Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Пожега без конкурса за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 10. 2015.

Извор: УНС

Пожега без конкурса за медијске пројекте

Буџетом за 2015. нису планирана средства за пројектно суфинансирање медија јер општина Пожега у потпуности финансира ЈП „Телевизија Пожега“ и ЈИП „Радио Пожега“ до окончања приватизације, каже Дејан Петровић, заменик председника општине.

 

„Општина Пожега није расписала конкурс за медије с обзиром на то да се ЈП „Телевизија Пожега„ и ЈИП „Радио Пожега“, чији је оснивач општина, налазе у поступку приватизације, све у складу са важећим Законом о приватизацији (Сл.гл. бр 83/14), каже Дејан Петровић, заменик председника општине Пожега. Ипак, рок за приватизацију је 31. октобар 2015, а ТВ и Радио Пожега на путу су да добију нове власнике.     

ТВ Пожега има потенцијалног купца од 21. августа 2015. када је једини заинтересовани Радојица Милосављевић, приватник из Крушевца, понудио 39.000 евра. До сада је Агенцији уплатио 3.900 евра, односно законских 10% од укупног износа, али још увек уговор са новим купцем није склопљен и ТВ Пожега ради као и до сада, каже уредница Снежана Драгојловић.

Општина Пожега је у међувремену наставила да финансира зараде запослених и материјалне трошкове према уговору који на годишњем нивоу износи око 11 милиона динара.

„Сви са забринутошћу гледају на исход приватизације телевизије, јер је ТВ кућа ликвидна и не може отићи у стечај већ мора бити угашена уколико се поступак не заврши у задатом року“, каже Снежана Драгојловић.

Телевизија има 12 запослених, просек година је 45 и сви су у неизвесности, кажу у овом медију.

Ситуација са Радио Пожегом је нешто извеснија. На лицитацији одржаној 1. октобра, за овај медиј била је заинтересована адвокатица Драгана Петровић, иначе бивша радница Радио Пожеге.

Драгана Петровић је као једини понуђач постала условни купац „Пожега радија“ понудивши 7102 евра.

Овакав статус трајаће до окончања процедуре - уплате новца и потписивања уговора са Агенцијом за приватизацију, каже в.д. директора Саша Петровић, иначе супруг Драгане Петровић, који преузимање „Пожега радија“ очекује до краја октобра.

Радио Пожега је попут ТВ Пожеге, у протеклих пет година као индиректни буџетски корисник за извештавање о раду јавних предузећа и објављивање информација од јавног значаја републичких институција попут МУП-а, добијао између 3 и 4 милиона динара годишње.

То је било довољно за зараде запослених, каже Петровић, и оцењује да би издвајање 2% за медије из локалних буџета довело Радио Пожегу на исти ниво суфинансирања као и до сада, што би значило одрживост овог медија.

Петровић верује да ће општина прихватити предлог УНС-а јер је, како каже, навикла на сарадњу са медијима.

Ипак, забринути су због вакуума који ће настати у суфинансирању медија до краја године.

„С обзиром на то да ће приватизација локалних медија завршити крајем године, општина Пожега ће расписати конкурс за пројектно финансирање медија у наредној години“, најављује Дејан Петровић, заменик председника општине Пожега.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси