Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  У општини Рашка тврде да је конкурс спроведен у складу са Законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

20. 11. 2015.

Извор: УНС

У општини Рашка тврде да је конкурс спроведен у складу са Законом

У општини Рашка завршен је конкурс за суфинансирање медијских пројекта за ову годину који је трајао од 30. октобра до 16. новембра.

 

Конкурс је био објављен на званичном сајту општине и у недељнику „Ибарске новости“. Из буџета је издвојено 2.534.000 динара. Све што у овом тренутку може да се сазна је да су за средства конкурисале три медијске куће. Ко ће колико средстава добити, знаће се кад "ових дана буде формирана комисија", речено је УНС-у у овој општини.

„Конкурс за суфинансирање пројеката из средстава општине Рашка ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у електронским медијима", расписао је начелник општинске управе, који и треба да донесе Одлуку о додели средстава на основу образложеног предлога комисије.

У конкурсу је наведено да чланове комисије именује начелник општинске управе "од којих је већина из редова независних стручњака за медије и медијских радника" и " могу да се именују на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји".

Управо је ту и настао проблем. Наиме, Коалиција новинских и медијских удружења одустала је од предлога кандидата за чланове комисије "због бројних неправилности и кршења Закона о јавном информисању" како су навели у саопштењу, јер "усмеравање средстава за информисање јавности само на електронске медије, што стоји у самом наслову, је начин за дискриминацију осталих врста медија".

За Коалицију није прихватљивo да "обим и квалитет пређашње сарадње са општином Рашка кроз медијско извештавање“ и "традиција пословања подносиоца пројекта и техничка и кадровска опремљеност на територији општине Рашка" буду посебни критеријуми. Још у току трајања конкурса, локалној самоуправи је указано на ове  неправилности и с обзиром на то да оне нису исправљене и усклађене са законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије.

Начелник општинске управе у Рашки Спасоје Андрић је одбацио наводе Коалиције и тврди да је "конкурс спроведен у складу са Законом о јавном информисању и да су следили праксу других општина у Србији и зато се њихов конкурс не разликује од осталих".

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

06.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:03

Re: У Рашки интере4сно кршење закона

Ponavlja se priča poštovani gospodine a novim konkursom koji je u toku, a niko ne reaguje. Ko je nadležan za sve ovo što se dešava?
Zašno sna sajtu nema obrazaca da se može konkurisati? Za koga se obrasci čuvaju u 2016. godini?
Ni na sajtu UNS-a koji je preneo konkurs ni na strani opštine Raška NEMA obrazaca:
http://www.raska.gov.rs/index.php/2015-01-04-00-51-30/item/552-vni-p-ziv-z-sufin-nsir-nj-pr-iz-budz-psh-in-r-sh-r-di-s-v-riv-nj-vn-g-in-r-s-u-bl-s-i-vn-g-inf-r-is-nj-u-di-i-z-2016-g-dinu

Одговори
пон

23.11.

2015.

anonymous Миле Јаснић [нерегистровани] у 12:11

У Рашки интере4сно кршење закона

Ако је неко тек сада, по објављивању конкурса о финансирању медијских пројеката у 2015. години, приметио да у општини Рашка постоје бројне неправилности о кршењу Закона о јавном информисању и на то указивао локалној самоуправи у току трајања конкурса, нашта је она остала глува а Коалиција медијских и новинских удружења немоћно се повукла, та иста Коалиција треба да се запита како је нама новинарима овде који годинама радимо у оваквом и другом безакоњу које спроводи локална власт у Рашки. Наиме, по мом доласку овде из Београда (РТС ) пре 15 година схватио сам одмах где сам дошао, шта ме чека и чак, не дај Боже, како могу да завршим. Срећан сам што ми је још увек само глава на рамену. Као професионалац који је одавде у свом студиу у Баљевцу на Ибру све до одласка у пензију прошле године, радио емиије у сериујалу ТРАГ на РТС-у и потписивао их као комплетан аутор (сценарио, текст, камера и режија ), а ове године и серијал "Чувари обичајног наслеђа Рашког Ибра", који је по конкурсу суфинансирало Министарство културе и информисања Републикје Србије, својом регистрованом продукцијом у АПР-у рачунао сам и хтео да пројектом конуришем за суфинансирајућа средства медијских пројеката по конкурсу општине Рашка за 2016 годину. Међутим, шта се десило, зашто сам овим конкурсом дискриминисан да не могу да конкуришем? Као и Коалицији медијских и новинских удружења и мени се на путу испречило смишљено кршење закона које је овим конкурсом озаконила локална власт у Рашки. Моја продукција ( ЕУК Черењски ) је кадровски моћнија од локалне ТВ Рашка, а технички задовољава врхунску продукцијску производњу свих електронских медијских садржаја. Међутим, најпре разним скривалицама, мени је било онемогућено да благовремено дођем до комлетног конкурсног материјала, а онда се појавио и тај услов - фреквенција!? Услов републичког закона или локалног, или и једног и другог? Или само тумачење на локалном нивоу? У сваком случају, оваква дискриминација и безакоње наводе ме да о мојим другим дискриминацијама и још неком од других безакоња у општини Рашка, упознам јавност неком другом приликом. Заиста је крајње време да се сазна ко су челни људи у Рашки и која је то интересна група , у тоталном сукобу интереса окупљена око председника општине Рашка, и зашто је медијима забрањен приступ случају "Колубара", према неким јавним информацијама изнетим на седници СО Рашка децембра 2014 године, тешком више од једне десетине милона евра. И најзад, ко из Београда штити безакоње у Рашки? И зашто?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси