Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Директорка Културног центра Пожега: Лош квалитет медијских програма на свим нивоима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 11. 2015.

Извор: УНС

Директорка Културног центра Пожега: Лош квалитет медијских програма на свим нивоима

„Општи утисак о стању у медијима у Србији почев од локалних, регионалних до националних јесте да је ситуација изузетно лоша - ограничена слобода медија и изузетно лош квалитет медијских програма на телевизијама са националном фреквенцијом“, оцењује за УНС Слађана Петровић Варагић, директорка Културног центра Пожега.

 

Културни центар Пожега и директорка Слађана Петровић Варагић последњих 15-ак дана постали су синоним за одбрану културе од политике и политиканства. Није новост у Србији да са променом политичке гарнитуре одлази и остала администрација без обзира на квалитет и стручност и да често на упражњена места долазе нестручни, али политички подобни кадрови.

Међутим, пожешки случај је постао медијски атрактиван јер је нови председник општине Милан Божић (СНС) затражио оставке челних људи у установама културе.

Од директорке Културног центра, у чијем саставу су биоскоп и галерија, Божић је тражио оставку јер својим деловањем није спречила популарност ријалити програма. Локалним медијима Божић је рекао да то примећује када као ветеринар улази у сеоска домаћинства да напише признаницу за пружену услугу.

Медији (Данас, Политика, Слободна Европа, Вечерње новости, Блиц, Вести онлине) детаљно су извештавали о овој теми истичући да је пожешка установа културе добрим руковођењем и програмима превазишла границе локалног и да је непримерено да се установи културе стави на плећа борба са ријалити програмима.

Као историчарка уметности и магистар медија и филма директорка Петровић Варагић оцењује да је лош квалитет медијских програма на свим нивоима, али и да се локални медији суочавају са великим тешкоћама у раду.

„Медији на локалу, често раде без стручног кадра или са кадром који се без великог претходног искуства и образовања упушта у бављење медијима. Често су медији на локалу директно (100% плате) финаснирани од стране локалних власти као оснивача, бивали сервиси управо тих локалних власти. Како су у последње време локалне власти у Србији углавном коалиционе онда и рад те локалне медијске куће постаје поприште тензија саме коалиције која је увек на ивици пуцања или близу "прекомбиновања". Међутим приватизацијом, оваквом каква јесте у Србији спроведена, неће се добити ништа много другачије. А нарочито у ситуацији у којој се не контролише спровођење закона и у којој се кршење закона не санкционише”, каже Петровић Варагић. 

-Какву медијску слику очекујете у Пожеги сада када су локални медији приватизовани?

“Медији у Пожеги који постоје и раде већ дужи низ година су ТВ Пожега и Радио Пожега. 

Из угла руководиоца локалне јавне установе културе, препознајем значај рада локалних медија. Пласирањем информација о нашим програмима преко локалних медија, најлакше смо информисали нашу публику на локалу и бивали видљиви. Приватизовани медиј, засигурно, неће посвећивати толико пажње и времена култури у својој програмској схеми, па ће тиме и наша делатност бити мање пласирана, оцењује директорка КЦ Пожега.

-Шта мислите о акцији УНС-а да локалне самоуправе издвоје 2% буџета за суфинансирање медија?

„Иницијатива УНС-а за 2% буџета за медије је за похвалу, али у том сиситему финансирања треба успоставити чврст и заиста транспарентан систем рада стручних комисија које оцењују пројекте, као и добар мониторинг спровођења оваквих програма тј. пројеката. То већ јесу законске обавезе, али је у пракси често другачије“, закључује Слађана Петровић Варагић. 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси