Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У 2015. години 127 конкурса за медијске пројекте и 34 продата медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 12. 2015.

Извор: УНС

У 2015. години 127 конкурса за медијске пројекте и 34 продата медија

Oд почетка године конкурси за суфинансирање производње медијских садржаја из области јавног информисања расписани су у 105 локалних самоуправа, док у њих 61 још увек нису. Од 105 локалних самоуправа, 20 је у два наврата расписало конкурсе, док је Град Сремска Митровица то урадио три пута. Општина Лајковац је за сада једина расписала конкурс за суфинансирање медијских садржаја за 2016. годину.

 

Министарство културе и информисања Владе Србије и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање Владе Војводине расписали су конкурсе два пута у току ове године.

Од 127 укупно расписаних конкурса, не рачунајући конкурсе Министарства и Покрајинског секретаријата, у тренутку објављивања, њих 44 није било у складу са Законом о јавном информисању и медијима, као и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Коалицијa новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) реаговала је у 38 случајева кршења прописа, наилазећи у већини тих случајева на позитивну реакцију локалних самоуправа, те је њих 21 уважило примедбе и ускладило конкурсе са прописима.

 У 16 локалних самоуправа, због одбијања надлежних да конкурсе ускладе са Законом и Правилником, Коалиција није предложила кандидате за чланове комисија.

Девет општина је уместо конкурса за суфинансирање пројеката од јавног значаја у области информисања, расписало јавне набавке – Ада, Пландиште, Пожаревац, Мали Зворник, Горњи Милановац, Кучево, Крупањ, Осечина и Панчево. На реаговања Коалиције да то није у складу са Законом, општине су се оглушиле.

Са колегама из Коалиције позвали смо локалне самоуправе које то до сада нису учиниле да распишу конкурсе за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Према досадашњем УНС-овом истраживању, већина анкетираних локалних самоуправа подржава УНС-ову акцију „Градови и општине пријатељи медија" којом заговара издавајање минимум 2 одсто буџета за медијске пројекте, али, како кажу, нису биле у могућности да издвоје толико новца из свог буџета за 2015. годину.

УНС је у оквиру пројекта „Градови и општине пријатељи медија“ контактирао 110 од 166 општина.

Од 21 локалне самоуправе које су се одазвале и одговориле на питања УНС-а, Жабаљ је једина општина која је издвојила више од 2 одсто из свог буџета за финансирање медија.

Нешто мање од 2 одсто новца из свог буџета издвојиле су: Сремска Митровица -1,8 одсто, Мали Иђош - 1,5 одсто, Врање - 1,5 одсто и Сокобања - 1,2 одсто.

Шабац, Ковачица и Лајковац за медије су предвидели око 1 одсто буџета.

Мање од 1 одсто за медије определиле су општине: Бач - 0,13 одсто, Чачак- 0,5 одсто, Ужице - 0,25 одсто, Чока- 0,22 одсто, Бојник - 0,3 одсто, Рековац - 0,5 одсто и Варварин - 0,5 одсто.

Када је реч о приватизацији медија, према подацима којима располаже УНС, од 73 медија у приватизацији, 34 су продата, запослени у 21 медију имају право на пренос капитала без накнаде, 14 ће бити угашено, док је 4 медија променило своју делатност.

Агенција за приватизацију је за 50 од 73 медија објавила Јавни позив за продају, продато је 34 медија за које су потписани Уговори између нових власника и Агенције.

За 23 медија није оглашена продаја, од чега 9 тражи да буде приватизовано методом преноса капитала без накнаде на запослене, 12 ће бити угашено, док су два променила своју делатност.

Током приватизације више од 1000 запослених је добило отпремнине, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, супротно закону, одбило захтеве за отпремнине запосленима у 7 медија (РТВ Инђија, Радио Ваљево, РТВ Цариброд из Димитровграда, РТВ Пруга из Лајковца, недељник „Панчевац“, ИПЦ Кула и РТВ Крушевац). Адвокатица УНС-а Гордана Константиновић ће заступати запослене РТВ Инђија, Радио Ваљева, РТВ Пруге из Лајковца и РТВ Цариброда из Димитровграда пред Управним судом, како би остварили законом загарантовано право на отпремнине.

Саветима и реаговањима код надлежних институција УНС пружа подршку запосленима у медијима у приватизацији, а сајт УНС-а је, како нам је речено више пута, постао место где запослени у овим медијима са сигурношћу могу да сазнају најновије информације о процесу приватизације.

Текст је настао у оквиру пројекта „Градови и општине пријатељи медија“ који је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси