Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Невидљиви конкурс Рековца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

19. 11. 2015.

Извор: localpress.org.rs

Невидљиви конкурс Рековца

Оглашавање конкурса на огласној табли, критеријум да медиј буде бесплатно доступан грађанима и погрешни обрасци на којима је конкурс спроведен су резиме првог пројектног циклуса намењеног информисању грађана Рековца.

 

Општина Рековац, која броји нешто више од 12.000 становника, расписала је 19. октобра Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015 години за производњу телевизијског програма, чиме је већ у самом називу конкурса дискриминисала све остале медије.

Само седам дана пре расписивања конкурса, из Опшине Рековац је стигао допис ПУ ‘’Локал прес’’ у коме је писало да је за ове сврхе планирано 800.000 динара, али да ће конкурс бити расписан тек наредне године.

Супротно члану 19. Закона о јавном информисању који каже да се конкурс објављује се на веб-сајту општине, као и најмање у једним дневним, односно недељним новинама које се дистрибуирају на њеној територији, јавни позив окачен је на огласној табли општине и објављен у јагодинском недељнику “Нови пут”.

Овим поступком општине практично је онемогућено медијима ван територије на којој се недељник “Нови пут” дистрибуира да учествују на конкурсу јер за његово расписивање нису ни могли да сазнају.

У исто време ни Kоалиција новинарских и медијских удружења није могла правовремено да реагује како би указала на дискриминаторске одредбе конкурса.

У Јавном позиву је,  као критеријум наведен „да медиј путем кога се програм преноси буде бесплатно доступан свим грађанима на територији општине Рековац“, а медијима који су конкурисали на сајту Општине Рековац били су на располагању обрасци Министартрсва културе из ранијих година као форма конкурса..

Укупан износ средстава намењен за суфинансирање пројеката био је 500.000 динара.

На седници комисије, одржаној 4. Новебра 2015. године, одлучено је да се РТБ „Канал М“ из Параћина, иначе једином учеснику конкурса, додели тражених 455.700 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси