Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  2% за медије у Чачку угрозило би друга буџетска давања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 11. 2015.

Извор: УНС

2% за медије у Чачку угрозило би друга буџетска давања

„Због непропорционалног броја медија у одређеним локалним самоуправама, бројних републичких обавеза које су пренете на локалне самоуправе, а истовремено смањења трансфера из републичких пореза на зараде, два одсто за медије није реално одредити као модел финансирања медија. Град Чачак је на одређене начине за медије у текућој години издвојио укупно 17 милиона динара или 0,5 одсто буџета“, рекао је за УНС помоћник градоначелника Чачка Александар Дачић.

 

Путем два јавна конкурса за пројекте којима се финансира остваривање јавног интереса у области јавног информисања издвојено је 5 милиона динара. Средства у износу од 6 милиона динара за услугу директних ТВ преноса заседања Скупштине града расподељена су путем јавне набавке.

У програму унапређења безбедности саобраћаја, чији је извор финансирања поврат средстава од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје град Чачак имао је у овој години позицију од 6 милиона динара за услуге медијског праћења активности из безбедности саобраћаја. Средства из ове позиције расподељена су путем два јавна позива, а финансирани су пројекти који се односе на пропагандне активности са циљем безбеднијег одвијања саобраћаја.

Александар Дачић, помоћник градоначелника Чачка за област друштвених делатности каже да је сарадња градске управе са медијима који извештавају са подручја града Чачка више него коректна. Тврди да су све активности Градске управе, јавне и транспарентне, да новинари присуствују седницама Скупштине и Градског већа и да добијају информације из прве руке.

Дачић додаје да су градоначелник и други функционери у Чачку увек спремни да појасне одређене податке на захтев медија.

Буџет града Чачка за 2015. годину заједно са средствима индиректних буџетских корисника из осталих нивоа финансирања износи 3 382 000 000,00 динара. Укупно 17 милиона динара колико је током ове године издвојено за медије представља 0,5% буџетских средстава.

С обзиром на то да је буџет за наредну годину у овом граду још увек у фази израде, нисмо успели да добијемо одговор на питање о висини средстава која ће бити опредељена за остваривање јавног интереса у области  информисања. У градској управи су сигурни да средства неће бити мања од 5 милиона динара на овој позицији.

Александар Дачић истиче да ће се приликом израде нацрта Одлуке о буџету за 2016. годину у обзир узети сви аспекти када је реч о остваривању  јавног информисања.

На питање Удружења новинара Србије о акцији која је покренута у оквиру пројекта „Градови и општине- пријатељи медија“, којом се позивају локалне самоуправе да издвоје минимум два одсто буџета за суфинансирање медијских пројеката, Дачић наглашава да је ниво процента издвајања из локалног буџета за медије условљен низом фактора.

"И када је та иницијатива настала, као необавезујућа препорука бившег Министарства културе и информисања, у том периоду многе локалне самоуправе су имале буџетске медије", каже Дачић, и констатује да ни број медија није пропорционалан у свим локалним самоуправама, због чега сматра да  такав паритет није било реално одређивати.

Дачић додаје да су у међувремену бројне републичке обавезе пренете на локалне самоуправе, попут финансирања примарне здравствене заштите, док су с друге стране трансфери локалу из републичких пореза на зараде смањени.

Ово су, по Дачићевим речима, основни разлози због којих су у градској управи у Чачку мишљења да није реално очекивати издвајања за медије у нивоу од два процента локалног буџета, јер би то угрозило извршавање других буџетских обавеза.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

10.11.

2015.

Родољ уб [нерегистровани] у 22:57

Više daju za ujede pasa

Видимо да је из градског буџета Чачка ове године за потребе јавног информисања издвојено укупно 17 милиона динара. У исто време. како је известио "Блиц" овај град за плаћање грешака овдашњих функционера ( незаконито уручивење отказа, кажњавање запослених у јавним предузећима. неспровођеее судских одлука) платиће читавих 30 милиона динара !
Још један трошак. чији трошак сносе сви грађани, је најмање двадесетак милиона динара
које, по судским пресудама, ваља из буџета исплатити житељима града на Морави које су ујели пси луталице...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси