Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Три члана комисије одбила долазак на наставак седнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

30. 10. 2015.

Извор: УНС

Настављају се неспоразуми око медијског конкурса у Прешеву

Три члана комисије одбила долазак на наставак седнице

Три од укупно пет чланова Комисије за одлучивање о суфинансирању медијских пројеката пристиглих по расписаном конкурсу општине Прешево, Ивана Петровић (АНЕМ), Милорад Додеровић (УНС) и Бранко Вучковић (НУНС), обавестили су начелника Одељења за друштвене делатности ове општине Фадиља Азизија да неће доћи на наставак седнице Комисије који је он самовољно заказао за петак 30.октобра у 11 сати јер није испоштован договор са прве седнице од 26.октобра.

На тој седници чланови Комисије су заузели став да не прихватају право Националног савета по којем се 7 од укупно 12 приспелих медијских пројеката елиминише из права на суфинансирање због тога што "не емитују програмске садржаје на албанском језику".

Истовремено на тој седници Комисија је установила и низ других неправилности у реализацији конкурса општине Прешево, поред осталог, да је у конкурсу писало да ће се одлучивати о расподели 11,7 милиона динара, да би накнадно пред саму седницу начелник Азизи предочио да ће моћи да се одлучује само о расподели 5,8 милиона динара.

И коначни договор је био да се седница настави тек када Комисија за пројекте добије званични став ресорног министарства и Медијске коалиције чији су новинари делегирани у њен састав.

Међутим, начелник општинског Одељења за друштвене делатности Фадиљ Азизи је мимо тога заказао наставак седнице и о томе обавестио чланове комисије дан уочи заказаног термина.

Због свега што се догодило и догађа око конкурса у Прешеву, председник Комисије Ивана Петровић из нишког "Сити радија", упутила је начелнику Фадиљу Азизију допис у којем се поред осталог каже:

 " У складу са закључцима Комисије за вредновање пројеката и програма у области јавног информисања са првог заседања Комисије, одржаног у уторак 26.10.2015., у својству Председнице Комисије, а у име и остала два члана Комисије (Милорада Додеровића и Бранка Вучковића) предложених од стране Медијске коалиције, обавештавам Вас да се нису стекли услови за законит наставак нашег рада и одлучивања због низа неправилности у спровођењу конкурса које у међувремену нису отклоњене. Поред осталог, заказали сте наставак седнице, а да у међувремену нисмо добили мишљење надлежног министарства и других државних органа, већ ви и даље покушавате да "диктирате" услове под којима би конкурс био спроведен, а "покривен" нашим одлукама. Нисте испоштовали ни став Комисије са прве седнице да апликанте који нису доставили комплетну документацију тражену конкурсом обавестите да уколико је поседују, доставе је у разумном року. Све ово су иначе били услови да би се заказао наставак седнице, а који нису испуњени. Због тога са још два члана Комисије делим мишљење да у термину за нову седницу, који сте сами одредили, не бисмо могли непристрасно, објективно и транспарентно да вреднујемо све пројекте. Због тога се и нећемо одазвати позиву на наставак седнице", навела је између осталог у свом писму начелнику Одељења за друштвене делатности председник Комисије Ивана Петровић.

Представник УНС-а у прешевској Комисији, новинар из Ниша Милорад Додеровић, каже да има много нерегуларности око Конкурса за суфинансирање медијских пројеката у Прешеву и неочекиваних промена услова који нису били наведени у првобитном  и званично објављеном тексту конкурса, да има и недопустивих покушаја мешања у одлуке Комисије од стране представника локалне самоуправе, пре свега начелника Азизија и да он лично са још двоје својих колега не жели да буде "покриће" за покушаје таквих "мешетарења", поготову што се ради о политички врло осетљивој локалној заједници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси