Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Пет медија добиће средства из буџета града Новог Пазара - oдлука донета процентуално
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 12. 2015.

Извор: УНС

Пет медија добиће средства из буџета града Новог Пазара - oдлука донета процентуално

РТВ Нови Пазар, ТВ Јединство, новинска агенција Бета (Радио Сто плус), Yu радио и дневни лист Данас добиће средства из буџета Новог Пазара за финансирање својих пројеката. Ову одлуку је донела Комисија за оцењивање пројеката пристиглих на конкурс који је град Нови Пазар расписао за пројектно финансирање медија.

 

 

Интересантно је да комисија није донела одлуку како ће бити распоређено 10 милиона динара, већ процентуално највише средстава треба да добије РТВ Нови Пазар, ТВ Јединство, Радио сто плус чији је власник новинска агенција Бета, приватни Yu радио и дневни лист Данас за свој додатак Санџак Данас.

- Комисија није одлучила ко ће колико средстава да добије, већ смо то оставили Градском већу, којем смо предложили ових пет пројеката. Нисмо знали колико новца има на располагању и инсистирао сам да то буде процентуално. Међутим, мораћемо поново да се састанемо и предложимо конкретне цифре - каже члан Комисје Едиб Хонић и додаје да је на конкурсу учествовало седам медија.

Комисија је оценила да портали Глас Санџака и Журналистик план не испуњавају услове конкурса и мишљења је да не би требало да добију средства, али "коначну одлуку донеће Градско веће".

РТВ Нови Пазар је половином августа приватизована, а до тада је била власништво града.

ТВ Јединство од дигитализације не емитује програм. Око ове прве приватне телевизије у том граду било је доста нејасноћа. Њен оснивач била је  истоимена новопазарска штампарија, која је у септембру 2011. отишла у стечај, али је претходно телевизија продата опцији окупљеној око муфтије санџачког Муамера Зукорлића.

Тадашња РРА је у фебруару 2012.године донела ретроативну одлуку да се ТВ Јединство гаси од половине децембра претходне године. Без обзира на ту одлуку ова телевизија је емитовала програм, који су креирали кадрови муфтије Зукорлића.

На конкурсу регионална фреквенција је додељена предузећу Шерифа Марукића, бившег блиског сарадника муфтије Зукорлића и актуелног заменика председника Скупштине града. Због судских процеса око власништва и дигитализације ТВ Јединство не емитује програм.

Радио сто плус, власништво новинске агенције Бета, постоји 12 година и има дозволу за емитовање програма на регионалној фреквенцији. У граду важи за независтан и објективан медиј.

Yu радио је  приватна локална радио станица са "стажом" од десет година и програмском шемом у којој централно место заузима комерцијални програм - поздрави и жеље слушалаца и рекламе.

Дневни лист Данас ће дешавања на територији Новог Пазара посебно пратити у свом регионалном издању Санџак Данас, који излази сваког петка.

За пројектно финансирање медија за ову годину град Нови Пазар је издвојио 10 милиона динара.

Комисију која је оцењивала пројекте чинили су новинари Едиб Хонић и уредница ТВ Пинк Аида Ђедовић, која је председавала комисијом, као и Хана Салихагић из градске управе.               

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси