Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Национални савет без права да елиминише пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 10. 2015.

Извор: УНС

Бурна прва седница комисије за суфинансирање медија у Прешеву

Национални савет без права да елиминише пројекте

Петочлана комисија која је у понедељак у Прешеву требало да одлучује о расподели буџетских средстава намењених суфинансирању медијских пројеката, после вишесатне бурне расправе одбила је предлог Одељења за друштвене делатности да се прихвати став Националног савета Албанаца по ком од 12 приспелих пројеката медија, одмах треба елиминисати њих 7 уз образложење да "не испуњавају конкурсне услове јер не обављају програм на албанском језику"!

 

„Комисија  је  на крају једногласно  одлучила да наредне седмице настави рад, након што од ресорног министарства и Медијске коалиције буде прибављен званичан став да Национални савет не може одлучивати, већ само дати мишљење о пројектима приспелим на конкурс, што иначе пише и у Конкурсу општине Прешево за суфинансирање медијских пројеката“, рекао је за УНС Милорад Додеровић.

Како УНС сазнаје, уместо 11,7 милиона динара колико је било првобитно опредељено на  конкурсу за суфинансирање медијских пројеката за 2015.годину, одлучено је да из буџета буде издвојено 5,8 милиона, што је објављено на званичном сајту општине и регионалном службеном гласнику.

Одељење за друштвене делатности општине Прешево са потписом начелника Фадила Азизија  доставило је члановима комисије пред прву конститутивну седницу одржану у понедељак, свој извештај са седнице од 13.октобра. У том извештају се наводи да се  подржава став Националног савета Албанаца да од 12 приспелих пројеката одмах треба елиминисати из разматрања њих 7 уз образложење да "не испуњавају услове  јер не обављају програм на албанском језику", што иначе није било наведено као услов у расписаном конкурсу.

„По том "критеријуму",  унапред су од стране Националног савета елиминисани пројекти  РТВ  Врање, ОК радија из Врања, РИТАМ д.о.о Врање, Врањских новина, портала "Јужне вести" из Ниша, Бујановачких новина и "Бета преса". Одељење за друштвене делатности је уз подршку ставу Националног савета о елиминацији 7 пројеката  предложило комисији да се не разматра ни пројекат ТВ Прешева с обзиром на то да је у процесу приватизације“, додао је за УНС Додеровић.

Након што су чланови на првој седници званично конституисали петочлану Комисију и за њеног председавајућег изабрали Ивану Петровић из АНЕМ-а, позвали су се на Правилник о условима и начину коришћења буџетских средстава намењених суфинансирању медијских пројеката који је Општинско веће Прешева усвојило на својој седници одржаној 17. маја 2015.године.

По речима Иване Петровић, у члану 21. Правилника јасно пише да се мишљење Националног савета о приспелим пројектима доставља члановима комисије који су "у обавези да га размотре ", што не мора да значи и да се са тим мишљењем и сложе чланови.

Овакав став о мишљењу Националног савета које је у свој Правилник званично уписало Општинско веће Прешева ослањајући се на Закон о јавном информисању , чланови комисије узели су  као ослонац за свој изричит став да Национално веће није овлашћено да без расправе на комисији  "искључи "више од половине приспелих пројеката.

“Начелник Одељења за друштвене делатности општине Прешево, повремено улазећи на седницу, упорно је бранио наводно право Националног савета Албанаца да донесе такву одлуку. На другој страни, чланови Комисије  упорно су бранили став да се морају разматрати сви приспели пројекти, елиминисати само они који не испуњавају основне конкурсне услове. Комисија ће, како иначе и пише у члану 21. Правилника свакако уважити и став Националног савета, али само као мишљење које и не мора бити прихваћено при коначном одлучивању о сваком пројекту”, изјавио је Милорад Додеровић.

У жучној вишесатној полемици око тога са начелником Азизијем, комисија је на крају одлучила да седницу настави наредне седмице расправом о свим приспелим пројектима, а да ће председавајућа Ивана Петровић до тог наставка седнице прибавити и званично тумачење ресорном министарства и Медијске коалиције о томе "колику и какву тежину"  у комисијском о одлучивању о пројектима може имати Национално веће.  

Петочлану Комисију за суфинансирање медијских пројеката у Прешеву, поред председавајуће Иване Петровић, као представнице АНЕМ-а, чине још и представник УНС-а Милорад Додеровић, представник НУНС-а Бранко Вучковић  и два албанска новинара - Зекирја Незири и Авни Јусуфи.

Нико од пет чланова није на крају расправе био против закључка о условима под којима ће kомисија у Прешеву наставити рад наредне седмице.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси