Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијски закони – интерес градова и општина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 09. 2015.

Извор: УНС

Медијски закони – интерес градова и општина

Град Лозница и општина Коцељева прве су у Мачванском округу расписале конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области информисања.

 

Од 1,5 милијарде, колики је буџет града, Лозница је за финансирање медија издвојила три милиона динара, односно 0,2 %. Тај новац поделилa су три радија, један недељник и две телевизије. У граду су, како истичу, свесни да су ова средства скромна, али обећавају да ће идуће године више новца из градске касе усмерити за финансијску подршку медијских пројеката.

„За нас је овај вид финансирања нов, али врло значајан јер смо схватили да је добро да новац усмеравамо за финансирање пројеката који су од интереса за локалну самоуправу. Веома је битно да нам кроз те пројекте које реалзују медији грађани укажу где грешимо, како бисмо то поправили. Имаћемо састанак са свим медијима са овог подручја, како бисмо сагледали њихове потребе и за идућу годину планирали више средстава. Морам да истакнем да нам је комисија помогла да научимо како се конкурси спроводе по закону, али и да разумемо значај медијских садржаја који ће допринети бољем информисању грађана. Позивам вас да пратите колико средстава за пројектно финансирање издваја Лозница и да се уверите да ће 2016. године то бити значајанији део издвајања“, каже Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и друштвену делатност.

Сви медији који су добили средства на овом конкурсу су у приватном власништву. РТВ „Лотел“ је од оснивања 1997. године, када је покренут радио, приватни лознички медиј. Данас се у саставу ове куће налази и телевизија која је основана 2009. године.

Власник Драган Мандић каже да без помоћи општине овај не би могли да функционишу.

„Нама тај новац значи, јер сами не бисмо могли да платимо све обавезе. Ми имамо 20 запослених, а производња информативног програма је скупа. Проблем је што код пројектног финансирања још није дефинисано који је то проценат буџета који локалне самоуправе треба да издвоје, па многи конкурс распишу формално, али су средства за медије недовољна. Добро би било да се то законски прецизира, а онда постоји могућност да се на томе инсистира“, каже власница Лотела, Драгана Мандић.

Два милиона динара за пројектно финансирање комисија у општини Коцељева расподелила је на пројекте 4 гласила. Највише средстава добиле су „Коцељевачке новости“ и недељник „Глас Подриња“. Иако се у етру ове варошице електронски медији не виде, у општини се надају да ће дигитализацијом и уз финансијску помоћ преко пројектног финансирања, информисање грађана бити далеко боље.

„Свесни смо да је мање од 1 одсто, колико смо издвојили, недовољно, али желимо настојати да буџетом за идућу годину педвидимо више средстава. Медији су наш партнер, и спремни смо да подржимо њихове пројекте“, каже Радован Ранисављевић, начелник Одељења за општу управу у јавне службе.

Верољуб Бабић, главни и одговорни уредник недељника „Коцељевачке новости“ истиче да ће овај начин финансирања медија допринети бољем извештавању, али подсећа да се мора успоставити лимит, јер у супротном, локалне самоуправе неће издвајати средства.

„Чуо сам да су неке локалне самоуправе избегле расписивање конкурса под изговором да у њиховој општини нема локалних медија. То не сме да се догађа и због тога треба инсистирати на 2 %, јер је то пре свега интерес свих у систему“, каже Верољуб Бабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси