката у Краљеву јуче је стигао мејл. Није реч о спорном позиву на седницу Градског већа обавештење и предлог који је потписао Томислав Илића, председник тог органа, односно градоначелник Краљева.

У том писму, после констатације да Комисија није разматрала већи број приложених пројеката, се каже:

,,Град Краљево претходних година није примењивало модел суфинансирања пројеката у области медија тако да је 2015. година била прва од када је почела примена те нове регулативе. Стога је и локалној самоуправи и медијима потребно времена да се прилагоде новом механизму буџетског суфинансирања медијских садржаја. Треба имати у виду да је и Министарство културе и информисања ову годину назвало ,,транзиционом”, у којој треба сабрати сва добра и лоша искуства у примени нових законских решења. Зато предлажемо да комисија и оне пројекте који нису разматрани због кашњења у достављању извештаја о реализацији претходних пројеката размотри и Градском већу достави нови предлог расподеле средства издвојених за ове намене”.

То се у поменутом писму тражи од комисије иако иначе Градско веће доноси коначну одлуку што би значило да и без новог комисијског предлога могу преузети одговорност и сами „праведније” поделити новац медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси