Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Други панел УНС-а на Медиа маркету о пројектном суфинансирању медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 10. 2015.

Извор: УНС

Други панел УНС-а на Медиа маркету о пројектном суфинансирању медија

На другом панелу у оквиру Медиа маркета о пројектном суфинансирању медија говорили су председник извршног одбора УНС-а Петар Јеремић, власник и директор "Радио Србобрана" Ивица Шмит, представник ТВ Апатина Миодраг Попов и власник и уредник „Чачанских новина“ и „Радио Озона“ Стојан Марковић.

"Ове године су локалне самоуправе расписале укупно 107 конкурса за пројектно суфинансирање медија, од којих је  њих 14 два пута расписивало конкурс. Медијска коалиција је уочила неправилности на 38 конкурса. Конкурс је исправило 18 локалних самоуправа", рекао је Петар Јеремић на отварању панела.

Ивица Шмит је констатовао да јавно информисање у локалу након промене закона више неће бити исто као претходних деценија.

"Ускоро ће сви почети да размишљају на који начин, којим пројектима и каквим програмом ће изаћи на тржиште новца за медије. Драго ми је да смо коначно сви равноправни у трци јер се раније дешавало да секунд програма вреди 25 динара, а да га медији у власништву државе продају за 2 динара", рекао је он.

"Највећи проблем је што не постоје казнене одредбе за кршење Закона о јавном информисању", изјавио је Стојан Марковић.

"Зато постоје три врсте проблема. Један је када поједини председници општина одлуке комисије о расподели новца преправљају по свом нахођењу. Други је када се у неким општинама медији финансирају путем јавних набавки, што потпуно обесмишљава закон. И трећи, што у појединим локалним самоуправама од медија траже да плате ПДВ на новац који су добили, а министарство каже да конкурси не подпадају под ПДВ систем", додао је Марковић.

Миодраг Попов каже да није много веровао у нови Закон о медијима, али је ипак на основу тог закона направљен добар конкурс за суфинасирање медија у Апатину.

"Конкурсом је предвиђено да пројекти трају три године, тако да медији имају већу финансијску сигурност, што је нарочито важно  јер се након смене власти мења и њен однос према медијима", рекао је Попов.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси