Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Град брани одлуку интересима Београђана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

14. 12. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Поводом одлуке градских власти да доделе Студију Б 23 милиона динара

Град брани одлуку интересима Београђана

Град Београд доделио је 23 милиона динара или више од 200.000 евра некадашњој градској телевизији Студио Б од укупно 45 милиона колико је предвиђено за суфинансирање медијских пројеката у овој години. Новинарска удружења доводе у сумњу одлуку градских власти да више од половине предвиђених средстава додели управо телевизији која је доскоро била у власништву града, а да је читав поступак споран још од избора чланова комисије која је одлучивала о додели средстава.

Међу одобреним медијским пројектима су и апликације радио-станица Хит ФМ и Каролина, које су добиле од града по два милиона динара, а које су у власништву компаније „Максим Медиа“, која је недавно купила и Студио Б. Друге две станице исте компаније, ТДИ и ЈАТ, с друге стране, нашле су се међу „одбијеним“ медијима на конкурсу за пројектно суфинансирање. 

У Служби за информисање Града Београда истичу за Данас да су Радио Каролина, Радио Хит ФМ и Студио Б поднели пријаве на конкурс као „различити привредни субјект, о чему су као доказ приложили копије решења о регистрацији правног лица у Агенцији за привредне регистре, како је то предвиђено конкурсом. Такође, напомињу у Граду, свако од наведених правних лица конкурисало је са једним пројектом у складу са расписаним конкурсом. 

„Комисија је предложила да се пројекат ‘Београде, добар дан’, чији је подносилац Радиодифузно предузеће Студио Б д.о.о, суфинансира у износу од 23 милиона динара имајући у виду да предложени пројекат у потпуности испуњава циљеве и намену конкурса, да се предложеним пројектним активностима остварује јавни интерес у области јавног информисања, те да је од посебног значаја за информисање становништва на територији града Београда. Такође, пројекат реализован путем телевизије Студио Б гарантује да ће произведени медијски садржај бити дистрибуиран највећем броју грађана Београда, чиме ће доћи до остварења циљева пројекта", наводи се у образложењу за доделу средстава тој телевизији у које је Данас имао увид. 

Град Београд доделио је средства за 23 пројекта медија, док је одбијено 51 јавно гласило које је учествовало на конкурсу.

Новац из градског буџета добила је и видео-агенција „Инфобиро“ за „медијско праћење рада градоначелника и органа града“ и то у износу од 2,5 милиона динара. 

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић каже за Данас да је од почетка споран био састав комисије која је одлучивала о избору медија, што је наговештавало овакав исход. Он као директно кршење закона види то што је Инфобиро добио 2,5 милиона за праћење активности градоначелника, што није у духу пројектног суфмансирања. 

„Што се тиче суме коју добија Студио Б, јасно је зашто променом власништва ове телевизије није дошло и до промене уређивачке политике, која је постала још ригиднија него раније", оцењује Обрадовић.

И Петар Јеремић из Извршног одбора Удружења новинара Србије истиче за Данас да би волео да је читав процес био транспарентан и да новинарска удружења и даље инсистирају на објављивању биографија свих чланова комисије. 

Петочлана комисија која је оцењивала пројекте и предложила финансијску подршку града радила је у саставу - Далила Љубичић, на предлог Асоцијације медија, Александар Симић, на предлог Удружења спортских новинара Београда, Јован Секулић, на предлог Удружења спортских новинара Београда, и независни стручњаци за медије Ана Стаменковић, иначе новинарка РТС, и Светлана Алексић, водитељка јутарњег програма ТВ Пинк. 

Представници Медијске коалиције, коју чине НУНС, УНС, НД-НВ, Локал прес и АНЕМ, били су предложени за састав комисије, али ниједан није изабран за члана.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси