Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У Крагујевцу неће бити конкурса за медијскe пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 11. 2015.

Извор: Локал прес

У Крагујевцу неће бити конкурса за медијскe пројекте

Градска скупштина недавно одлучила да за 30 милиона динара увећа износ субвенција Радио телевизији Крагујевац, након њене приватизације.

 

Град Крагујевац не планира до краја 2015. године расписивање јавног позива за суфинансирање  пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања, наводи се у допису Градске управе за послове градоначелника и градског већа, који је пре неколико дана стигао на адресу ПУ Локал прес.

Локал прес се, наиме, по Закону о доступности информација од јавног значаја, 22. октобра, обратио Градској управи Крагујевца са питањем „колико је новца из буџета Града Крагујевца за 2015. годину, по ком основу и за које намене до сада пребачено медијима“.

Градско веће је, како се у одговору наводи, закључно са 21. октобром, 2015. године, медијске пројекте суфинансирало са 4.319.250 динара, али ради се о дуговањима пренетим из 2014. године.

Новац су добили Телевизија „Канал 9“ (1.801.000 динара), „Јавност“ ДОО (1.545.600 динара), ИП Спорт медиа (670.000 динара), „Радио Златоусти“ (14.000 динара), СГ Плус медиа (200.000 динара), Удружење грађана „Експрес“ (56.250 динара) и Нина медиа клипинг (32.400 динара).

Попис који је Градско веће проследило Локал пресу, међутим, није комплетан јер садржи само износе који су на рачуне медија легли по основу одлука овог органа, али не и средства која је пребацила Градска управа за ванпривреду, иначе надлежна за медије. Зато се удружењу саветује да се овој управи обрати новим дописом уколико жели да добије комплетну информацију.

На крају овог дописа стоји и напомена да Град Крагујевац не планира до краја 2015. године расписивање јавног позива за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања.

Локална власт града на Лепеници је, да подсетимо, поништила претходни конкурс за суфинансирање медијских пројеката јула ове године.

Градоначелник Радомир Николић пребацио је одговорност на Коалицију новинарских и медијских удружења, објашњавајући да је конкурс за суфинансирање медијских пројеката града Крагујевца поништен јер удружења нису предложила чланове конкурсне комисије.

Чињеница је , међутим, да локална самоуправа није реаговала на упозорења Коалиције да је позив медијима нерагуларан пошто је право учешћа било ограничено на медије са седиштем на територији овог града. Како Град Крагујевац није желео да исправи конкурс, медијска коалиција одбила је да кандидује своје представнике за комисију која ће одлучивати о пројектима.

Буџетом града за 2015. планирана су средства од 40 милиона динара за медијске пројекте, али је поништеним јавним позивом била предвиђена расподела тек четвртине тог износа.

Челници града месецима су најављивали расписивање новог конкурса за пројектно суфинансирање медија, одмах након усвајања ребаланса буџета, који је предвиђен за крај октобра 2015. године, те да ће из буџета града, за ту сврху, бити издвојено 10 милиона динара.

На седници Скупштине града одржаној 16. октобра није се одлучивало о ребалансу буџета, али су зато крагујевачки одборници гласали да се за 30 милиона динара увећа износ субвенција Радио телевизији Крагујевац, која је од недавно у приватном власништву, на шта је медијска коалиција такође реаговала тражећи од Министарства финасија и других надлежних органа да утврде да ли је град Крагујевац у потпуности испоштовао законом предвиђену процедуру повећавши износ субвенција за ово предузеће  са 44.553.000 на 74.545.899 динара.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 12:26

budzetska inspekcija

Budzetska inspekcija je jedino resenje za bahatost prilikom nezakonitog davanja novca iz kasa lokalnih sampuprava.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси