Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 11. 2015.

Извор: УНС

Град Нови Пазар још није расписао конкурс за пројектно финансирање медија

Мали и велики конкурс на чекању

Нови Пазар је међу ретким локалним самоуправама у Србији која у буџету није предвидела средства за пројектно финансирање медија. Тек након реаговања и упозорења новинарских удружења да се крше одредбе Закона о јавном информисању, уследила је прерасподела средстава првим ребалансом буџета.

 

Од 2,4 милиона динара намењених за дотације непривредним организацијама, милион је издвојен за подршку медијским пројектима.

То је саопштено почетком марта ове године и новопазарски градоначелник Мехо Махмутовић је тада рекао да ће конкурс бити расписан "ускоро по завршетку правне процедуре“. Махмутовић је тада објашњавао да је реч о "привременом конкурсу", а после 1. јула, када буде приватизована Регионална РТВ Нови Пазар, новим ребалансом  у градском буџету ће бити много више средстава "за велики конкурс".

"Привремени" или "мали" конкурс никада није расписан. Због чега, заинтересовани не знају. Одговор надлежних увек је био исти - "ускоро, док се заврши правна процедура". У међувремену је, 14. августа ове године, приватозована Регионална РТВ Нови Пазар, за чије полугодишње финансирање у градском буџету је било предвиђено 68 милиона динара, само милион мање нега за целу 2014. годину.

„Буџет се усваја на годишњем нивоу, тако да нисмо могли да предвидимо средства до почетка јула. Оног тренутка када се ова телевизија приватизује направићемо нови ребаланс буџета и непотрошени новац пребацити у средства за резерве, а онда га прерасподелити у друге намене“, објашњавао је новопазарски градоначелник.

Агенција за приватизацију 9. октобра потписала је Уговор о продаји капитала Регионалне РТВ Нови Пазар (Јавног предузећа за информисање "Нови Пазар" - како је званични назив) са заступником конзорцијума који је купио овај медиј. Скупштина града Новог Пазара заседала је, само четири дана пре потписивања овог уговора, и донела трећу одлуку о ребалансу буџета за ову годину, али нигде се не помињу средства за „велики конкурс“ за пројектно финансирање медија. Првом одлуком о буџету у градској каси требало је да буде 2 милијарде 540 милиона динара, после трећег ребаланса буџет града Новог Пазара је 2.596.345.000 динара. Једино што у овом тренутку може да се сазна је да ће "привремени" и "велики" конкурс бити обједињени. Када, нико не зна.

Осим Регионалне РТВ Нови Пазар, у овом граду функционишу ТВ Санџак и дописничка мрежа свих београдских медија. Већина је заинтересована за конкурс за пројектно финансирање медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси