Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Топола - добар, али усамљен пример
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

25. 10. 2015.

Извор: УНС

Топола - добар, али усамљен пример

Нови начин суфинансирања медијских пројеката теоретски јесте донео једнаке шансе свима, али ипак има много недостатака.

 

Међу општинама које су расписале конкурс, једна од светлијих тачака је Топола, посебно када се у обзир узме чињеница да је то једина општина у Шумадијском округу која је све спровела у складу са прописаним правилима.

Из буџета малене општине Топола, у 2015. години издвојено је 1,9 милиона динара, а по решењу, та средства расподељена су на укупно осам корисника. Међу њима су медији из Тополе, Аранђеловца, Младеновца, Смедеревске Паланке и Крагујевца.

„Ја јесам задовољан што сам добио било шта, али сам добио дупло мање од оног што сам тражио, па сам био принуђен да у складу са буџетом ревидирам и број медијских садржаја“, каже за УНС Предраг Филиповић, власник радија ИФМ из Тополе, једног од медија који је прошао на општинском конкурсу.

Радио ИФМ је, поред тога што је једини медиј из Тополе који је добио средства на конкурсу локалне самоуправе, уједно и добитник највећег појединачног износа од 450.000 динара.

На питање о евентуалним недостацима оваквог начина финансирања медија, Филиповић каже да иако делегирани чланови комисија јесу стручни људи из новинарских кругова, њима недостаје знање из области права и економије, те о писању и реализацији тих пројеката, што умногоме утиче на избор пројеката који ће да прођу на конкурсу.

Филиповић истиче да је добро што су конкурси отворили врата медијима који по старим условима готово да нису имали шансу ни да учествују у трци за буџетска средства, али да је пракса да се додељује свима по мало, прилично лоша. На такав начин, објашњава он, постаје неизвесна свака реализација пројеката, а може да се доведе у питање и њихов квалитет.

„Недовољно је пара за медије и мишљења сам да је боље да мање медија добије веће појединачне износе, него овако, нарочито што осим Министарства, нико не исплаћује на време“, каже Филиповић.

И власник Радио-телевизије Јасеница из Смедеревске Паланке, Саша Матевски, сличног је става. Његова телевизија за пројекат под називом „Данас у Тополи“ добила је 130.000 динара, што представља тек четвртину тражених средстава. У складу са тим и он је био приморан да ревидира број садржаја у односу на првобитно планирани.

„Нисам задовољан новим начином финансирања медија, јер ми се чини да је то много више обавеза за много мање пара, али смо ишли по принципу - дај шта даш“, каже Матевски за УНС и додаје да је „раније то много боље функционисало“.

Најмање за штампу

Од осам корисника средстава добијених на конкурсу општине Топола, свега два су штампани медији. Међу њима су се нашле и Крагујевачке новине с пројектом „Из Тополе за Тополу“ за чију реализацију је одобрено 170.000 динара.

„То је отприлике половина оног што смо тражили и наравно да смо морали да ревидирамо број садржаја у складу са буџетом. Додатно, та добијена средства нам се не исплаћују једнократно, већ на месечном нивоу, током шест месеци“, каже за УНС новинарка Крагујевачких Гордана Божић.

Она напомиње да су и штампани медији на конкурсу општине Топола у старту били лимитарни укупним износом од 300.000 динара, па у складу са тим, нису незадовољни оним што су добили. 

„То јесте мало, али је бар нешто“, додаје Гордана Божић.

Подршка акцији УНС-а „2% за медије“

Акцију коју УНС спроводи сви саговорници здушно одобравају, али готово нико не верује да је заиста могуће њено остварење. 

Како истичу, досадашња искуства, и пре примене нових закона и правилника, говоре да се за медије издваја много мање од пожељних два одсто.

Ипак, у крајњој линији, иако још увек са прилично недостатака, мишљења су да конкурсно финансирање може да уведе мало реда у расподелу јавних средстава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси