Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

31. 10. 2015.

Аутор: М.Д. Извор: УНС

У Нишу само једна од пет градских општина суфинансира медијске пројекте

Пантелеј за пример другима

Општина Пантелеј, једина међу укупно пет градских општина Ниша, прошле године је са 2,5 милиона динара финансијски помогла медије, а ове године је у оквиру суфинансирања медијских пројеката издвојила 1,6 милиона динара, што је 2 одсто од њеног годишњег буџета.

 

Град Ниш је иначе из свог буџета за суфинансирање медијских пројеката издвојио укупно 57,2 милиона динара.

Трочлана стручна Комисија међу 16 приспелих пројеката одлучила је да се суфинансирају пројекти 14 медијских кућа.

Уговоре о суфинансирању су потписали представници следећих медија: ТВ"Зона плус", кабловска ТВ "Коперникус"/КЦН/, РТВ "Белами", дневни лист "Народне новине",радија "Сити","Банкер" и "Бум", нишки  портали "Рома wорлд"и "Нишке вести" и портал "Југмедија" из Лесковца за занимљив пројекат "Кликом до културе".

Председник општине Пантелеј Срђан Савић каже да се нада да ће следеће године бити више средстава за ову намену.

„Пантелеј је једина градска општина која расписује Конкурс за медијске пројекте, иако званично није јединица локалне самоуправе јер је део градске заједнице. Али, ми смо ипак расписали и реализовали овај конкурс на препоруку ревизора и очекујемо и остале општине у Нишу да следе наш пример“, каже Савић.

Одговарајући на примедбе неких потписника уговора да су медији добили мало средстава по пројекту и да ће зато бити тешко и реализовати их у потпуности, председник општине је казао да се и од медија очекује да у реализацији пројеката учествују својим средствима, јер се заправо и ради о суфинансирању, а не финансирању у целини.

Занимљиво је да је општина Пантелеј заједно са Медија и реформ центром организовала јавну расправу у којој су представници удружења грађана, струковних удружења и невладиних организација имали  прилику да непосредно дефинишу најважније теме од интереса за грађане и локалну заједницу.

Ова расправа је организована на основу Закона о јавном информисању и медијима и усвојеним Механизмом утврђивања јавног интереса у области јавног информисања а била  је и прилика да се “ пријатељски, отворено и колективно разговарамо о темама које су битне за све грађане“, наглашава заменик председника општине Александар Милосављевић..

"Није случајно да наша општина међу првима организује овакав дијалог. Поштовање права грађана на информисање је нешто што желимо да постигнемо овом јавном расправом. За ових 11 година општина Пантелеј успела да направи врло завидан помак на пољу сарадње са цивилним друштвом. У овој јавној расправи поред осталог, наметнуле су се теме везане за права потрошача и пацијената, квалитет хране и воде, као и за  пољопривредну производњу и туристичку понуду", додаје заменик председника општине Александар Милосављевић.

Директор нишког  Медија и реформ центра Младен Велојић  рекао је за УНС да ће они и у наредном периоду кроз овакве јавне расправе и на друге начине доприносити што већем учешћу грађана у процесу дефинисања тема од јавног интереса и око тога имати непрекидне  консултације како са медијима, тако и са представницима локалне самоуправе.

"Све то ће свакако бити и у циљу подизања квалитета извештавања новинара, које мора бити у интересу самих грађана", каже директор Велојић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси