Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Нова Варош: Власт поштује само законске обавезе, не и препоруке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 12. 2015.

Извор: УНС

Нова Варош: Власт поштује само законске обавезе, не и препоруке

„Само уколико издвајање 2% за медије из буџета локалних самоуправа буде законска обавеза та средства ће бити опредељена”, каже Милева Малешић, директорка ТВ Форум која је одбила да прихвати драстично умањен износ за извештавање из Нове Вароши у години на измаку.

 

„Сваки нам је динар важан али су нам важнија нека стратешка опредељења дефинисана у Медијској стратегији” образлаже Малешићева и истиче да понашању власти „кумују послушници из новинарске професије”.

Општина Нова Варош остаће у памћењу по исказивању моћи њеног председника Димитрија Пауновића који је одлуку стручне комисије о расподели средстава за суфинансирање медија у 2015. години преиначио по свом нахођењу. Средства за „Златарске вести” оставио је непромењена (1,7 милиона), за две медијске куће определио је више: за „Буковачу компани” уместо 600.000-900.000, за „Ча видео" из Чачка уместо 200.000-300.000, док је за два медија умањио износ: за ТВ Форум из Пријепоља уместо 350.000-50.000 и за радио „Луну" из Ужица уместо 150.000-50.000.динара. Можда потез председника Пауновића није необичан јер су у Србији медији навикли на разне реакције људи на власти, али оно што је уникатно јесте да је ТВ Форум одбила да прихвати нови драстично умањени износ.

- Да ли сте остали при одлуци да не прихватите додељен износ од 50.000 динара уместо 350.000  колико је конкурсна комисија определила?

„Да. Остале смо при одлуци јер са 50.000 динара није могао да се реализује ни мали део пројектом планираних активности. Конкурсна комисија је за наш пројекат определила 350.000 динара а председник општине је донео коначну одлуку, коју ми нисмо прихватиле. Таквом одлуком је обесмишљен читав концепт пројектног суфинансирања и рад стручне комисије састављене од професионалаца из медијских удружења. Одбијање да ревидирамо буџет пројекта на „удељених“ 50.000 од стране општинског моћника, председника, без образложења, било је једино могуће решење, све друго било би понижавајуће.  Сваки нам је динар важан али су нам важнија нека стратешка опредељења дефинисана у Медијској стратегији. Пратиле смо и дешавања у другим општинама. Незадовољне смо како је све ове године одрађивано. Нашим гестом смо дале до знања да су конкретна понашања недопустива”, каже Милева Малешић, директорка ТВ Форум.

-Да ли сте извештавали из Нове Вароши иако нисте добили очекивана средства?

 „Да, колико су нам финансијске и кадровске могућности дозвољавале (пројектом смо планирале ангажовање хонорарног дописника из Нове Вароши што на крају није реализовано). Наше информисање није због председника општине или других моћника из власти, већ због грађана и грађанки ових локалних заједница. Они су на крају и били на губитку јер се са њиховим буџетским средствима  није ваљано  одлучивало у јавном интересу”, објашњава Малешићева.

-Какав је ефекат изазвала ваша одлука на јавно мњење и да ли је изазвала реакцију у општини Нова Варош?

„Није нам познато да је осим медијске реакције било других реакција”, каже Милева Малешић.

-Како коментаришете поступак председника општине Нова Варош да измени одлуку стручне комисије о расподели средстава за суфинансирање медија?

„Као бахатост  за коју је, уместо да одговара, унапређен од општинског функционера  у начелника Златиборског округа. Исти је и  прошле године изазвао медијску пажњу кад је расписао конкурс са списком жеља ко и о чему треба да извештава из општине Нова Варош. И то му је тада прошло као и ово сада. Оваквом његовом понашању нажалост кумују и  послушници из новинарске професије. “Велики медијски професионалци”  који  истим пројектом обезбедјују пројектно суфинансирање од свих  општина Златиборског округа за праћење, односно  сликање општинских моћника”, каже директорка телевизије Форум.

 -Да ли је Медијска коалиција која је реаговала јавним протестом учинила довољно, односно шта мислите да је још могла да учини?

„Јавни протест је у реду, али мислим да није довољан. Полажем доста наде и у мониторинг који се ради, али без законских обавеза препоруке неће дати жељене резултате. Препоруке да распишу конкурс нису испоштовале све општине, међу њима је и Пријепоље. Писали смо, прозивали, указивали и није било ефекта. Планирана средства од 2.000.000 динара ребалансом су преполовили, а ни тај милион неће потрошити на информисање грађана већ на плаћање оглашавања и промоцију функционера у појединим медијима, њима блиским”, каже директорка телевизије са седиштем у Пријепољу.

-Како објашњавате изостанак реакције Министарства за културу и информисање у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информисању и медијима?

„Недопустиво. Ваљда су се ослонили на праћење и реаговање Медијске коалиције. Знам из искуства да локалне самоуправе поштују и знају само  за уредбе Владе и  надлежних министарстава,  а све друге препоруке их не дотичу”, оцењује Малешићева.

-Шта мислите о предлогу УНС-а да локални буџети за суфинансирање медија издвајају 2% од укупног буџета?

„Подржавамо предлог УНС-а, али може се применити само као законом прописана обавеза. Овако је без резултата, а тако ће бити и у будућности. У општинама где су власници медија и општински моћници или у блиским односима – родбинским или партијским, издвајаће се чак енормне цифре за информисање, односно њихову промоцију, а тамо где медији настоје професионално да раде у јавном интересу остаће без средстава у буџету или ће конкурси за пројектно суфинансирање бити злоупотребљавани што се дешавало и ове године”, закључује Милева Малешић, директорка ТВ Форум.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси