Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс општине Косјерић за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 11. 2015.

Конкурс општине Косјерић за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 17 Закона о јавном информисању и медијима ( „Службени гласник РС“ број 83/14), главе 2 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања ( „Службени гласник РС“ број 126/14), Одлуке о буџету Општине Косјерић и Одлуке о расписивању Јавног позива за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Косјерић у 2015. години број 404 – 54 / 2015 од 27. 10. 2015. године, председник општине Косјерић, расписује:

I.                     ПРАВО УЧЕШЋА И НАМЕНА

Право учешћа на Конкурсу имају:

 

  • издавачи медија који су уписани у Регистар медија;
  • правна лица, односно предузетници, који се баве производњом медијских садржаја, а који приложе доказе да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија,

Учесник Конкурса може конкурисати само са једним пројектом на Конкурсу. Ако је учесник Конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са по једним пројектом за сваки од медија.

Максимални износ који се може доделити по једном пројекту је 100.000,00 динара, односно највише до 80% вредности пројекта, а што мора бити једнако овом износу.

Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирању у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години, и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта.

Право учешћа немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Под медијима се, у смислу Закона о јавном информисању и медијима, подразумевају дневне и периодичне новине, сервис новинске агенције, радио програм и телевизијски програм и електронска издања тих медија, као и самостална електронска издања (уређивачки обликоване интернет странице или интернет портали), који су регистровани у Регистру медија, у складу са Законом.

Пројекат, у смислу Закона, подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровски и временски) којом се доприноси остваривању јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Косјерић.

Намена средстава за остваривање јавног интереса:

Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Косјерић у 2015. години (у даљем тексту: Конкурс) се расписује за суфинансирање пројекта:

1)       производње медијских садржаја на територији општине Косјерић.

Циљеви Конкурса: 

–подршка остваривању права грађана на јавно информисање;

– развој медијског плурализма;

– подстицај медијског стваралаштва у области културе, науке и образовања;

– подршка медијског стваралаштва и остваривању права на информисање у свим областима јавног живота посебних, а нарочито заштићених група.

II КРИТЕРИЈУМИ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

Пројекти пријављени на Конкурс се оцењују према мери у којој су предложене пројектне активности подесне да остваре општи јавни интерес у области јавног информисања, у складу са чланом 15. Закона о јавном информисању и медијима, и према мери у којој, на основу поднете документације, учесник на конкурсу пружа већу гаранцију привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

Приликом доделе средстава, водиће се рачуна и о следећим специфичним критеријумима:

  1.  значају пројекта са становишта јавног интереса,
  2.  традицији пословања подносиоца пројекта,
  3. техничка и кадровска опремљеност,
  4. подручје реализације пројекта на територији Општине Косјерић.

4.1.  Унапређење производње и објављивање општих информативних и специјализованох медијских садржаја од значаја за живот и рад грађана општине Косјерић,

4.2.  Унапређење медијског стваралаштва,

4.3.  Актуелност теме,

4.4.  Објављивање информативних медијских садржаја о раду и активностима локалне самоуправе (свакодневно праћење и извештавање грађана Косјерића о активностима органа Општине – Скупштине општине Косјерић, Општинског већа општине Косјерић, Председника општине Косјерић, Начелника Општинске управе Косјерић, Општинске управе и њених Одељења и Одсека, као и преношење уживо седница Скупштине општине Косјерић и Општинског већа општине Косјерић),

4.5.  Објављивање информација о стању привреде и образовања на територији општине Косјерић,

4.6.  Објављивање информативних медијских садржаја о раду и активностима јавних комуналних предузећа, области комуналне делатности, развоја инфраструктуре и инвестицијама од значаја за општину Косјерић,

4.7.  Објављивање информативних медијских садржаја о раду и активностима у области културе –пројекти које реализује општина, манифестације од значаја за општину, обележавање свих празника и јубилеја,

4.8.  Објављивање информативних медијских садржаја о раду и активностима у области здравства и социјалне политике свих релевантних институција из области здравства и социјалне заштите,

4.9.  Објављивање информативних медијских садржаја о раду и активностима у области спорта – праћење активности општинских спортских клубова и свих важнијих спортских догађаја у општини и шире где наступају општински клубови, уз обезбечивање права за те утакмице и наступе и емитовање истих у електронским и писаним медијима).

Како би се боље разумели поједини критеријуми, у овом ставу ближе ће се дефинисати оцењивање критеријума и то:

n  У којој мери је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања:

-          У којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса,

-          У којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља ( могу се утврдити на основу начина на који је објашњења веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс),

-          У којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава  на најрационалнији начин био остварен јавни инетерес.

Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медисјким стандардима:

-да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда,

-доказ о томе да су након изрицања казне или мере предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

III. ПОСТУПАК, РОКОВИ И ДОКУМЕНТАЦИЈА

Јавни позив расписује Председник општине Косјерић.

Јавни позив се објављује на огласној табли Општинске управе, на званичној интернет страници Општине Косјерић www.kosjeric.rs , где мора бити видљив и доступан јавности све време трајања Конкурса, као и у Службеном листу општине Косјерић.

Пријаве се подносе у року који није краћи од 15 (петнаест) дана од дана објављивања Јавног позива.

Пријаве се подносе у затвореној коверти у штампаном облику и на компакт диску, насловљеној са „Пријава по Јавном позиву за суфинансирање пројеката из буџета Општине Косјерић ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години“ и са назнаком „не отварати“, Комисији за оцењивање пројеката у области јавног информисања (у даљем тексту: Комисија), преко писарнице Општинске управе, или поштом на адресу: Олге Грбић 10, 31260 Косјерић.

Рок за подношење пријава и пројеката је 13.11.  2015. године.

Пријава на Конкурс се подноси на обрасцу „Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања“, који је објављен у Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник Републике Србије“, бр. 126/14).

Уз наведену пријаву, подносилац пројекта је дужан да обавезно приложи и:

  1. предлог пројекта (Образац 1);
  2. буџет пројекта (у складу са Обрасцем 1, Табела бр. 1);
  3. доказ о регистрацији (фотокопија извода из АПР-а);
  4. решење о пореском идентификационом броју (фотокопија ПИБ-а);
  5. доказ о поседовању фреквенције (за електронске медије);
  6. изјаву о располагању одговарајућим техничким и кадровским капацитетима;
  7. за правно лице, односно предузетника који се бави производњом медијских садржаја, доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

Комисија задржава право да од подносиоца пријаве, по потреби, затражи додатну документацију и објашњења.

Неблаговремене пријаве на Конкурс, пријаве упућене факсом или електронском поштом, наведена Комисија неће ни разматрати.

Учесник Конкурса који је поднео непотпуну, односно непрецизну, пријаву или документацију, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року. У случају непоштовања накнадно одређеног рока, пријава се неће разматрати.

Учеснику Конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење и његов пројекат се не разматра.

IV.  РАД КОМИСИЈЕ ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Поступак спроводи Комисија састављена од 3 (три) члана.

Чланове Комисије именује Председник општине, и то из реда независних стручњака за медије и медијских радника, а који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

Чланови Комисије се могу именовати и на предлог новинарских и медијских удружења, уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају услове у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Комисија на првој седници бира председника Комисије.

О раду Комисије се води записник.

Састав Комисије се објављује на званичној интернет страници Општине Косјерић.

V.  ОДЛУКА О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА

Одлуку о избору пројеката у области јавног информисања који се суфинансирају из буџета Општине Косјерић доноси Председник општине Косјерић, на основу образложеног предлога Комисије, најкасније у року од 90 дана од дана закључења Конкурса.

Ако средства опредељена за Kонкурс нису у целости расподељена, Општина Косјерић може да распише нови конкурс за расподелу преосталих средстава до краја исте календарске године.

Образложени предлог Комисије потписују сви чланови Комисије.

Одлука о избору пројеката биће објављена на званичној интернет страници Општине Косјерић и достављена сваком учеснику конкурса у електронској форми.

Наведена одлука се доноси у облику Решења, са образложењем.

Против решења се може поднети жалба, у року од 8 дана од дана достављања. О жалби одлучује Општинско веће општине Косјерић.

Након доношења Решења, са подносиоцима изабраних пројеката ће бити закључени уговори о суфинансирању пројеката.

Додељена средства ће бити пренета из буџета Општине, са Раздела 4, Глава 4.1. – Општинска управа, Програм 15: Локална самоуправа, Програмска активност: Информисање, функција 830 - ''Услуге емитовања и штампања'', позиција 57, економска класификација 481- Дотације невладиним организацијама.

У складу са одредбама потписаног уговора о суфинансирању пројеката из области јавног информисања, учесник Конкурса који је добио буџетска средства је у обавези да достави наративни и финансијски извештај о утрошку тих средстава - на Обрасцу за извештај (Образац 2) прописаним Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник Републике Србије“, бр. 126/14) и то најкасније месец дана по истеку предвиђеног рока за реализацију пројекта.

Уз наративни извештај, достављају се и емитовани прилози у електронском облику, односно исечци из новина, публикација, копије садржаја са портала. Уз наведене прилоге, учесник конкурса који је добио буџетска средства је дужан да достави извештај о емитованим прилозима, објављеним новинским чланцима, објављеним текстовима на сајту, који ће садржати за сваки прилог следеће информације:

  1. редни број компакт диска (CD)/ исечка из новина,
  2. назив прилога/текста,
  3. тема прилога/текста,
  4. учесници прилога,
  5. емисија у којој је прилог емитован/рубрика у новинама у којој је текст објављен.

 

VI. ПОЗИВ НОВИНАРСКИМ И МЕДИЈСКИМ УДРУЖЕЊИМА И МЕДИЈСКИМ СТРУЧЊАЦИМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ЗА РАД У КОМИСИЈИ

                На основу Закона о јавном информисању и медијима ( „Службени гласник РС“ број 83/14), члан 24 став 3, 4 и 5, и  Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања ( „Службени гласник РС“ број 126/14), члана 9 и члана 21, Председник општине упућује јавни позив новинарским и медијским стручњацима заинтересованим за рад у Комисији да доставе своје предлоге за чланове Комисије за оцену пројеката и доделу средстава по Јавном позиву за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Косјерић у 2015. години.

            За члана Комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или медијски радник и не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

           Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса.

            Рок за подношење предлога кандидата је 13. 11. 2015. године.

            Предлоге доставити у писменој форми на адресу: Општина Косјерић, улица Олге Грбић број 10, 31 260 Косјерић, са назнаком: за Јавни позив за учешће на Конкурс за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Косјерић у 2015. години – предлог за Комисију, или предати лично преко писарнице Општинске управе општине Косјерић.

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ОПШТИНА КОСЈЕРИЋ

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

                                                                                                      

 01 број 400-54/15                                                                                              Председник општине Косјерић,

Дана : 27. 10. 2015. године                                                                                             Милијан Стојанић

                                                                                                                                 _________________________

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси