Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

07. 10. 2015.

Извор: УНС

У Прешеву 11,7 милиона за суфинансирање медија

Под лупом и пројекти и новинари

Општина Прешево издваја се у односу на много веће градове и општине по висини средстава намењених суфинансирању медијских пројеката, али и чињеницом да је у конкурсу наведено да ће се под лупом при одлучивању о одобравању средстава наћи не само пројекти него и докази о новинарским кадровима који ће бити укључени у реализацију пројекта са којим су медији конкурисали.

 

Висина средстава предвиђених за пројекте производње медијских садржаја у 2015. години коју је из свог буџета издвојила општина Прешево, мала и неразвијена општина на југу Србије, износи 11.700.000 динара. То је чак више од, на пример, града Лесковца који је издвојио 10,5 милиона, Крушевца 5,8 милиона, Блаца 1,35 милиона или Алексинца који је издвојио свега 560.000 динара.

Општинско веће Прешева је ових дана именовало петочлану Комисију која ће одлучивати о расподели средстава пројектима који су приспели на конкурс. Комисија ће радити у саставу: Зекирја Незири, Авни Јусуфи, Бранко Вучковић, Милорад Додеровић и Ивана Петровић.

Секретар Одељења друштвених делатности у општинској управи Прешева Валон Селими истиче да је у расписаном конкурсу наведено да ће од укупног износа од 11,7 милиона динара, 8,19 милиона (што је 70 одсто укупних средстава) бити намењено за подизање квалитета информисања свих грађана на територији општине, затим 2,34 милиона (20 одсто) за информисање грађана о активностима невладиних организација и организација особа са инвалидитетом и 1,17 милиона (10 одсто) за информисање грађана на српском и другим језицима.

Занимљиво је да се конкурсом општине Прешево, поред осталог, тражи од медија да уз пројекте којим конкуришу за суфинансирање доставе и прецизне податке о новинарима који би били ангажовани у реализацији пројекта, о њиховом професионалном искуству и статусу у медију.

Ово је свакако занимљив детаљ који ће олакшати посао Комисији да не направи грешку да средства додели неком медију чији је власник и основач и директор и уредник и једини новинар.

- Портала има као печурака, а иза многих од њих често не стоје новинари. Међутим, картактеристично је да су управо такви портали невиђено дрски у крађи текстова и фотографија озбиљних новинара у локалним медијима или дописника медија чије су централне редакције у Београду. Ја сам чак имала случај да човек препише серију мојих текстова о корупцији у нишком Казнено поправном заводу и да после чак и добије награду за наводну новинарску храброст или тако нешто, каже новинар Зорица Миладиновић, члан Локалног антикорупцијског форума /ЛАФ/ у Нишу, поздрављајући критеријуме општине Прешево која жели да зна какви и колико способни новинари стоје иза пројеката са којим конкуришу за буџетска средства грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси