Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Нетранспарентан избор конкурсне комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

20. 11. 2015.

Извор: БИРН

Нетранспарентан избор конкурсне комисије

Нејасни критеријуми за избор чланова конкурсне комисије за суфинансирање медијских пројеката града Београда, тврди Медијска коалиција.

Служба за информисање градске управе града Београда објавила је састав конкурсне комисије за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Београда у 2015. години.

Изабрани чланови комисије су Далила Љубичић, Александар Симић, Јован Секулић, Ана Стаменковић и Светлана Алексић.

На предлог новинарских и медијских удружења изабрани су Далила Љубичић, извршна директорка Асоцијације медија, Александар Симић, новинар и уредник спортске редакције Студија Б и Јован Секулић, спортски новинар у дневном листу Вечерње новости. Као независни медијски стручњаци изабране су Ана Стаменовић, новинарка РТС-а и Светлана Алексић водитељка Јутарњег програма телевизије Пинк.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије истакао је да је Медијској коалицији потпуно непознато на основу којих критеријума је састављена комисија за конкурс града Београда. „Ми у овом тренутку знамо само да је Далила Љубичић, као представник Асоцијације медија прошла процедуру која је уобичајена у процесу предлагања чланова комисије. Не знамо која су то новинарска и медијска удружења предложила Александра Симића и Јована Секулића. Што се тиче медијских експерата то је тек права енигма, јер према нашим сазнањима поменуте две колегинице тешко да могу да се сврстају у медијске експерте“, објашњава Обрадовић.

Иако су представници Медијске коалиције, коју чине Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Локал прес и Асоцијација независних електронских медија, били предложени за састав комисије ниједан није изабран за члана. Медијска коалиција послала је допис Информативној служби града Београда у коме се тражи детаљно објашњење на основу којих критеријума су изабрани чланови комисије и на основу чијих предлога.

„Мислим да састав комисије довољно говори о намерама градских власти у Београду, а те намере су претпостављамо да се избегне могућа ситуација у којој би се представници Медијске коалиције држали оних принципа који су утврђени законом и подзаконским актима, а који се тичу пројектног суфинансирања“, каже Вукашин Обрадовић и додаје да има много разлога за сумњу да је ова комисија заправо наменски именована како би средства добили медији који по процени градских власти заслужују подршку, а не на основу пројекта.

Као најгору последицу овако именоване комисије, Обрадовић истиче слање ружне поруке медијима и јавности да су донети медијски закони и да је дошло до увођења пројектног финансирања, али да се у принципу ништа неће променити, те да ће новац добијати само подобни медији.

 

Коментари (3)

Остави коментар
суб

21.11.

2015.

Таоци мафије [нерегистровани] у 15:44

Медијска реформ торта

Сада кукају, а у ст тортавари су саучесници! Знало се каква ће ово бити ујдурма са трагичним последицама.

Одговори
суб

21.11.

2015.

Milosav [нерегистровани] у 01:42

ДВОСТРУКИ МОРАЛ ИЛИ НЕМОРАЛ?

"Nema logike da reprezentativna novinarska udruženja nemaju nijednog predstavnika, a da manje reprezentativna novinarska udruženja imaju dva predstavnika. Dakle, možete vi to strpati u formu zakonitosti, legalnosti, ali to sadržinski za odobrene projekte i za trošenje novca poreskih obveznika nije dobro", smatra Nino Brajović, UNS.
Да мало то изменим и поставим питање медијској коалицији, саучеснику у новом медијској реформи.
Има ли логике да репрезентативни град у Србији, Ниш, нема ни један јавни сервис а да други неко има 2ТВ и 4 радио програма? "Dakle, možete vi to strpati u formu zakonitosti, legalnosti, ali to sadržinski za" трошење новца пореских обвезника југа Србије није добро.
Колико су Ниш и југ Србије имали представника при писању медијских закона? Није Вам сметало?
Мој закључак је да се овде ради само о личним интересима, ко ће делити паре из буџета и коме.

Одговори
пет

20.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 22:51

vredjanje

Zašto gospodin Obradović misli da je vrhunski novinarski stručnjak, kome je dozvoljeno da omalovažava dve koleginice. Sramota! Ašto se tiče projektnog finansiranja, pa šta ste vi očekivali? Već je više puta ukazano na to da je novi način finansiranja idealan model za korupciju, bilo jedne ili druge strane, a tu se misli i na vaše "sreučnjake". Kakvi kreatori, takav i zakon.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси