Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Бач за медије издваја 0,13 одсто буџета на спорном конкурсу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 11. 2015.

Извор: УНС

Бач за медије издваја 0,13 одсто буџета на спорном конкурсу

Општина Бач је у 2015. години издвојила 862.000 динара за суфинансирање медијских пројеката, што је свега 0,13 одсто буџета те локалне самоуправе.

 

„Општина Бач није у могућности да подржи акцију Удружења новинара Србије (УНС) „Два одсто за медије“. Став Општине је да опредељена средства из буџета одговарају нашим могућностима. У складу са Законом о јавном информисању и медијима, општина Бач ће и наредне године обезбедити одређена средства за пројектно финансирање медија“, рекла је за УНС Дуња Ракоција, председник Комисије за медије Општине Бач.

Општинско веће расписивало је ове године два конкурса, један за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања до 30. јуна 2015, а други за исту намену до 31. децембра 2015. године.

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП) протестовала је због драстичног непоштовања Закона о јавном информисању и медијима приликом реализације конкурса у општини Бач.

„Конкурсну комисију чинили су искључиво запослени у локалној самоуправи и они за које не постоји нити један доказ да су компетентни у овој области, а не независни стручњаци за медије и медијски радници који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, како то предвиђа Закон“, стоји у саопштењу Коалиције.

„Састав комисије за медије општине Бач није мењан ни након протеста Коалиције новинарских и медијских удружења, јер се ни након протеста нико од медијских стручњака или медијских радника није јавио као заинтересовано лице“, рекла је Ракоција.

Она је навела да је за први конкурс опредељено 410.000 динара, а за други 452.000 динара, што укупно представља 0,13 одсто општинског буџета.

На првом конкурсу Медија центар ДОО из Оџака добио је 240.000 динара за појекат „О Бачу информиши се“, а Лукмес ДОО из Оџака 168.000 динара за пројекат „Огледало наше свакодневице“.

На другом конкурсу, новац је расподељен на следећи начин: 200.012 динара Дневник Војводина прес ДОО за пројекат „Бач у Дневнику“ и 251.988 динара Лукмес ДОО из Оџака за пројекат „Општина Бач на длану“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси