Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Критика власти би морала да буде у фокусу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

09. 10. 2015.

Извор: www.juznevesti.com

Критика власти би морала да буде у фокусу медија

Сврха новца који општине и градови издвајају за медије пре свега требало би да буде критика на рачун самих власти, оценио је социолог Ђокица Јовановић на дебати нишке Општине Пантелеј о одређивању јавног интереса у медијима.

Осим тема које су већ раније дефинисане стратешким плановима Општине Пантелеј, представници грађанског друштва су изнели низ предлога који би уз финансијску подршку локалних власти требало да постану тема извештавања медија - од проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом и рањиве групе становника до заштите потрошача.

Критика власти као основно људско право

Међутим, посебну пажњу је привукло излагање председника Удружења скупштина станара Ђокице Јовановића, који је указао на неопходност критичког извештавања медија о власти.

Свака власт би хтела да побегне од критике. Зато нам је потребна критика са становишта закона, са становишта јавног морала и са становишта интереса грађана - рекао је Јовановић.

Јовановић, који је однедавно и члан Локалног анти-корупцијског форума, критички се осврнуо на, како је рекао, "такозвано пројектно финансирање медија".

То је измишљено да би се власт спасила од критике, то јест да би се чинило оно што се деценијама и вековима већ чини, још од буржоаске револуције, то је лакировка власти.

Подсетимо, прошле године је усвојеним Законом о јавном информисању и медијима забрањено градовима, општинама, јавним предузећима и установама да медијима дају новац мимо процедуре назване "пројектно финансирање медија".

Тачније, закон предвиђа обавезу да буду расписани конкурси на којима ће препоруку за расподелу новца за "суфинансирање јавног интереса у јавном информисању" давати комисија коју чине "независни медијски стручњаци" и новинари.

Нишка Општина Пантелеј је једина која је до сада организовала дискусију о одређивању јавног интереса.

О медијима, без медијаНа скуп о дефинисању јавног интереса у јавном информисању у Пантелеју организатори су позвали представнике грађанског друштва и уреднике и директоре медија.

Међутим, док се позиву одазвало двадесетак организација грађана, у нишки "Медиа центар" дошао је уредник само једног медија - "Јужних вести".

Нишким медијима већ годинама новац на "лепе очи"               

Проблем финансирања медија из "градске касе" у Нишу је видљив више од 10 година.

Док је Јавно предузеће "Нишка телевизија" грађане сваке године коштало преко пола милиона евра, стотине хиљада евра је из буџета Града директно исплаћивано приватним "Народним новинама".

Последње 3 године велики део новца из градског буџета је медијима расподељен на намештеним конкурсима, на којима се унапред знало коме је намењен.Више о контроли медија можете прочитати у тексту из маја 2012. године - "Нишки медији под контролом власти".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси